Den 11. juni ble en interreligiøs bønneuke for fred i Sri Lanka avsluttet - samtidig som forhandlingene i Oslo mellom Sri Lankas regjering og Tamil-tigrene brøt sammen. Det var den interreligiøse foreningen for fred i Batticaloa i nordøstre del av landet som organiserte bønnemøter for fred i kirker, moskeer og templer fra 5. til 11. juni. Kingsley Swampillai, som er biskop i Trincomalee-Batticaloa, er leder av foreningen og sier at man ikke kan komme frem til varig fred uten bønn.
-Vi må legge vekk alle voldsomme tanker fra våre hjerter og sinn og sette en stopp for volden, sier han.
I løpet av syv dager valgte buddhister, kristne, hinduer og muslimer hver dag ulike steder for sine bønnemøter. Ca. 700 personer deltok daglig.
Fredsforhandlingene i Oslo brøt sammen den 8. juni, da representanter for Tamil-tigrene nektet å møte en regjeringsdelegasjon. Tamil-tigrene sier at de holder fast ved våpenhvilen fra 2002, som ble oppnådd ved hjelp av Norges megling, men som siden er brutt sammen.
I løpet av to årtier har ca. 64.000 mennesker mistet livet i borgerkrigen mellom den singalesisk-dominerte regjeringen i Colombo og Tamil-tigrene nord i landet.
Det var både singalesere og tamiler på Sri Lanka før kolonitiden. Da landet ble selvstendig i 1948, oppsto det spenninger mellom dem, noe som førte til krav om en selvstendig tamilsk stat. Den økende diskriminering av tamilene ble møtt med politisk vold først i 1975. Tamil-tigrene er en av flere grupper som vokste frem gjennom denne voldsomme kampen.
I mai ble Tamil-tigrene stemplet som terrorister av EU. Tigrene svarte med å kreve at medlemmer fra EU-land må tre ut av den 57 mann sterke styrken som overvåker våpenhvilen. Dette gjelder fredsovervåkere fra Sverige, Danmark og Finland. Igjen blir bare Norge og Island, som ikke er EU-medlemmer, men som til sammen kun har 20 personer på Sri Lanka. Norge ga imidlertid den 8. juni beskjed om at man ikke akter å fylle dette hullet, og vurderer nå alvorlig hvorvidt man kan fortsette meglingene under disse forutsetningene.
Vatikanradioen (13. juni 2006)