Klikk på bildet for PDF-versjon |
P. Castricum | Brita Paus |
I anledning Fransiskushjelpens 50-årsjubileum, er det utgitt en bok om den diakonale institusjonen.
I boken møter du initiativtakerne til tjenesten; Brita Paus og pater Johan Castricum og de menneskene som driver hjelpearbeidet som frivillige eller ansatte.
Historien om Fransiskushjelpen begynte en høstdag i 1956, i menighetslokalet i gamle St. Hallvard kirke i Urtegaten 29. En gruppe kvinner i samarbeid med Fransiskanerpatrene satte i gang en hjelpeorganisasjon for gamle og syke av frivillige fra de to katolske menighetene i Oslo, det som i dag kalles Besøkstjenesten og som nå benytter frivillige langt utenfor den katolske kirke. Etter hvert er det kommet andre tjenester til; Pleietjenesten som driver hjemmesykepleie, nå særlig når det gjelder alvorlig syke og døende. Fransiskushjelpen var de første i Norge som benyttet moderne smertebehandling utenfor sykehus. Sorgtjenesten kom til - en tjeneste for etterlatte. I de senere år er Gatetjenesten blitt startet opp - en tjeneste for våre dagers forkomne mennesker som har gaten som tilholdssted.
Forfatteren av boken, Maria Giæver, er katolikk og utdannet cand. polit. fra Universitetet i Oslo, med bl.a. historie i fagkretsen. Hun har vært mangeårig lærer ved Norges kommunal- og sosialhøgskole (senere Høgskolen i Oslo, avdeling ØKS).
Boken kan kjøpes eller bestilles i St. Olav bokhandel.
Fra bokens forord / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (30. november 2006)