Hopp til hovedinnhold
Publisert 28. februar 2007 | Oppdatert 28. februar 2007

 Se også:

Bispedømmet San Diego i California har begjært seg konkurs, og blir derved det femte amerikanske bispedømme som føler seg tvunget til å gå til dette skritt i møte med skyhøye erstatningssøksmål etter misbruksskandalene i Den katolske kirke i landet.

Konkursbegjæringen ble registrert sent tirsdag kveld den 27. februar, og denne vil medføre utsettelse av de mange rettssakene som venter bispedømmet. Ca. 150 ofre har saksøkt bispedømmet i forbindelse med misbruksskandalene. Den første av disse sakene skulle etter planen starte i dag, den 28. februar.

Biskop Robert Brom beskriver konkursbegjæringen som et nødvendig skritt for å sikre alle ofrene kompensasjon. Etter at saksøkernes advokater ikke ville godta et siste tilbud fra bispedømmet, frykter bispedømmet at egne midler og forsikringspotten kun rekker til kompensasjon for de ofre som først slipper til med rettssak. Noen av advokatene kritiserer imidlertid konkursbegjæringen og hevder at bispedømmet fraskriver seg sitt juridiske ansvar og ønsker å forhindre fullt innsyn i sakene.

Begjæringen avdekker at bispedømmet i dag sitter med en formue på 100 millioner dollar og en like stor gjeld. En konkurs vil medføre at bispedømmet får anledning til å restrukturere sine finansielle saker og at en føderal domstol har anledning til å overvåke den fremtidige pengebruken.

San Diego følger med dette etter bispedømmene Tucson (Arizona), Portland (Oregon), Spokane (Washington) og Davenport (Iowa), som alle har begjært seg konkurs. Bispedømmet Tucson, som slo seg konkurs i 2004, er ferdig med hele prosessen. Portland og Spokane - som begge åpnet saker i 2004 - venter nå på rettens godkjennelse av et forlik med kreditorene. Davenport-saken ble åpnet i oktober 2006.

Talspersoner for bispedømmet San Diego forteller at de har forsøkt alle midler for å unngå konkursbegjæring, gjennom et siste tilbud om forlik som beskrives som "det beste tilbud et bispedømme noensinne har kommet med, når vi snakker om kroner og øre." Nabobispedømmet Orange, California, nådde i 2004 et forlik med rekordutbetalingen 100 millioner dollar fordelt på ofrene.

CWNews.com, 28. februar 2007; o: kd (28. februar 2007)

Mer om: