Hopp til hovedinnhold
Publisert 16. juli 2007 | Oppdatert 16. juli 2007

 Se også:

Den katolske kirke i USA er på vei ut av krisen, fem år etter at overgrepsskandalen ble avdekket, ifølge en rapport fra nyhetsbyrået Associated Press.

"Jeg tror at krisemodusen nå er over, og jeg tror at det er en god ting," uttaler Washington-advokat Robert Bennett til AP. Bennett var tidligere medlem av National Review Board, som ble opprettet av USAs biskoper i 2002 for å håndtere skandalen. Mens bispedømmer fortsetter å både motta og godta krav fra ofre for seksuelle overgrep begått av geistligheten, skal det nå være tegn på at krisen er i ferd med å debbe ut.

AP-rapporten viser at antall anklager om seksuelle overgrep begått av prester gikk ned i 2006 og at nye anklager i all hovedsak handler om flere tiårgamle saker. Den viser også at donasjoner til bispedømmene falt noe da skandalen ble avslørt. I 2006 økte imidlertid gavene med 13 %. Dette gjalt også i Boston, hvor skandalen først brøt ut. I tillegg fant en undersøkelse fra oktober 2005 at 74 % av landets katolikker var enten "forholdsvis" eller "svært" tilfredse med biskopenes lederskap - en forbedring på 57 % fra januar 2003.

Mens organisasjonen Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) fortsatt arbeider for reformer i Kirken, opplever den nå en nedgang både i gaver og i antall medlemmer. For å kompensere for nedgangen, har organisasjonen nå utvidet sitt arbeid til å også omfatte samme problematikk i andre kirkesamfunn.

"Folk spådde tidlig at biskopenes troverdighet ville være skadet for alltid ," fortalte p. James Heft, direktør ved Institute for Advanced Catholic Studies ved universitetet i Sør-California, til AP. "Generelt tror jeg at folk er villige til å tro at det er tatt steg i riktig retning, og livet går videre til å også omhandle andre temaer."

Robert George, direktør ved The James Madison Program in American Ideals and Institutions ved universitetet Princeton, sier at amerikanske katolikker generelt har maktet å skille kirkelederes feil fra Kirkens lære. Mange trodde i sin tid at krisen ville medføre at katolikker forlot Kirken, noe som altså ikke har forekommet.

CNA - Catholic News Agency (16. juli 2007)

Mer om: