GÅ PÅ VANNET!
Seminar om barne- og ungdomsarbeid i din menighet
Kjære prester, kateketledere, barne- og ungdomskontakter, menighetsrådets representant for barne- og ungdomsarbeidet, ledere for ungdomslag og barnegrupper i menigheten!
Biskop Bernt Eidsvig inviterer herved til et seminar om barne- og ungdomsarbeidet i katolske menigheter i hele landet, på Mariaholm 20. - 22. august 2010. Spesielt ønskes nettopp dere som jobber med barn og unge i menighetene - som frivillige eller ansatte - velkommen. Målet er å finne gode, langsiktige og planmessige arbeidsmetoder med tanke på implementering av Pastoralplanen for barne- og ungdomsarbeidet i OKB, som kom ut i 2009.
Det vil bli flust med foredrag, temainnledninger, debatter og workshops der vi lærer metode og planmessig arbeid med barn og ungdommer i menigheten. Alle måltider serveres.
Velkommen til en helg full av inspirasjon, engasjement, aktiviteter, underholdning, messe og bønn!
PÅMELDING OG ADKOMST:
Meld deg på til sognepresten som formidler din påmelding videre til oss, eller send en e-post til vannet@katolsk.no med opplysninger om navn, menighet, telefonnummer, hva du jobber med i menigheten og eventuelt andre opplysninger. Velg også ut fire av de workshopene (se listen) du helst vil være med på, og få dem med i e-posten.
Det vil bli satt opp buss for fellestransport fra Akersveien til Mariaholm på fredagen, men reise til og fra Oslo må deltagerne selv sørge for. Egenandel for helgen er kr 250 per person, betales kontant på helgen eller via giro i etterkant. Forhør deg gjerne med menigheten din om det eventuelt er mulig å få dekket egenandel og ekstra reisekostnader.
Det er mest hensiktsmessig at deltagere fra hver menighet møtes sammen i forkant av seminaret.
TA MED:
I tillegg til personlige saker og klesskift: innesko, sengetøy, laken, håndkle og eventuelt badetøy. (Sengetøy kan også leies på stedet.)
Deltagere fra Midt- og Nord-Norge stift er hjertelig velkomne og har samme betingelser som deltagere fra OKB.
SPØRSMÅL?:
Ring ungdomsprest p. Andreas Rupprecht på telefon 95 17 17 89, eller send en e-post til vannet@katolsk.no.
PROGRAM
Fredag 20. august
14:00 Avreise fra Akersveien
16:00 Messe
17:00 Middag
Praktisk orientering
19:00 Innledning ved biskop Bernt Eidsvig
20:00 Vi blir bedre kjent med hverandre
Teambuilding
21:45 Aftenbønn og sakramentsandakt
Sosialt
Lørdag 21. august
08:15 Morgenandakt
Frokost
09:30 «Gå på vannet!» - Foredrag og aktivisering
11:00 «Kart og tanke» - en idédugnad menighetsvis
12:00 Angelus
Vi synger!
12:30 Lunsj
13:30 Workshop #1
Pause
15:30 Workshop #2 17:00 Messe
18:30 Middag
20:00 «Ledelse i en katolsk menighet?» - Foredrag og debatt
Pause
21:00 Underholdning
22:00 Aftenbønn
Sosialt samvær
Søndag 22. august
08:15 Morgenandakt
Frokost
09:30 Workshop #3
11:30 Messe
12:30 Pakking
13:00 Lunsj
14:00 «Langsiktig planlegging av barne- og ungdomsarbeidet?»
15:30 Oppsummering og avslutning
16:00 Avreise fra Mariaholm
WORKSHOPS
A) Å starte et barnekor
Du vil her lære hvordan du finner gode sanger og instruerer i sang. Vi setter opp et program og ser på hvordan man kan få med barn i flere aldre.
B) Adoremus - sang
NUKs nye sangbok har mange gode sanger som kan brukes i de fleste sammenhenger. Vi lærer nye sanger.
C) Julespill
På høsten er det flott å kunne samle barn i menigheten til å begynne å øve inn et julespill, som kan fremføres for hele menigheten når høytiden nærmer seg. Lær om hvordan du kan gå frem og hva som finnes av ressurser.
D) Søndagsskolen
I mange menigheter er søndagskolen (Ordets liturgi for barn) etablert som er fast praksis i forbindelse med søndagsmessene. Det er også utarbeidet forslag til opplegg for hver søndag, som lærerne kan bruke. Lær hvordan du kan arrangere søndagsskole i din menighet og å gjøre en performance for små barn.
E) Ministrantarbeid
Det er viktig å ta vare på og følge opp ministrantene dere har. De har en viktig rolle i liturgien, og alle setter pris på god og vakker liturgi. Lær om hvordan ministrantene kan ledes i øvelser, i organisering og lagarbeid.
F) Babytreff
Mange nybakte mødre og fedre ønsker gjerne å ta med sine små og treffe andre babyforeldre. På babytreffet har man det trivelig, synger sanger og spiser noe godt mens barna pludrer og sover. Lær om hvordan du kan starte opp og drive babytreff i din menighet.
G) Ungdomshelg
Lær hvordan du kan planlegge og gjennomføre en sosial helg eller en hyttetur for ungdommene i menigheten. Forslag til aktiviteter for helgen følger med.
H) Barnehelg
Lær hvordan du kan planlegge og gjennomføre en helg eller en tur for barn i menigheten. Det som er viktige hensyn å ta, og forslag til aktiviteter for helgen, følger med.
I) Ungdomslag i menigheten
Lær om hvordan man kan drive et ungdomslag i menigheten - forslag til et styres planlegging av innhold og aktiviteter for møtene.
J) Å jobbe på tvers av aldersgrupper
I menigheten møtes mennesker i alle aldre, og for dem med ledende posisjoner er det en utfordring å kunne skape et miljø for gode og fruktbare relasjoner mellom alle. Lær hvordan du kan fremme interaksjon mellom generasjonene og skape et godt klima for sosial omgang og samarbeid mellom den yngre og den eldre garde.
K) Katekesemiljø
Lær om hvordan du som kateketleder, kateket eller forelder kan bidra til å skape et godt miljø for læring, trosutvikling og sosial relasjonsbygging for barna og de unge i katekesen i din menighet.
L) Nettbasert kommunikasjon i barne- og ungdomsarbeid
I dag er veldig mye av kommunikasjon og interaksjon mellom mennesker elektronisk. Ikke minst gjelder dette de unge. Lær om hvilke kanaler som finnes for nettbasert kommunikasjon og hvordan du kan bruke dette i barne- og ungdomsarbeidet.
M) Kommunikasjon med ungdom
Lær om hvordan ungdommer i dag kommuniserer og hvordan du som voksen ungdomsleder, kateket eller prest kan finne en god rolle i forhold til de unge.
N) Kommunikasjon og samarbeid med foreldre
I menigheten, som i skolen, er samabeid med foreldrene viktig for de unges utvikling. Dette gjelder ikke minst i kateksen. Lær om hvordan dere kan føre et godt samarbeid og bygge gode relasjoner med foreldrene.
O) Førskolebarna - «Hvem er de?»
Førskolebarna er en gruppe som ennå ikke går i katekesen, og som derfor kanskje kan falle litt utenfor når det gjelder tilbud i menigheten. Lær om hva som kjennetegner førskolebarna som gruppe og hvordan de kan synliggjøres og engasjeres i menigheten ved hjelp av tilbud og aktiviteter vi kan arrangere for dem.
P) LysVåken
«LysVåken - adventsnatt i kirken, er en unik mulighet til å være med å vise at kirken er et sted der barna hører hjemme.» Et opplegg som er utarbeidet av Norsk søndagsskoleforbund, og som også passer godt i katolske menigheter.
Q) Mellom førstekommunion og konfirmasjon - «Ubåtalderen»
Denne aldersgruppen er spesielt viktig å ta vare på. Det finnes katekesetilbud for alle klassetrinn mellom 4. og 8. klasse, men i praksis er det mange elever som «dropper litt ut» i denne alderen. Lær om hva som kjennetegner «ubåtalderen» og hva menigheten kan gjøre for å engasjere og aktivisere også disse unge.
R) Katekese for ungdom etter konfirmasjon
Det er viktig å søke å forhindre at ungdommer «konfirmerer seg ut» av Kirken. Ungdomslagene og NUK blir en viktig arena for videre aktiv deltagelse i Kirkens liv for dem som ikke lenger har et vanlig undervisningstilbud i menigheten. Kateketisk Senter har laget kateketiske opplegg for ungdom og unge voksne, som enkelt kan gjennomføres på ungdomslagsmøte. Her ser vi på hvordan det kan gjøres.
S) Adventsaksjonen og samfunnsengasjement
Adventsaksjonen er et samarbeid mellom Caritas og NUK. Mange ungdomslag deltar i Adventsaksjonen. Lær om hvordan Adventsaksjonen kan gjennomføres i din menighet og hvordan ungdom kan engasjeres i samfunnsarbeid.
vannet@katolsk.no
Tlf. 95 17 17 89
KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (15. mars 2010)