Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser
Myndighetene mottok terror-varsel
Myndighetene på Sri Lanka erklærte mandag unntakstilstand etter terrorangrepene, som så langt har krevd 290 menneskeliv. Nå granskes terrorforbindelser til utlandet.
Tekst: NTB-AP-AFP
Unntakstilstanden gjaldt fra midnatt mandag 22. april, ifølge president Maithripala Sirisenas kontor. Da vil også hæren få utvidede fullmakter til å anholde og pågripe mistenkte i saken.
Den lokale islamistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) ble mandag utpekt som ansvarlig for de seks selvmordsangrepene mot kirker og luksushoteller påskedag. De må ha fått hjelp, mener myndighetene.
På en pressekonferanse mandag sa regjeringens talsmann Rajitha Senaratne, som også er helseminister, at etterforskerne nå gransker om utenlandske terrornettverk er involvert. NTJ har til nå vært lite kjent, men har vært i søkelyset for vandalisering av buddhistiske statuer.
Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet.
ÆRET MED STILLHET: Under en minneseremoni i Colombo tirsdag 23. april sto deltagerne i stillhet for å hedre ofrene for helgens katastrofale selvmordsaksjoner mot kirker og hoteller. Foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Involvering utenfra
– Vi kan ikke skjønne at bare en liten organisasjon i dette landet kan ha stått bak alt dette, sier Senaratne, som understreker at politiet nå etterforsker mulige forbindelser til utenlandske terrornettverk.
Også ekstremismeforsker Amarnath Amarasingam ved Institute for Strategic Dialogue tror NTJ må ha fått hjelp utenfra.
– Både målene og angrepstype gjør meg svært skeptisk til at dette var utført av en lokal gruppe alene. Det er ingen grunn til at lokale ekstremister skal angripe kirker og turister, sier han til The New York Times.
Mandag steg dødstallet til 290 mennesker, mens over 500 ble såret. Blant de drepte er 39 utenlandske turister, deriblant tre av barna til den danske milliardæren Anders Holch Povlsen. Så langt er det ikke kommet opplysninger om at nordmenn er drept eller såret i angrepene, opplyser UD.
Foreløpig er 24 personer, alle lokale, pågrepet. Det er imidlertid kommet sparsomt med opplysninger om de pågrepne.
Derimot har srilankiske myndigheter tidvis stengt sosiale medier for å hindre ryktespredning.
LAND I SORG: En nonne gråter under en messe for ofrene etter påskedagens terrorudåder i Sri Lanka. Foto: REUTERS/Thomas Peter
Ble varslet
2. påskedag ble det også kjent at srilankiske myndigheter flere ganger ble varslet om et mulig terrorangrep av utenlandsk etterretning.
11. april sendte Sri Lankas politisjef advarselen videre oppover i det politiske systemet. Men varselet nådde verken statsminister Ranil Wickremesinghe eller de øvrige statsrådene i regjeringen.
– Hvis vi hadde fått informasjon på forhånd, ville vi ha iverksatt tiltak. Politiets øverste leder bør gå av som følge av dette, sier Senaratne.
Hvordan varselet ble håndtert og hvilke tiltak som ble iverksatt, er foreløpig uklart. Men president Sirisena er også landets forsvarsminister og øverste ansvarlig for politiet.
Han tilhører imidlertid et annet parti enn Wickremsinghe, og forholdet mellom de to er alt annet enn hjertelig. I oktober ga Sirisena overraskende statsministeren sparken, men Wickremesinghe ble gjeninnsatt av landets høyesterett etter 52 dager.
Under radaren
Ifølge professor i sosialantropologi Øyvind Fuglerud tilhører NTJ den muslimske Tawheed-bevegelsen, som ble startet på 1940-tallet av folk som hadde fått religiøs opplæring i Saudi-Arabia. Gruppen, som kjemper for å «rense islam», har fått stadig større oppslutning de siste 30 årene.
– Dette er en bevegelse som i mange tiår har levd et stille liv under radaren, sier Fuglerud til Aftenposten.
Les mer
- Pave Frans fordømmer Sri Lanka-angrep
- Biskopen ba for ofrene under påskedagsmessen
- Terrorangrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka ryster verden
- Nasjonalt portforbud etter at over 180 er drept i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka
- Sri Lanka: – Islamistgruppe sto bak angrepene mot kirker og hoteller
- Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser
- Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren
- Fakta om angrepene på Sri Lanka