Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 3. juli 2019 | Oppdatert 4. juli 2019

 

Olavsfestdagene i Roma 16. – 18. oktober 

Bilde

INVITERER: –  Jeg tør love at du drar fra Roma med ny kunnskap og erkjennelse, enten du aldri har vært her før eller er en Roma-kjenner, om du er vant kirkegjenger eller ikke, sier Morten S. Selle, styremedlem i Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma. 

 

Først feirer vi helgenkongens omvendelse ved Olavalteret i én av Romas flotteste kirker, deretter byr Venneforeningen for St. Olavsalteret på mottagelse, byvandring og seminar om jødene i den evige stad.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Festdagene for Hellig Olav varer fra 16. – 18. oktober, og arrangeres av Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma.  De åpner med pontifikal festmesse i den mektige barokkirken San Carlo al Corso, som ligger ved den italienske hovedstadens gamle paradegate.

– Olavsfestdagene i Roma løper fra 16. – 18. oktober i år. For oss som ennå ikke har hatt gleden av å være med på dem, kan du fortelle oss litt om bakgrunnen for dagene – hvorfor arrangeres de?

– Biskop Eidsvig og engasjerte venner av alteret fant i 2007 ut at det burde stiftes en egen forening til ivaretagelse av olavsarven i Roma. 16. oktober er en sannsynlig dag for Hellig Olavs dåp, og den nyetablerte Venneforeningen bestemte seg derfor tidlig for å feire dette med messe ved alteret og et seminar. Den pontifikale festmessen på minnedagen for Hellig Olavs omvendelse er navet for de andre aktivitetene – og høydepunktet. I år inviterer vi både til et spennende økumenisk halvdagsseminar, byvandring og mottagelse hos den norske ambassadøren til Italia, sier Morten S. Selle, styremedlem i Venneforeningen.

– Det er blitt meg fortalt at det både er sosiale og svært inspirerende dager. Hvordan vil du beskrive festdagenes atmosfære?

– Begeistret! Folk er nysgjerrige og vitehungrige, og vi pleier å by på spennende foredrag og innholdsrike opplevelser. Jeg tør love at du drar herfra med ny kunnskap og erkjennelse, enten du aldri har vært her før eller er en Roma-kjenner, om du er vant kirkegjenger eller ikke. Konsekvensen av å delta er en enda større begeistring for Roma, en by man aldri blir ferdig med, sier Selle og siterer biskop Gran: «Kjærligheten til Roma er som en livsvarig lidelse, den helbredes kun ved døden.»

 

Jan E. Hansen forteller om Olavsalteret: 

 

 

Fra festmesse til kunsthistorie 
Bilde

Programmet for årets festdager er lagt ut på foreningens hjemmeside. Det begynner med pontifikal festmesse onsdag 16. oktober kl. 16.00. Biskop Bernt Eidsvig er hovedcelebrant, St. Olav domkor deltar. Domkantor Vegar Sandholt dirigerer og domorganist Otto Christian Odland inntar orgelkrakken. Torsdag blir det byvandring fra Largo Argentina ved professor emeritus i arkitektur Thomas Thiis-Evensen (bildet t.h., foto: Berit Roald / NTB scanpix) og mottagelse ved den norske ambassade. Fredag 18 oktober åpner halvdagsseminaret kl. 09.30 på Det Danske Institut i Roma.

– I år er Roma og Jødene tema for seminar-programmet. Hvorfor det?

– Vi brainstormer tema i styret hvert år.  Flere forskjellige forslag kommer opp – og plutselig faller vi ned på noe og blir enig. Denne gangen ble det jødene: De har en lang historie og tradisjon i Roma, temaet er dessuten aktuelt på grunn av økende jødehat/hets i Eurpa. Jødene har selvsagt en viktig posisjon i vår tros tradisjon. Det er noen av grunnene til at nettopp Jødene og Roma ble valgt som tema for 2019.

– Kan du fortelle oss om programpostene – hvem kommer, hvorfor og hva skal de si noe om?

– La meg først si at det er morsomt å kunne være på Det Danske Institut i år: Arkitekturen er flott og instituttet ligger vakkert til i nærheten av Borgheseparken. Det skaper en inspirerende ramme om seminaret, sier Selle og forteller at førsteamanuensis fra NTNU Trond Risto Nilssens foredrag Kampen om fortiden – om Nasjonal Samlings bruk av Olavsarven er første post på programmet:

– Krigshistorikeren fra NTNU kan mye om andre verdenskrig, og er spesielt opptatt av hvordan man bruker fortiden i historiefortelling. Han vil foredra om hvordan Nasjonal Samling (NS) misbrukte Hellig Olav da de fortalte norgeshistorien på sitt vis, forklarer Selle.

Deretter følger et foredrag ved Margrethe C. Stang, en annen førsteamanuensis ved NTNU, om Jøder i middelalderens billedverden:

– Stang er kunsthistoriker og vil fortelle om hvordan jøder ble fremstilt i middelalderens malerier. Det er lett å trekke paralleller til nazistenes karikaturer av jøder – eller til vår samtid, for antisemittisme finner vi fortsatt.  

Bilde

Etter en pause fortsetter seminaret med foredrag av biskop emeritus i Den norske kirke Ole Christian Kvarme (bildet t.h.):

– Han er svært opptatt av religionsdialog med jødene og besitter store kunnskaper både om jødenes historie og deres aktuelle situasjon i Roma. Han er god venn av rabbineren av Roma og kjenner forholdene godt, sier Selle.

Så er det lagt til en ny post på programmet etter at første versjon ble kunngjort på foreningens hjemmeside:

– Gynekolog og kunsthistoriker Einar Berles bidrag har forhud som tema – i et kunsthistorisk perspektiv. Det er en slags rosin i årets seminarpølse, forteller Selle.

 

Tips til debutanten

Selv om seminaret er den største aktiviteten målt i tid, foregår det også noe onsdag 16. og torsdag 17. oktober.

– Hva vil du trekke frem?

– Onsdag 16. skjer jo det absolutt viktigste: Festmessen. biskop Eidsvig er hovedcelebrant, og vi kan love praktfulle musikalske bidrag fra St. Olav domkor med både domkantor og domorganist tilstede. Byvandringen er også alltid en fest i festdagene – vi skal gå sammen med professor Thiis-Evensen, som kan byen ut og inn. Han kjenner også godt til jødenes tilstedeværelse i byen i mer enn 2000 år. Deres historie vil være hans fokus under årets byvandring, som bærer tittelen Fra lidelsen til kilden.

Bilde

– Du er ofte i Roma og er nesten som borger av byen å regne. Har du noen praktiske tips for dem ønsker å delta for første gang?

– Et viktig tips: Bo sentralt, ikke dyrt – du kommer uansett ikke til å være mye på rommet. Vær obs på at mange hoteller skriver at de ligger sentralt, mens de i virkeligheten er plassert nær sentralstasjonen (Stazione Termini), som ikke er sentralt, etter min mening. Jeg foretrekker hotell i Trastevere (bildet t.h.) eller Centro Storico (Det historiske sentrum). Airbnb-tilbudet er også bra utbygget i Roma, for den som heller vil bo privat, forteller Selle.

Han legger til at han pleier å anbefale maks én severdighet per dag for Roma-reisende:

 – Så kan man heller rusle rundt litt på måfå resten av dagen. Og husk: Romerne spiser middag sent, 19 ­– 20-tiden tidligst, så when in Rome, do as the Romans do, ta en sen middag.   

– Til slutt: Hva er den beste grunnen for å reise til Roma og overvære årets seminar?

– At det er et spennende og variert program med et evig aktuelt tema: forholdet mellom oss og jødene.  

Selle minner på at man må være medlem av Venneforeningen for å kunne melde seg på seminaret. Det er fortsatt noen få plasser ledig.

 

Olavsfestdagene i Roma

  • Arrangeres onsdag 16. til fredag 18. oktober 2019
  • Høydepunkter:
    • Onsdag kl. 16: Pontifikal festmesse i kirken San Carlo al Corso (med Olavsalteret), Via del Corso, 437
    • Torsdag kl. 10: Byvandringen Fra lidelsen til kilden med professor Thomas Thiis-Evensen
    • Fredag kl. 9.30: Seminaret Roma og jødene åpner ved Det Danske Institut i Roma, Via Omero, 18
  • Seminaret Roma og jødene arrangeres på Det Danske Institut i Roma
  • For å delta på seminaret, må man være medlem av Venneforeningen for St. Olavsalteret. Innmelding skjer via e-post: sekr@olaviroma.no
  • Besøk Venneforeningens egen nettside

 

Se NRKs billedbrev om Olavsalteret