Nå strømmes det glade budskap også fra St. Olav domkirke, Trondheim
STRØMME-TEAMET: Martin Nguyen (t.v.) og Ivan Vu er takknemlig for den mulighet stift og menighet har gitt dem til å dele messene med de troende digitalt: – Vi er ikke faglærte eller eksperter på dette feltet, men vi bærer på et ønske om å bidra, og den muligheten har gitt oss. Det setter vi utrolig pris på, sier de. Foto: Trondheim stift
De nye smittevernstiltakene stenger våre kirker i ti kommuner på Østlandet og legger sterke begrensninger på strømme-messene. St. Olav domkirke i Trondheim kommer til unnsetning med utvidet strømmetilbud for troende i hele landet.
Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: Trondheim stift
Spredning av det muterte Covid-19-viruset har ført til ekstraordinære smittevernstiltak i ti kommuner på Østlandet: Oslo, Nordre Follo, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler. Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, inne og ute, med unntagelse av begravelser og bisettelser. De nye tiltakene rammer våre strømmede messer og andre digitale arrangementer, som fortsetter i begrenset format. Trondheim stift utvider samtidig sitt digitale messetilbud i St. Olav domkirke, Trondheim.
– Det er en utrolig god følelse å være i gang med strømming av messer fra St. Olav katolske domsogn i Trondheim. Det var ikke en enkel start med alt av det tekniske, men vi er utrolig fornøyd med at vi har muligheten til å tilby sognets medlemmer – og troende fra resten av landet – å følge med på messene. Det gjelder spesielt i slik en tid, som vi opplever nå: Vi blir anbefalt å holde mer avstand, noen kirker er stengt og det føles vanskelig for mange ikke å ha muligheten til å komme til Guds hus, sier Martin Nguyen i Trondheim stifts informasjonsavdeling.
Han og Ivan Vu har arbeidet på spreng den siste tiden for å gi stiftet og menigheten et etterlengtet digitalt messetilbud.
– Hvorfor har dere bestemt dere for å strømme messene?
– Vi bestemte for å strømme messene etter å ha sett tilbudet som St. Olav domkirkemenighet i Oslo har og hvor mye god respons de får, sier Ivan Vu, som har lagt merke til pandemien har skapt et større behov for å kunne dra til kirken og ta del i messefeiringen.
– Strømmingen gir mulighet til å ta del i feiringen, uansett hvor man er. Det er selvfølgelig ikke en erstatning av å dra til messen, men det er et godt alternativ, spesielt med tanke på at mange ikke kan delta fysisk på grunn av lokale smittevernstiltak, sier Vu og viser til den ekstraordinære situasjonen i ti kommuner på Østlandet.
– Selv om St. Olav i Oslo gjør en fantastisk jobb med å tilby strømming av messer hver dag, tenkte vi at det er mange som savner den lokale tilhørigheten. Når vi strømmer fra vår kirke, styrker vi den lokale tilhørigheten, og sognets medlemmer får muligheten til å delta på messene i den kirken som de er vant med, legger Nguyen til.
Nguyen og Vu har tidligere vært aktive i henholdsvis St. Olav domkirkemenighet og St. Hallvard menighet i Oslo. De er samstemte om at strømmede messer åpner flere muligheter:
– Flere av sognets medlemmer har land reisevei, så det å kunne tilby dem å kunne følge messen via skjerm, tror vi faller i god smak.
FRA GALLERIET: Martin Nguyen og Ivan Vu
strømmer fra galleriet i St. Olav domkirke, Trondheim.
Utvidet tilbudet etterhvert
Den første strømmede messen fra St. Olav domkirke, Trondheim, ble feiret søndag 9. januar. Da brukte strømmeteamet en mobil koblet til kirkens wifi-anlegg. Nå brukes mer avansert utstyr.
– Så langt har responsen vært veldig god, bekrefter de to.
– Vi har nettopp startet og allerede skaffet oss nyttig erfaring. Vi har fått både gode og kritiske tilbakemeldinger. De kritiske handler om det tekniske, men vi tror vi har kommet opp med en løsning som vi er ganske fornøyde med. Ellers er det veldig mange som setter pris på den innsatsen vi gjør, og det er virkelig en glede for oss å kunne være med å gjøre at messetilbudet er mer tilgjengelig, spesielt i den vanskelige tiden vi er i, sier Vu.
– Hva er den viktigste erfaringen dere har gjort dere?
– Den viktigste erfaringen vi har gjort, er nok at det tekniske ikke alltid fungerer. Vi har hatt noen lange kvelder, hvor vi har prøvd å bli klokere på hvordan ting fungerer og hvordan vi skal kunne levere et godt tilbud til sognets medlemmer, sier Nguyen.
– Vi må nok også trekke frem lyd som en viktig erfaring. Vi satt en hel lørdagskveld for å teste ut hvordan vi skulle klare å få god lyd til strømmingen. Mye testing og feiling, men vi klarte å levere noe vi er fornøyd med til slutt, sier Vu.
Nå skal de først lage seg en skikkelig strømmeplan for hvilke messer som er ønskelig å strømme – og den må passe for deres fra før travle timeplaner som fulltidsstudenter.
– Vi ønsker selvfølgelig å kunne dele kompetansen med flere av de frivillige i menigheten, slik at de også har mulighet til å hjelpe. Det vil avlaste oss en del, sier Nguyen.
Når flere har lært seg å bruke det tekniske utstyret, vil også strømmetilbudet bli bredere.
– Vi håper å kunne tilby sakramentstilbedelser, tidebønner med mer etterhvert, sier Vu.
Trondheim stifts strømmeteam er takknemlig for at stift og menighet har gitt dem mulighet til å hjelpe til, og spesielt for tålmodigheten de har vist.
– Vi er ikke faglærte eller eksperter på dette feltet, men vi bærer på et ønske om å bidra, og den muligheten har gitt oss. Det setter vi utrolig pris på, sier de to som håper og ber om at strømmingstilbudet kan styrke og nære de troende.
– Vi vil tilslutt rette en spesiell takk til både menighet og stift for generøse muligheter, samt til katolsk.no for at vi får strømme via deres plattformer.
Strømmede messer fra St. Olav domkirke, Trondheim
- Sendingen begynner et par minutter før messen starter.
De som ikke har Facebook, kan følge messene på Trondheim stifts YouTube-kanal.
Grønt lys til gudstjenester for strømming
Menigheter får til tross for koronarestriksjonene i og ved Oslo samle et fåtall personer for å lage gudstjenester for strømming.Det opplyser barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (bildet t.h.) til Vårt Land.Han mener Oslo har løst dette på en fin måte allerede, selv om det innebærer en begrensning i tallet på deltakere. I hovedstaden har begrensningen vært på fem personer samt nødvendig produksjonspersonell.– Vi må prøve å begrense tallet på nærkontakter. Samtidig vet vi at disse gudstjenestene har blitt satt stor pris på det siste året, sier Ropstad, som opplyser at muligheten for samles også gjelder blant annet intimkonserter.– Du kan selvsagt ikke ha et kor på 20 personer. Men har du en på piano, en møteleder, en prest og produksjonspersonalet, så skal dette gå an, sier statsråden.NTB / Foto: Håkon Mosvold Larsen
Se flere strømmemesser