Biskop Bernt I. Eidsvig: – Jeg skal ta meg tid til å ringe minst 5 personer som jeg tror kan ha udekkede sosiale behov og glede av at jeg slår på tråden
Nødvendige smittevernstiltak beskytter oss mot Covid-19-viruset, men gjør mange mer ensomme. Ring til 5 som trenger det, nå i påskehøytiden, oppfordrer generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas Norge og biskop Bernt I. Eidsvig i Oslo katolske bispedømme.
Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen
ALLE KAN BIDRA: – Husk at vi trenger ikke være eksperter, vi kan
hjelpe gjennom omtanke og nestekjærlighet, sier generalsekretær Martha Skretteberg.
Høsten 2020 gjennomførte Folkehelseinstituttet en undersøkelse av livskvalitet og psykisk helse under pandemien. Svarene bekreftet det mange mistenkte: Flere sliter med ensomhet og én av fire svarer at de ikke er fornøyd med livet. Enslige og studenter er blant dem som sliter mest.
– Pandemien har satt sitt preg på alles liv, men vi er ikke rammet like hardt. Mange av dem vi i Caritas møter, har lite nettverk i Norge, snakker dårlig norsk og er mer utsatt for å miste jobben eller økonomiske problemer. Dette gjør dem ekstra sårbare nå. Vi er i kontakt med mange som forteller oss at de sliter psykisk og er ensomme. Mange savner også sårt sin familie i hjemlandet, særlig de som har barn i et annet land og ikke kan reise for å besøke dem, sier Martha Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge.
Det over ett år siden koronapandemien satte inn. Myndighetene iverksatte de første smittevernstiltakene 12. mars 2020. Vi har alle vært redde. Mange er blitt smittet, flere er blitt alvorlig syke og ca. 660 personer har mistet livet i Norge.
– Dette er blitt en utholdenhetsprøve, sier biskop Bernt I. Eidsvig, og fortsetter:
– I de første månedene skapte den nye utfordringen energi, og vi tenkte at «dette klarer vi å hamle opp med». Det virket som om det hele gikk bra, kanskje det ville gå over allerede til høsten. Nå snakker vi om neste høst. Det sliter på oss alle, vedgår den katolske biskop av Oslo.
Han frykter at vi blir sløve, at vi unngår å følge de nødvendige smittevernreglene, fordi vi mister motet og konsentrasjonen. Da kan pandemien vare enda lenger.
– At restriksjonene fører til ensomhet, er sikkert. Det har jeg observert selv. Mange blir sittende hjemme i ensomhet, særlig de som bor alene. Man trenger bare være to for å ha et rikt sosialt liv. Den situasjonen vi opplever nå, løfter ikke akkurat sinnene. For mange av oss sitter for seg selv og grunner, sier biskop Eidsvig.
Hans tanker stemmer overens med Folkehelseinstituttets funn: Det er gjennomgående store forskjeller i ensomheten mellom dem som bor alene og dem som bor i en husholdning med flere enn ett medlem.
Se Martha Rubiano Skrettebergs videobudskap om #ring5
«Uavhengig av bakgrunn eller livssituasjon har vi alle noe å bidra med i møte med våre medmennesker.»
Generalsekretær i Caritas Norge Martha Skretteberg
Strekk ut en hånd
Våre sosial- og helsearbeidere har gjort – og gjør – en stor innsats i arbeidet mot pandemien. Det gjelder de tusenvis som vaksinerer, tester og sporer smitte og alle som arbeider ved intensivavdelingene på landets sykehus. Nå er smittetrenden stigende, og ca. 270 kritisk syke personer med Covid-19 er under behandling i Norge. På den annen side: Vi har satt over 770 000 vaksinedoser.
– Hva kan vi som ikke er hverken sosialarbeidere eller ansatt i helsevesenet, gjøre for å strekke ut en hjelpende hånd til andre?
– Uavhengig av bakgrunn eller livssituasjon har vi alle noe å bidra med i møte med våre medmennesker. Vi har alle mulighet til å hjelpe noen. Husk at vi trenger ikke være eksperter, vi kan hjelpe gjennom omtanke og nestekjærlighet. Dersom noen trenger hjelp som du ikke kan yte, finnes det alternativer: Det kan for eksempel være den digitale veiledningstjenesten vi driver i Caritas, en hjelpetelefon for psykisk helse eller koronatelefonen til norske myndigheter, sier generalsekretær Skretteberg.
Biskop Eidsvig er enig:
– For det første: Tenk på hvem som kan trenge litt oppmerksomhet. Ta kontakt på telefon eller via digitale kanaler. Eller tenk på andre former for sosial kontakt – kanskje dere kan gå en tur sammen? Nå blir det mildenere i været og isen er borte. Holder man avstand, er en liten tur et sunt og godt alternativ, sier biskopen og presiserer at det er viktig å ta hensyn til at folk kan være redd for å bli smittet: Ikke tving deg på!
#RING5: Biskop Bernt I. Eidsvig skal ringe
minst 5 personerm som trenger det iløpet av påsken.
Ring 5 som trenger det
Fastetiden, en tid for selvransakelse, forsakelse og barmhjertighet, er snart over og vi skal feire påskehøytidens mysterier.
– Hva vil du gjøre for å lindre dine medmenneskers ensomhet?
– Jeg går inn i påskehøytiden med stor ydmykhet og takknemlighet, men jeg kjenner også på en sorg over at vi ikke kan samles. Samtidig vet jeg at på mange måter er jeg svært heldig. Jeg vil derfor bruke tid nå i påskehøytiden på å nå ut til mennesker i mitt nettverk som jeg tror hadde satt ekstra pris på en håndsrekning. Jeg vil ringe minst 5 personer som trenger det, sier Skretteberg i Caritas Norge.
Biskop Eidsvig følger opp:
– Jeg skal følge nøye med på de smittevernsråd jeg får og være så sosial jeg bare kan, innenfor trygge rammer. Uansett situasjon skal jeg ta meg tid til å ringe minst 5 personer som jeg tror kan ha udekkede sosiale behov og glede av at jeg slår på tråden, sier han.
Generalsekretæren og biskopens oppfordring er like klar som den er samstemt:
Ring minst fem personer som du tror trenger det, nå i påskehøytiden. Det er nestekjærlighet i praksis.
Her finner du informasjon og hjelp
- Caritas’ veiledningstjeneste for innvandrere (man. – tors., 10 – 16): 23 33 43 61
- Hjelpetelefon Mental Helse (døgnåpen): 116 123
- Helsenorge.no’s flerspråklig koronatelefon (man. – fre., 8 – 15.30): 815 55 015
Skaff deg mer informasjon koronapandemien
- www.caritas.no/category/korona/
- www.helsenorge.no/koronavirus
- www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/