MESSEVANDRING: Før messen er det bønnevandring over den hellige øya. – Helt siden jeg dro til Selja for første gang, har det vært en dragning i meg som aldri har forlatt meg, sier prestestudent Mathias Bruno Ledum, som her svinger røkelseskaret under bønnevandringen i 2019. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Lørdag 8. juli 2023 feirer vi seljumannamesse, festen for Norges kvinnelige skytshelgen Sankta Sunniva og hennes ledsagere. – Bli med til Selja, den hellige øya der det hele skjedde, oppfordrer p. Ole Martin Stamnestrø og seminarist Mathias Bruno Ledum.
Tekst og foto: Ragnhild H. Aadland Høen
«Martyrenes blod er Kirkens såkorn», sier kirkefaderen Tertullian. Selja omtales derfor ofte som «stedet der Kirken i Norge ble født», for her fikk Norge sine første martyrer: Sankta Sunniva og seljumennene. Slik ble denne vakre, lille øya i havgapet til Norges første pilegrimsmål.
Det er Vår Frue menighet i Ålesund som hvert år organiserer seljumannamessen som feires på Selja, like ved Stadt i Nordfjord. Stadig flere pilegrimer blir med på valfarten hvert år. I år kommer også EWTN for å lage et TV-innslag som vil bli vist for potensielt 440 millioner husstander over hele verden.
VENDER TILBAKE: – Under elevasjonen så jeg ... rett opp i hulen hvorfra Jesu blod fløt ut i Norge. Samtidig så jeg speilbildet av hele menigheten oppi kalken. Da er det mye som møtes i ett punkt! Det var et stort, enestående øyeblikk hver eneste gang, sier sier p. Ole Martin Stamnestrø (t.h. ved alteret). Han var prest i Vår frue menighet i Ålesund i 8 år, fra 2012 – 2020. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
– Selja er et helt, helt spesielt sted
En av dem som håper å delta i seljumannamessen i år, er p. Ole Martin Stamnestrø som var sogneadministrator i Vår Frue menighet fra 2013 – 2020.
– Det var mange høydepunkter ved å være prest i Ålesund, men seljumannamessen var alltid noe av det aller fineste. Selja er et helt, helt spesielt sted. Man må ha opplevd seljumannamessen på Selja for å skjønne hva det egentlig er, sier p. Stamnestrø, som i dag er stiftskapellan i Oslo katolske bispedømme.
I løpet av de årene han feiret seljumannamessen på Selja, opplevde han en tiltagende interesse for å delta fra katolikker fra andre steder i Norge og verden, men også fra ikke-katolikker.
– Det er veldig gledelig at mange andre også vil være med og feire seljumannamessen, sier den tidligere Ålesund-presten.
Det sterkeste øyeblikket for ham under seljumannamessen var alltid når han løftet kalken under eukaristien. Alteret i den gamle klosterkirken er nemlig østvendt, «ad orientem».
– Under elevasjonen så jeg dermed rett opp i hulen hvorfra Jesu blod fløt ut i Norge. Samtidig så jeg speilbildet av hele menigheten oppi kalken. Da er det mye som møtes i ett punkt! Det var et stort, enestående øyeblikk hver eneste gang, sier p. Stamnestrø, som håper at det går i orden at han kan delta på seljumannamessen også i år.
SELJA-VENN: I 2022 leste Olav Aadland Høen forbønnene under messen.
Prestestudent Mathias Bruno Ledum (t.h.) reiste direkte fra Roma til Selja for å rekke
fjorårets seljumannamesse. Han kommer tilbake også i år. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
– En dragning til Selja som ikke forlater meg
En som er sikker på at han blir med på årets seljumannamesse, er prestestudent Mathias Bruno Ledum. Han gleder seg til sin sjette seljumannamesse på Selja.
– Hva er det som drar deg tilbake til Selja år etter år etter år?
– Helt siden jeg dro til Selja for første gang, har det vært en dragning i meg som aldri har forlatt meg. Selja er et sted hvor alt sammenfattes i Kristus. Det er ingen andre steder som gjør det for meg. Det er blitt en stor del av min spiritualitet som norsk katolikk å gjenoppdage de katolske røttene i Norge: Hulen på Selja som er Kirkens fødselsattest, og Stiklestad som er Norges dåpsattest, sier Ledum.
Han passer på å få med seg høytidsfeiringen begge steder hvert år.
– Jeg er ikke vokst opp med historien om Selja, men etter at jeg fikk høre om Selja er det blitt en stor del av min selvforståelse som katolikk. Derfor vil jeg gjerne at andre skal få oppleve det! Selja gjør noe med deg. Man drar ikke uforandret derfra. Det er et sted der hinnen mellom himmel og jord er tynn. At ikke flere pilegrimer drar til Selja, må vi ta på egen kappe, sier Ledum.
Han mener at «det å dra til Selja er en naturlig del av å være katolikk i Norge».
– Hvis alle hadde visst det, ville det vært en jevn strøm av folk som drar dit. På Selja drar du tilbake til der det hele startet. De første kristnes fotspor binder oss til fortiden og forankrer oss i det evige nuet, sier seminaristen.
Et godt sted å utforske kall
Gjennom årene har Ledum dratt med seg mange andre prestestudenter, flere fra Norge, men også fra Danmark og England. I år settes det ny rekord: Han har fått med en teologistudent helt fra Singapore. I tillegg kommer det unge pilegrimer fra Sverige og USA.
– Hva er det du forteller disse unge mennene som gjør at de reiser så langt for å komme til Selja?
– Jeg bare sier mine egne grunner for å reise til Selja, sier Ledum og ler.
– Og for norske seminarister er det jo en viktig del av vår identitet og arv, legger han til.
I år har han invitert med flere andre unge fra Norge også. Til sammen blir de 10 – 11 unge voksne som reiser sammen for å oppleve Selja. Flere av dem er i en fase hvor de vurderer om de har et kall til å bli katolikk, prest eller munk.
– Selja er uansett et sånt sted der man begynner å tenke på om man har et kall, enten man vil eller ikke, humrer seminaristen.
MAGISK STED: – Selja er det vakreste, det historisk viktigste og det mest
magiske stedet i Norge. Alle må besøke Selja, sier tidligere riksantikvar Jørn Holme.
Dagsprogram 8. juli
- Fra kl. 11.00: Båtavganger med Klosterbåten fra Selje kai til Bø på Selja.
- Kl. 11.45: Prosesjon/pilegrimsvandring fra Bø til kloster- og helgenanlegget
- Kl. 12.30 Høymesse
- Kl. 13.45: Tid til å spise niste sammen, drikke av den hellige kilden, gå opp i hulen for å be og utforske stedet
- Kl. 14.45: Vesper
- Kl. 15.30: Klosterbåten begynner å gå i skytteltrafikk fra klosterkaien og inn til land.
Påmelding og praktisk informasjon
- Menigheten skriver: «Det er hyggelig at pilgrimer utenfor menigheten også deltar og vi ønsker dere alle velkommen. Vi setter pris på at alle melder seg på.» Påmeldingsfrist er 23. juni pr. e-post: alesund@katolsk.no, eller kontakt p. Waldemar Jachymczak ved å ringe 46 95 05 79.
- Du må selv booke båtbilletter til Selja ved å ringe Klosterbåten på telefon 99 04 60 22. Båten tur-retur Selja koster kr. 300 for voksen og kr. 150 for barn. Hvis du ikke klarer å gå over øya (2 kilometer på sti), kan du reise med 12.00-avgangen som går helt ut til klosteret.
- Husk matpakke, drikke, godt fottøy og klær etter været. Terrenget er flatt og fint, men det kan være glatt og fuktig på stien. Det er benker i klosterkirken, men ta gjerne med sitteunderlag hvis det er kjølig.
- Vil du ut til Selja på en annen dato? Klosterbåten går to ganger daglig i høysesong, og oftere på dager med mange passasjerer. Se fjordguiding.no.
HELLIG ØY: Her bodde og ba benediktinermunkene i århundrer, her led St. Sunniva martyrdøden – og her samles katolske pilegrimer den 8. juli hvert år til messe, bønn og forening med Kristus, ved Kirkens arnested i Norge. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Hvordan kommer jeg meg til Selje og Selja?
- Hvis du bor i Ålesund-området, er det mulig å få skyss med folk fra menigheten der.
- Dersom du kommer sørfra, anbefales Norleds hurtigbåt fra Bergen til Selje. En både vakker og komfortabel reise! Bilturen fra Bergen tar 6 – 7 timer.
- Fra Trondheim tar bilturen 7 – 8 timer.
- Kommer du fra Oslo-området, er den mest økonomiske løsningen å kjøre bil. Du har to alternativer:
- E6 til Otta og riksvei 15 over Strynefjellet er den beste veien.
- Over Hemsedal, riksvei 7 til Lærdal og gjennom Sogndal. På denne strekningen møter du på to ferger, noe som gir en deilig pause for barnefamilier på tur. Ifølge Google Maps tar begge veialternativene 8 timer fra Oslo til Selje (uten pauser, og hvis du treffer rett på fergene).
- Det er mulig å ta bussen, nærmere bestemt Vy Expressbuss fra Oslo til Nordfjordeid eller Måløy, men det er svært vanskelig å finne korrespondanse fra Nordfjordeid/Måløy til Selje uten overnatting. Kontakt Visit Nordjord hvis du trenger hjelp til å planlegge din reise, telefon 57 87 40 40.
- Den behageligste måten å reise mellom Oslo og Selja, er å enten ta tog eller fly til Bergen (eller fly til Florø), og deretter ta hurtigbåten til Selje. Hurtigbåten går fra Bergen til Selje, og stopper innom Florø på veien.
- Et annet alternativ er å fly til Ålesund (Vigra flyplass) og leie bil der. Kjøreturen fra Ålesund til Selje tar to timer.
- Vil du ut til Selja på en annen dato enn 8. juli? Klosterbåten går to ganger daglig i høysesong, og oftere på dager med mange passasjerer. Se fjordguiding.no.
Overnattingsmuligheter
Hotellet i Selje har dessverre brent ned, men her er tips til noen andre fine overnattingssteder.
- Selje camping (i Selje) http://www.seljecamping.no/hyttene/ I tillegg til campingmuligheter, leier Selje camping ut fine, store hytter av god kvalitet, med kjøkken og to soverom.
- Seljevågen apartments (i Selje) http://www.seljevaagen-apartment.com/ midt i Selje sentrum.
- Rorbuer og leiligheter i Selje: https://www.hjartestad.no/leiligheter/ Fem overnattingsmuligheter i Selje.
- På selje.info finner du flere lokale overnattingsalternativer i Selje-området.
- Det er mange muligheter på AirBNB.no
- Stad hotell https://www.nordfjord.no/stad-hotell
- Jetmund Gjesteheim (i Åheim) https://no.visitalesund.com/jetmund-gjesteheim-p1671903
- Ellers er det også mange overnattingsmuligheter i kommunesenteret Nordfjordeid, en time å kjøre fra Selje. Ikke minst Nordfjord hotell. Her kan du se flere overnattingsalternativer i Nordfjord: https://www.nordfjord.no/bestill/overnatting
Om seljumannamessen
- Seljumannamesse feires 8. juli hvert år til minne om Norges første martyrer: Sankta Sunniva og Seljumennene.
- Seljumannamesse er den eldste av de norske helgendagene.
- Sankta Sunniva er «patrona Norvegiae». Hun er skytshelgen for Norge, Vestlandet, Bergen, unge kvinner og sjøfarende.
- Festdagen var med i kristenretten som Hellig Olav fikk vedtatt på Moster i 1024.
- I følge Kirkens legende fant kong Olav Tryggvason relikviene etter Sankta Sunniva og seljumennene i hulen på øya Selja i år 997.
- Like før år 1100 etablerte engelske benediktinermunker St. Albanus-klosteret her på Norges eldste hellige sted, der Kirken ble født i Norge gjennom martyrenes blod.
- Vil du vite mer om St. Sunniva og seljumannamessen? Sjekk stasunniva.blogspot.com
Les mer
- Refleksjon: Øya der undre skjer
- Vil samle kristenheten om Selja
- Bli med på Seljumannamessen på Selja 8. juli 2022
- Bli med biskop Erik Varden til den hellige øya i havgapet
- Rekordstor seljumannamessefeiring på Selja
- Selja - Norges første pilegrimsmål
- Den hellige Sunniva av Selja (900-t)
- Selja klosters historie
- Sankta Sunniva og Selja av Ragnhil Helena Aadland Høen
- Katolsk Seljumannamesse på Selja: Der Kirken i Norge ble født
- Kongelig markering i majestetiske omgivelser
- Majestetisk feiring av 950 år med menneskefiske i Vest-Norge
- Biskop Eidsvigs tale under Bjørgvin bispedømmes 950-årsjubileum
Se flere bilder fra Selja
SUNNIVA-HULEN: – Det er fantastisk å være her igjen, sa H. M. Dronning Sonja da hun besøkte Selja ved det høytidelige 950-årsjubileet for opprettelsen av Bjørgvin, Vest-Norges første bispedømme, i 2018. Les også biskop Bernt I. Eidsvigs tale under feiringen. Foto: NTB, Magnus Skrede
1000-ÅRIG TRADISJON: I år 996/997 fant kong Olav Tryggvason relikviene etter seljumennene på Selja. Seljumannamessen feires den 8. juli hvert år, over hele Norge. I 2020 besøkte p. Pål Bratbak Norges første hellige sted og Norges eldste pilegrimsmål for aller første gang. – Selv om jeg hadde gledet meg lenge, overgikk opplevelsen alle forventninger, sa Bratbak til katolsk.no. P. Khiem Duc Nguyen (med kalken), sogneadministrator i Vår Frue menighet i Ålesund, var messens hovedcelebrant. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
PÅ KAIA: En forventningsfull biskop Erik Varden står klar på kaien på Selja sommeren 2021. Det var første gang biskopen besøkte øya der Kirken ble født i Norge. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen