Hopp til hovedinnhold
Publisert 15. juni 2023 | Oppdatert 27. juni 2023

 Se reportasje fra Det norske institutt i Roma:

 

Er Maria «en myndiggjørende skikkelse for kvinner, eller tvert imot en modell for underkastelse og huslighet», spør internasjonale forskere seg under Det norske institutt i Romas store Maria-konferanse til uken.

 
Tekst: Arnt Stefansen,
Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Instituttleder Kristin Bliksrud Aavitsland er vertskap for noen av verdens fremste Maria-forskere under konferansedagene 21. – 23. juni.

– Vi samler internasjonale forskere som er opptatt av Jomfru Maria og hennes betydning i renessanse-kulturen på 15- og 1600-tallet, sier Aavitsland, som selv er kulturhistoriker og professor med stort Maria-engasjement.  

Jomfru Maria er en sentral skikkelse i vestlig kultur og kristen tilbedelse, og har alltid vært nært forbundet med kvinner og deres status i samfunnet:

– Mange har sagt at Maria ikke kan være et symbol på feminisme, fordi deres Maria-forståelse reduserer henne til en rugekasse, men ser man på særlig kvinnelige forfattere i denne tidlig-moderne perioden, og deres tolkning av Maria, så tror jeg virkelig at man kan snakke om en form for tidlig, katolsk feminisme, sier Aavitsland.

Aavitsland er selv katolikk og bidrar fast til St. Olav katolsk tidsskrift.

 

Nytt lys over kvinnehistorien

Slik beskriver instituttet selv formålet med symposiet:

«Målet med symposiet er å øke vår forståelse av i hvilken grad Jomfru Maria ble fremstilt som en myndiggjørende skikkelse for kvinner, eller tvert imot som en modell for underkastelse og huslighet; hvordan hennes karakteristikker endret seg på ulike tidspunkter og steder i den tidligmoderne perioden; hvordan reformasjonen og motreformasjonen påvirket måten Jomfru Maria ble beskrevet og knyttet til kvinner på; og hvordan disse endringene formet definisjoner og fremstillinger av kvinner og dydssemantikken. En evaluering av disse aspektene kan kaste nytt lys over utviklingen av kvinnehistorien, over teoretiseringen av politisk og religiøs tenkning og over konstruksjonen av kvinneidentiteter i den vestlige verden.»

Postdoktor Eleonora Carinci ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo, organiserer konferansen, som på engelsk bærer navnet «Rethinking Mary in Early Modern Europe – Women's voices and the Virgin Mary»

 

 

Les mer