Kirken og verden trenger unge mennesker «som jorden trenger regn»

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

PAVE FRANS TIL PILEGRIMENE: Kristus "kjenner hjertene deres, og Han sier til dere i dag, her i Lisboa, på denne Verdensungdomsdagen: "Vær ikke redde. Vær ikke redde. Ta mot til dere, vær ikke redde." FOTO: Vatican Media

 

I sin preken under avslutningsmessen for Verdensungdomsdagene (WYD) i Lisboa, på festen for Herrens Forklarelse, oppfordret pave Frans de unge til å skinne, lytte og til å være uredde.

 

 

Pave Frans trakk rundt en og en halv million mennesker til Tejo-parken i utkanten av Lisboa, der han søndag feiret messe ved avslutningen av Verdensungdomsdagene.

 

Sov under Guds himmel

Omtrent like mange var til stede ved vigilien paven deltok på i parken lørdag kveld. Mange tusen av de unge pilegrimene hadde også sovet ute for å få med seg avslutningen på Verdensungdomsdagene, som er blitt feiret i Portugal denne uken.

Søndagens messe ble holdt om morgenen for å unngå den verste varmen senere på dagen.

Pave Frans startet med å ta en runde på området i den spesialbygde bilen han kjøres rundt i. Som i flere sammenhenger på festivalen, var søndagens program endret og improvisert underveis. Vår 86 år gamle pave har droppet flere formelle taler og heller hatt direkte samtaler med unge festivaldeltakere.

De som kom til Tejo-parken lørdag kveld fikk høre paven oppfordre unge mennesker til å være gledens røtter.

– Gleden er misjonerende. Så hver og en av oss har en plikt til å bringe gleden videre til andre, sa pave Frans.

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 (1).jpeg

ENDRET PROGRAMMET: Pave Frans prioriterte møter med unge mennesker fremfor masse formelle taler. FOTO: Vatican Media

 

Besøkte Fatima

Tidligere på dagen hadde pave Frans besøkt pilegrimsmålet Fatima lenger nord i landet. Her ba han om fred i verden. Dette besøket ble lagt til på reiseplanen hans på forholdsvis kort varsel. Likevel anslår lokale myndigheter at rundt 200.000 mennesker kom for å se og høre paven be for fred i Ukraina.

 

Seoul i 2027

På slutten av festivalen kunngjorde paven at neste gang Verdensungdomsdagen skal arrangeres blir det i Sør-Koreas hovedstad Seoul i 2027. Det blir første gang siden 1995 at festivalen holdes i Asia.

Paven forlater Portugal tidlig kveld søndag 6. august. Flyet fra TAP Air Portugal er ventet å lande på Romas flyplass rundt klokken 22. 

 

Under avslutningsmessen for årets Verdensungdomsdag gjentok pave Frans ordene til apostlene som var vitne til Kristi forvandling på fjellet:  «Herre, det er godt at vi er her». (Mat 17,4)

Samtidig utfordret han ungdommene til å spørre seg selv: «Hva vil vi ta med oss tilbake til dalen i vårt daglige liv?»

Med utgangspunkt i dagens evangelium foreslo Den hellige far tre verb: å skinne, å lytte og å være uredd.

 

Å skinne

Evangelielesningen forteller om forvandlingen, der Jesus viste seg for sine tre nærmeste disipler med ansiktet skinnende som solen og klærne skinnende hvite, nettopp for å forberede disiplene på de mørke timene de skulle møte i Getsemane og på Golgata.

Også vi trenger lys, et lysglimt som er et håp for å møte så mye mørke som angriper oss i livet", sa paven. Dette lyset, forklarte han, "er Jesus, fordi han er lyset som ikke slukkes, lyset som skinner selv om natten." Det er Jesus, sa han, "som opplyser våre øyne, opplyser vårt hjerte, opplyser vårt sinn, opplyser vårt ønske om å gjøre noe i livet, alltid med Herrens lys."

Samtidig advarte han om at "vi blir ikke selvlysende når vi retter søkelyset mot oss selv". "I stedet blir vi lysende, vi skinner, når vi tar imot Jesus og lærer å elske som ham. Å elske som Jesus: det gjør oss lysende, det får oss til å gjøre kjærlighetens gjerninger."

 

Å lytte

I fortsettelsen av sin refleksjon over Forklarelsen la pave Frans merke til ordene Gud Fader sa til apostlene da han befalte dem å lytte til sin elskede Sønn. "Alt er her," sa paven, "alt som må gjøres i livet: Lytt til ham. Lytt til Jesus, alle hemmeligheter er der."

Han forklarte at hvis noen er usikre på hva Gud sier til dem, kan de lese evangeliet for å høre hva Jesus sier og lytte til hva han sier i hjertet. "For han har ord om evig liv til oss. Han åpenbarer at Gud er Faderen, og at han er kjærlighet. Han lærer oss veien til kjærlighet.

 

Vær  uredde

Til slutt minnet Den hellige far sine unge tilhørere om Jesu siste ord til disiplene under forvandlingen: "Reis dere opp, og vær ikke redde!"

Paven anerkjente frykten til unge mennesker som "har store drømmer", men som frykter at de ikke vil gå i oppfyllelse, som kan fristes av pessimisme eller motløshet, eller som føler at innsatsen deres ikke er nok.

Men han oppmuntret dem og sa at det er bra at de ønsker å forandre verden og kjempe for rettferdighet og fred. Verden trenger dere, sa han, "på samme måte som jorden trenger regn." Og han inviterte hver og en av dem til å gjenta i stillhet i hjertet: "Vær ikke redde."

"Kjære unge mennesker", fortsatte paven, "jeg vil gjerne se hver og en av dere i øynene og si til dere: Ikke vær redde. Ikke vær redde."

Han forsikret dem om at Jesus selv holder øye med dem:

 "Dessuten sier jeg dere noe veldig vakkert: Det er ikke lenger meg, det er Jesus selv som ser på dere i dette øyeblikket. Han ser på oss. Han kjenner dere, han kjenner hjertet til hver og en av dere, han kjenner livet til hver og en av dere. Han kjenner gledene og sorgene deres, suksessene og fiaskoene deres. Han kjenner hjertene deres, og Han sier til dere i dag, her i Lisboa, på denne Verdensungdomsdagen:

"Vær ikke redde. Vær ikke redde. Ta mot til dere, vær ikke redde." (Vatican News/NTB)