Advent i Rio: – Liturgien er sterk, og den gjør oss klar til å feire med full kraft!

 Se Arnt Stefansens reportasje fra Rio de Janeiro: 

 

I Brasil, verdens største katolske land, er advent en viktig forberedelsestid før julehøytiden. I Oppstandelseskirken i Rio de Janeiro samles de troende til messe ved sogneprest Ionaldo Perreira: – Det er en spesiell tid, og jeg pleier å være mye sammen med min familie, sier Mathilde Demetrio, én av menighetens mange trofaste messegjengere.

 

Tekst: Arnt Stefansen og Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Etter messen er det lang kø av troende, som vil hilse på eller ta selfie sammen med sognepresten.

– Adventstiden er viktig, fordi vi forbereder oss på Kristi komme, sier p. Ionaldo:

– Liturgien er sterk, og den gjør oss klar til å feire med full kraft!

I en tid med frafall fra kirkene i Europa, står den kristne tro fortsatt sterkt i Latin-Amerika. Brasil er så nær et katolsk land man kan komme: rundt 50 prosent av brasilianerne, dvs. noe over 100 millioner, bekjenner seg til Den katolske kirke. Det utgjør  i underkant av 10 prosent av det totale antallet katolikker i verden. Og Kirken betyr mye for folk i deres hverdag: 

– Jeg har nylig flyttet til Rio de Janeiro, sier Lucas Jacomassi. 

– Jeg har funnet et nytt hjem i min lokale kirke, selv om jeg er langt hjemmefra. 

 

 

Kirken samler

Brasil har den største økonomien i Sør-Amerika, og i 2019 den niende største økonomien i verden, men landets innbyggere opplever enorme sosiale forskjeller.  På begynnelsen av 2000-tallet gjennomgikk Brasil en økonomisk utvikling som løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom. Fattigdomsbekjempelsen i Brasil ble omtalt som en suksesshistorie. Nå er situasjonen en helt annen. Brasil har vært rammet av en dyp økonomisk krise i flere år. Kirkens rolle er å bringe fattig og rik sammen: 

– For Kirken er alle like. Om de er rike eller fattige, så er de alle Guds barn, sier p. Ionaldo i Oppstandelseskirken i Rio de Janeriro. 

 

Les mer om advent