På julefest for Rios fattige

 Bli med til kirken der erkebiskopen er nisse

 

«Jula er en vanskelig tid for millioner av brasilianske familier. De har ikke penger til å kjøpe de gavene barna ønsker seg. Men i en kirke i Rio går drømmene i oppfyllelse for hundrevis av fattige unger», skriver Arnt Stefansen i Rio de Janeiro.

 

Tekst: Arnt Stefansen, Rio de Janeiro

 

Den store dagen er kommet for ungene i favelaen Pavão-Pavãozinho i Rio de Janeiro. På rekke og rad vandrer de av sted til en julefest, der flotte julegaver venter.

Jeg spør en guttene hvilken gave han ønsker seg:

– Jeg vil ha en fotball, for jeg er glad i å spille, svarer han kjapt. –

– Men har du vært snill gutt i år, spør jeg. 

– Ja, jeg har vært snill gutt, gliser han tilbake.

 

Det er ingen spøk å bringe nærmere 500 unger i alderen 4 – 10 år gjennom trafikken i Rio de Janeiro – en by med mer enn syv millioner innbyggere.

Men alle kommer helskinnet frem til vandringens mål – Igreja da Ressureicão, Oppstandelseskirken. Dette er en av de største kirkene i det sørlige Rio de Janeiro, og det er den som står bak «Barna Julefest» – et arrangement for Rios fattige barn som i år blir holdt for 38. gang.

 

Kardinalen deler ut  

Ungene har fått utdelt fine T-skjorter med teksten «Barnas jul 2023» på ryggen. Hver aldersgruppe har sin farge, og med imponerende orden og disiplin tar de plass i det store kirkerommet der stemningen snart står i taket.

Etter en åpning med sang og talekor, starter utdelingen av julegaver. Hver av ungene får en sekk med gaver, og tanken er at den skal åpnes på julaften. Men bare de færreste greier å styre sin nysgjerrighet, og tar like godt jula på forskudd der og da.

Gavene deles ut av selveste dom Orani, kardinal, erkebiskop og Den katolske kirkens overhode i Rio de Janeiro.

– Vi gjør en innsats for en god sak, noe som betyr mye for både barn og voksne, sier han i et intervju med katolsk.no

– Samtidig minner vi om hva julen handler om: At Jesus er midt iblant oss, og at hans budskap er omsorg, kjærlighet og solidaritet, sier kardinal Orani Tempesta.

 

Det bor 14 millioner mennesker i Brasils favelaer, og forskjellene mellom fattig og rik er blant de største i verden. Her i Rio er det ofte bare noen hundre meter som skiller de rike og de fattige områdene.

– Fattigdom og sosial urett er et viktig tema for kirken, sier kardinal Orani:

– Dette er selve kjernen i forkynnelsen. Ved å fortelle andre om Kristus, er vi deres brødre og vi vi har et ansvar for dem, sier han.

– Vi har ansvar for å bidra til at de får et bedre liv – mer verdig, mer menneskelig og mer solidarisk, understreker kardinal og erkebiskop Orani Tempesta.

 

Juledrømmen ble sann    

Høydepunktet under julefesten i Oppstandelseskirken er lotteriet. De som trekker et av vinnerloddene, kan velge mellom de fineste gavene på julefesten – blant dem flotte og kostbare sykler. Dermed kan den store juledrømmen bli sann for fattige favela-unger, og en av de heldige vinnerne er den 10 år gamle Kaua, som du kan møte i video-en under.   

 

Utenfor kirken venter barnas foreldre, og jeg spør trebarnsmoren Jessica da Silva om hva dette arrangementet betyr for hennes familie:

– Det betyr mye; ikke bare for oss, men for alle familiene som har barn her.

– Hva har dette å si for julegleden? Det er svært viktig. Det er en flott fest for barna, og det viser hele meningen med jula.

Ektemannen Thiago sier det slik:

– Dette er viktig, ikke bare for vår familie, men for hele favelaen. Det setter kjærligheten i sentrum. Vi har opplevd mye konflikt, men ved Kirkens hjelp opplever vi nå samhold.

– Og hva betyr det for barna, spør jeg?

– Det er en stor glede for dem. Rio er kjent som en voldelig by, men et slikt arrangement viser at dette ikke er hele sannheten. Dette er en dag for glede, sier han.   

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Ny bok om kirkene i Roma

 

Slik feirer de advent i Rio

Møt Munkene på Romas fødested