Kirken på Hønefoss måtte stenges: Sammen finner menigheten nye løsninger

Søstrene av Det hellige kors åpner kloster og kapell for menigheten

IMG_0026.jpeg

STENGER KIRKENUnder besøket fra bispedømmets ledelse ble det besluttet at kirken ikke kan brukes lenger. Foto: P. Josef Ottersen

 
Tekst: Marta Teresa Wade

 

Det er nå en uke siden kirken i Hønefoss måtte stenge. – Det er en krevende tid og mye å forholde seg til, sier p. Josef Ottersen, sognepresten i St. Teresia menighet. De troende står sammen og jobber for å finne løsninger.

 

9. februar ble det bestemt at kirkebygget i Hønefoss ikke kunne brukes lenger.

Kirken har, bare de siste månedene, opplevd flom, styrtregn og store mengder snø. Oslo katolske bispedømmes (OKB) ledelse sjekket byggets tilstand, og det ble umiddelbart besluttet at den eneste løsningen var å stenge.

 

«Konklusjonene var så nedslående at målet idag var å finne ut om det finnes umiddelbare tiltak som kan sikre bygget. De strukturelle skadene er så alvorlige, når det er ingenting som holder veggene sammen, og grunnen beveger seg ved stadig hyppigere ekstremvær.»

Menighetens Facebook-profil  

 

Hva som skjer for menigheten fremover, er ennå uklart. På St. Teresias nettside opplyses det at det er anbefalt å rive kirken, bygge den på nytt igjen eller kjøpe et nytt. Vurderingen om hvorvidt den kan renoveres, pågår fortsatt.

Uansett vil prosjektene ta tid.

I mellomtiden prøver p. Josef Ottersen og menigheten å finne løsninger på de mange aktiviteter, som foregår i St. Teresia. Behovet er stort, bekrefter han.

 

En menighet på besøk

I fjor i august ble st. Teresia menighet rammet av en flom. Da måtte alle evakueres, og menigheten fikk låne Haug kirke til søndagsmessen. Tidligere har de brukt kirken til Den første hellige kommunion.

For en uke siden dukket behovet opp på nytt igjen. Plutselig hadde de intet sted å feire de nærmeste messene på.

– Vi hadde en positiv erfaring ved første kommunion og flommen. Da tok vi sjansen og spurte, sier p. Josef.

I utgangspunktet skal slike forespørsel behandles av menighetsrådet før kirken tar en beslutning. Her måtte avgjørelses tas raskt for det var bare to dager til søndagen. P. Josef fikk et positivt svar, og messen var sikret.

Askeonsdagsmessen ble også feiret i Haug kirke. Selv om de opplever stor gjestfrihet, er det flere forhold å ta stilling til. Tidspunktene må tilpasses til menighetens egen kalender: St. Teresia er en gjest og ting avtales fortløpende.

– Vi har ulike alternativer, men vi kan ikke si at vi vet hva som skjer om bare tre – fire dager.

 

FLYTTER: Presten og søstrene pakker sammen,  usikre på
om de noen gang igjen får feire messe i denne kirken. Foto: Sr. Maria Nguyen thi Hong 

 IMG_0058.jpeg

Sammen med sognepresten og menigheten

St. Teresia menighet har faste katekese-møter, barne- og ungdomsarbeid, snart et påskeprogram og etterhvert også konfirmasjon.

Menighetslokalet, som vanligvis brukes til ulike aktiviteter, er i kjelleren under kirkebygget og derfor utilgjengelig.

– Vi har så masse program, at vi må fordele og flytte rundt, sier sognepresten.

 

De daglige messene feires i søstrenes kapell.

 

Priorinnen for Søstrene av Det hellige kors i Hønefoss forteller at beskjeden om stengingen av kirken, ikke var lett å få.

– Jeg har tilbragt mange timer der i de siste 20 årene, og plutselig kan kirken ikke brukes mer. Det var trist. Men vi må se fremover, sier søster Lucia Nguyen thi Kim Trang.

Søstrene samarbeider tett med menigheten og er derfor påvirket av det som skjer. Helt siden fredag forrige uke har de stått med døren åpen for de troende.

Selv om klosteret ikke er stort, feires både hverdagsmesser og søndagsmessen kl. 9 i søstrenes kapell. Aktiviteter for mindre grupper arrangeres i søstrenes stue.

– Det er mindre privat for oss, men jeg synes at bønneliv er veldig viktig, og  jeg er glad for at vi kan bidra til at det fortsatt skjer.

Hun opplever at situasjonen knytter menigheten tettere sammen. Folk er takknemlige for at de får bruke andre kirker og kanskje lærer de enda mer å sette pris på det de har, tenker priorinnen.

Hun satser på at det nå kommer enda flere til messen.

– Vi gjør så godt vi kan og støtter hverandre. Jeg sier til p. Josef og menigheten at søstrene er her for dem.

 

«Jeg synes at bønneliv er veldig viktig og er glad for at vi kan bidra i at det fortsatt skjer.»

Sr. Lucia Nguyen thi Kim Trang, Priorinne for Nha Trang-kongregasjonen av Søstrene av Det hellige kors, Hønefoss
 
Folk hjelper hverandre

Selv om St. Teresia menighet er på vandring, er de troende klare for å få hverdagen og messer til å gå opp. Det er ikke første gang de opplever å ikke ha en kirke til disposisjon.

Før flommen kom var det korona-stenging. Da var St. Teresia menighet en av de få som feiret utendørsmesse i kuldegrader.

– Det er krevende, men folk kommer med masse ideer om hvordan det kan løses, sier p. Josef.

Sognepresten påpeker at det ikke er alle som får med seg nye kunngjøringer. Det kan derfor hende at noen dukker opp foran kirken til søndagsmessen og møter en stengt dør, men da kommer det andre, plukker dem opp og kjører dem til messestedet.

Heller ikke Facebook-innlegg på menighetens side mangler kommentarer fra frivillige som vil møte opp og hente de som trenger skyss.

– Folk sier fra og vil hjelpe til, sier sognepresten.

 

IMG_7841.jpeg

SKADER: Kirkebygget har tydelige sprekker i veggen. Foto: P. Josef Ottersen. 

 
Veien videre

På noen få måneder opplevde kirkebygget flom, styrtregn og snø.

– Det har fungert under normale forhold, og vi har tenkt at bygget står trygt. Det er summen av alt: grunnen, som ikke står stille, og konstruksjonen, som ødelegger for kirken, sier p. Josef.

Menigheten venter nå på at et prosjekt skal settes i gang. Torsdagen etter askeonsdag ble tilstanden på kirken sjekket igjen.

Selv om tiden er usikker og krevende, står menigheten ovenfor en spennende fremtid. Mange ser på det som skjer som en mulighet til et mer tilpasset kirkebygg, forteller sognepresten.

– Det gjør menigheten mer motivert, legger han til.

 

VURDERING: Torsdag ble det boret kjerneprøver
inne i kirkerommet for å vurdere konstruksjonen. Foto: P. Josef Ottersen

426432288_373426795441166_2798261994039529707_n.jpg

Les mer: