TAKKNEMLIG: Anette setter pris på Katarinahjemmet og håper mange ungdommer kan få bli kjent med klosteret. Foto: Marta Teresa Wade
Tidligere ansatte og volontører gleder seg til å påta seg oppdraget.
– Det er fint å kunne gi tilbake til søstrene og til de unge, sier Anette Nguyen.
Tekst: Marta Teresa Wade
Anette er godt kjent på Katarinahjemmet og har vært tilknyttet huset i mange år. Takknemlig for alt de har gitt henne vil hun gjerne gi tilbake. Denne sommeren skal hun, andre år på rad, lede sommer-prosjektet og hjelpe ungdommene med ulike oppgaver i huset.
En ny gruppe ungdommer får oppleve å bli del av et spesielt fellesskap og lære arbeidslivet innen trygge rammer.
– Jeg synes det er veldig fint å kunne være den som viser dem huset, sier Anette.
Å møte ungdommenes behov
At ungdommer er ønsket velkommen til jobb på Katarinahjemmet er ikke noe nytt. Selve prosjektet «Unge i arbeid» har pågått i rundt femten år og startet med et formål om å støtte ungdommer fra familiene som slet med dårlig økonomi. Etter hvert ble konseptet større og skulle både gi praktisk hjelp, en arbeidsstolthet og møte andre utfordringer ungdommene går gjennom.
Søstrene ønsker å lære de unge om arbeidslivet, innen trygge rammer. I utgangspunktet foregår prosjektet i skoleåret og ungdommene jobber fast noen timer i uken.
– Sommeren 2023 utvidet vi programmet og inviterte til sommerjobb. En stund hadde det ikke vært midler til å ha ungdom gjennom året, og da Sta. Katarinahjemmet måtte vaskes ned etter en større byggeprosess, besluttet vi å bruke pengene vi ellers måtte bruke på et renholdsfirma på prosjektet, forklarer sr. Ane- Elisabet Røer OP.
– Sommerjobbprosjektet var veldig vellykket, og vi bestemte oss for å gjøre det igjen sommeren 2024, legger hun til.
VELKOMMEN: Søster Ane-Elisabet har hatt en positiv erfaring med sommerprosjektet ifjor og inviterer nå ungdommene på nytt igjen. Foto: Katarinahjemmet.
Med et fremtidig håp
Anette Nguyen håper at sommer-prosjektet fortsetter og kan bli en inspirasjon for andre menigheter og klostre.
Hun opplever at mange av hennes venner vet ikke engang at klostre fortsatt finnes. Her kan unge mennesker både bli kjent med nonnene og få et annet inntrykk av klosterlivet og Kirken enn det de kanskje har fra før av.
– Det er også alltid ting å finne på og gjøre her i huset, legger til sommerlederen, i det hun siterer sin egen sjef, sr. Ane-Elisabet.
Anette Nguyen studerer til å bli lærer og får dermed faglig erfaring gjennom å møte skoleelever utenfor klasserommet.
– Det er veldig givende, sier hun.
Sommer-lederen merker at, selv etter å ha jobbet mange år i klosteret, lærer hun fortsatt nye ting. Hun kunne også se hvordan arbeids-gjengen fra forrige runde ble sammensveiset mot slutten og at det var trist når man skulle si ha det til hverandre.
Det foregår en tydelig åndelig og personlig endring blant de unge under arbeidsukene på Katarinahjemmet. De forstår ting bedre, har Anette observert.
Hverdagsrutiner og forberedelser
Ved å være ansatt får ungdommene se hvordan rutinene i klosteret fungerer og bli kjent med søstrenes hverdag.
«Ungdommene lærer hva det vil si å være en god kollega, hva det vil si med plikter og rettigheter, dokumenter, pensjon osv. Samtidig får de en veldig bred erfaring innen hotelldrift og innen drift og vedlikehold av bygninger. I løpet av skoleåret blir hele hotellvirksomheten til Sta. Katarinahjemmet brukt, og de unge får erfaring fra alt fra resepsjon og kjøkkentjeneste til daglig renhold og vedlikehold. Alle blir utstyrt med attest og de som jobber over lengre tid, blir gjerne oppfordret til å søke andre jobber når alderen gir mulighet for dette og behovet for annen erfaring enn vi kan gi melder seg. De yngre i prosjektet får tilbud om leksehjelp, og det forventes av de som tas opp i programmet at de prioriterer og jobber med skolen.»Søster Ane-Elisabet
Det er også mye som skal settes i stand før ungdommene kommer i sommer, og for at prosjektet i det hele tatt skal kunne finne sted.
– Vi er avhengig av pengegaver for å finansiere stillingene. I år har vi derfor søkt BufDir om tilskudd, og vi venter fortsatt på svar om vi får dette. Vi vil uansett ha noen unge på sommerjobb, men hvor mange vil avhenge av donasjoner og tilskudd, skriver sr. Ane-Elisabet.
Det er mye administrative forberedelser: søknader om tilskudd, oppfordringer om gaver og donasjoner, innkjøp av arbeidstøy, planter, maling, pensler og andre ting som trengs.
– Så kommer en tid i april og mai med intervjuer og samtaler med de unge søkerne, kontrakter skal skrives osv, før vi endelig kan ønske en flott gruppe unge velkommen for sommerjobb.
I år håper søstrene at de, ved hjelp av noen frivillige eksperter, kan også sette opp et innsekthotell!
Sommerjobb 2024
I sommerjobb 2024 vil to aldersgrupper få jobb: gruppen 13-14 (alle stillinger er besatt) og gruppen 15-17 (utlyses her).
Sommerjobben som utlyses er rettet mot unge i alderen 15-17, og er for perioden 24. juni til 12. juli 2024.
Arbeidet er fysisk krevende: storrengjøring, daglig renhold, enkle malejobber, hagearbeid med mer.
SAMTALER: Dawid setter pris
på muligheten til å snakke med andre ungdommer om troen. Foto: privat
Gledet seg hver dag
En av de mange søkere som fikk jobbtilbud i fjor sommer var Dawid Huglen (16). Han har kjent søstrene helt siden han var barn.
– Det har vært veldig koselig å jobbe hos dem, sier Dawid.
– Jeg søker igjen i år, legger han fort til.
Han mener prosjektet er viktig fordi det lar unge bli kjent med søstrene, som alltid er hjelpsomme. Det har han selv opplevd også før han fikk sommerjobben.
Noen av høydepunktene for 16-åringen har vært fellesmåltider og samtaler ungdommene hadde om tro og religion.
– Jeg gledet meg til jobb hver dag.
Ønsker du å støtte et viktig program som gir unge viktig erfaring og en god start på voksenlivet?
Kontonummer: 1600 42 50749 eller VIPPS: 720997 (velg Unge i arbeid)
Les mer: