Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 18. april 2024 | Oppdatert 18. april 2024

Bilde

LAVTERSKEL: – I motsetning til babysang eller andre aktiviteter, er sakramentstilbedelse et sted for «å bare være», sier Astrid Bleken Ødegaard som jevnlig deltar på opplegg arrangert av katolsk barselgruppe i Oslo.  

 

Felles stille bønn er kanskje ikke det første man tenker kan kombineres med babyer og små barn, men på Sta. Katarinahjemmet i Oslo tilrettelegges denne bønneformen for foreldre og barna deres. En av søstrene sier hun til og med synes å merke at barna er roligere i Jesu nærvær.  

  

Tekst: Linda Therese Utstøl, foto: Kristin Svorte 

 

Hver torsdag kl. 11.30 til 12.30 er det sakramentstilbedelse i kapellet til søstrene på Katarinahjemmet. Denne torsdagen møtte tre mødre opp med babyene sine. De forteller at det varierer hvor mange som kommer. Siden det er hver torsdag kommer folk de gangene det passer. Tilbudet er også åpent for fedre. 

– Fedre er absolutt velkomne! Mannen min har vært med, og jeg håper at menn også opplever at dette er et tilbud for dem, sier Astrid Bleken Ødegaard som er mamma til Veronica. 

Hun forteller at det også har kommet mødre som er gravide. Tilbedelsen er primært for foreldre med babyer, men alle småbarnsfamilier er velkommen, eller de med baby i magen. Man trenger heller ikke være katolikk for å være med, det er åpent for alle. Søstrene legger ut tepper på gulvet så barna kan krabbe og leke foran alteret. Etter sakramentstilbedelsen er det kaffe og sosialt samvær i peisestuen.

Bilde

TILRETTELAGT FOR BARN: Elisabeth Holdhus Sjursend og Astrid Bleken Ødegaard med babyene sine Kristina og Veronica. 

 

Etterlengtet avbrekk

Astrid forteller at det har vært vanskelig å få tid til stillhet med Gud i småbarnstilværelsen. 

– Messen, for eksempel, kan ofte oppleves kavete og slitsom med en baby, men i sakramentstilbedelsen er det nok å bare være i nærværet av sakramentet. 

Hun synes det er et veldig fint tilbud som hun anbefaler til andre med baby. Moren opplever også at babyene får en egen slags ro. 

– Det er som de merker nærværet og det er ganske sterkt, forteller hun.

– Det er så fin atmosfære, så fine farger og så fint lys inne i kapellet, legger Elisabeth Holdhus Sjursend til. Hun er mamma til Kristina. 

– Det stimulerer sansene deres også, sier hun. 

Bilde

TIL INSPIRASJON: Mødrene håper flere blir med, og at tilbudet også dukker opp andre steder.

 

Avhengig 

Elisabeth forteller at hun alltid prøver å få med seg denne sakramentstilbedelsen. 

– Jeg har blitt litt avhengig av det. Nå må jeg ha den timen med stillhet i uka, sier hun. 

Hun forteller at det er noe hun får her, som er vanskelig å få til hjemme.

– Det er alltid så mye å gjøre hjemme. I kapellet får du ikke gjort noe annet, ikke sjekka mobilen, ikke rydda. Bare det å sitte stille uten at det skjer noe, er det veldig lite av i hverdagen med en baby, sier Elisabeth. 

 

Cristina Heilmann-Lucaci som er mamma til Josef, sier det har en spesiell betydning for henne å være i kapellet på Katarinahjemmet under sakramentstilbedelsen. 

– Det er veldig fint at barn får være med og at det ikke er noen forventning om at ting skal gå på en viss måte. Man kan bare være, sier Cristina. 

Å VÆRE I KIRKEN: – Jeg tror det har mye å si for barna at de lærer og trives i kirkerommet helt fra de er små, sier Cristina Heilmann-Lucaci.

Bilde

 

Ønsker flere tilbud i katolsk regi

Alle tre håper flere foreldre rundt om i landet kan få det samme tilbudet.

– Det er jo ikke så mye man trenger. Man trenger egentlig bare noen som er villig til å tilrettelegge en sakramentstilbedelse for foreldre, sier Astrid. 

– Den norske kirke er veldig god på tilbud for oss i foreldrepermisjon, som for eksempel babysang. Men jeg har ikke inntrykk at det er så mye i Den katolske kirke, sier Elisabeth.

De fleste tilbud de har hørt om i Kirken varer bare en liten periode, og avhenger ofte av engasjementet til foreldrene. Derfor tar de ofte slutt når initiativtakeren skal tilbake på jobb eller babyen blir for stor for barselgrupper. 

BØNN MED BABY: Mødrene sier det er fint å kunne samles uten et forventningspress. 

Bilde

 

Babymeditasjon 

– Noe av det som gjør sakramentstilbedelse unikt, om man sammenligner med for eksempel babysang, er nettopp dette med å bare være. Det er fint med babysang, men det er på en måte en aktivitet, mens i den stille bønnen kan man bare være og gi slipp på både kontroll og forventninger, sier Astrid. 

Elisabeth er enig.  

– Det er veldig deilig for oss foreldre, og jeg tror det er veldig deilig for babyene også.  

– Sakramentstilbedelse med baby er helt perfekt. Jeg tenker det er en idé som bare må spres videre, oppfordrer Astrid. 

 

Mødrene forteller at det ikke bare er Jesus de får ro til å meditere over, men også babyen. 

– Når alle distraksjoner er borte blir det et veldig stort fokus på babyen også, enda mer enn ellers, sier Astrid. 

– Ja, det er en hellig stund på mange måter, bekrefter Elisabeth. 

  

Mer populært 

Astrid forteller at hun har inntrykk av at sakramentstilbedelse generelt har blitt mer populært, spesielt blant ungdom.

– Det er litt i tiden, bekrefter Elisabeth. 

Elisabeth var aktiv i Den norske kirke før hun konverterte i 2016 og forteller at også her tas det inn flere og flere katolske elementer. 

– Å gjøre korsets tegn, blant annet, har blitt mer vanlig. Det er så klart et stykke igjen før sakramentstilbedelse, men jeg tror vi som mennesker har et økende behov for dypere religiøsitet og spiritualitet, og for stillhet i vår tid, sier Elisabeth.  

Bilde

GJESTFRIE: En av søstrene er som regel alltid med på tilbedelsen og ordner i stand peisestuen for foreldrene. 

 

Sosialt

Etter sakramentstilbedelsen i kapellet inviteres foreldrene inn i peisestuen. Det er tilrettelagt slik at babyene kan få mat og det er behagelige sofaer å amme i. Søstrene har ordnet et stellebord slik at babyene kan få rene bleier, og det er stor plass til at de kan krabbe rundt på gulvet og leke, eller titte på fiskene i akvariet. Det varierer hvor mye bevertning som tilbys siden dette er noe de bidrar med selv, men en mulighet til å snakke med andre i samme livssituasjon er det uansett. Astrid, Elisabeth og Cristina håper flere ønsker å komme når de får høre om tilbudet.

– Jeg tror det har mye å si for barna at de lærer og trives i kirkerommet helt fra de er små, sier Cristina.

– Under sakramentstilbedelsen er det så fint å se hvor nysgjerrig Josef er på de forskjellige tingene i kapellet. Det å kunne være med på de små oppdagelsene gir mye glede til foreldrene også, forklarer hun.   

Bilde

SANSEERFARING: Det er mye spennende for lille Josef å oppdage i kapellet når mamma Cristina tar han med til Katarinahjemmet. 

 

Mødrene anbefaler også familiemessene på Katarinahjemmet. 

– Det er kirkekaffe i peisestuen etter messen og det er en fin mulighet for barna å bli kjent med hverandre ettersom de blir litt eldre, forteller Astrid. 

Katolsk barsel- og småbarnsgruppen er et tilbud for småbarnsfamilier på Katarinahjemmet hvor familiene inviteres til messe den første søndagen i måneden. Messen begynner kl 10.00 i kapellet, etterfulgt av sosialt samvær i peisestuen. Foreldre med barn i alderen 0-3 år, og barnas eldre søsken er velkommen.

 

For mer info om hva som skjer på Sta. Katarinahjemmet følg med på deres nettsider og i deres kalender.