Kloster opprettet i Harstad: Ny kommunitet tas imot med glede etter 31 år uten søstre i byen

 

630a2350-80d0-4992-a00f-f9ecaaa9902d.jpg

NYANKOMNE SØSTRE: Søndag 7. juli ble søstrene mottatt av fullsatt St. Sunniva kirke i Harstad. Menigheten feiret i tillegg patronatsfest for sin skytshelgen, som klosteret også er blitt oppkalt etter. Sogneprest P. Gunther Jager (bakerst i rødt til høyre) og sommervikar p. René konselebrerte messen, som ble feiret av p. Antonis Maria Sohler (foran). Søstrene er (F. vt;) sr. Giang, sr. Anna og sr. Madeleine (priorinne). Foto: Harstad menighet.

 

Søndag 7. juli grunnla Søstrene av Det hellige kors nytt kloster i Harstad under menighetens feiring av Sta. Sunniva. – Det er en stor gave og et stort offer de har gitt oss, sier sogneprest p. Gunther Jager.

 

Tekst: Ayla Heimly

 

De tre pionerene som skal ta fatt på det nye oppdraget, er sr. Madeleine (priorinne), sr. Anna og sr. Giang. Søstrene er blitt sendt fra ordenens to andre norske hus i henholdsvis Bergen og på Hønefoss. Misjonen til Søstrene av Det hellige kors (av Nha Trang) rommer både menighetsarbeid og sivilt arbeid i omsorgssektoren. De er opptatt av å dra til folk som trenger deres hjelp.

Sr. Madeleine, som først var ordenssøster i Hønefoss og senere priorinne ved Marias Minde i Bergen, uttrykker takknemlighet for den gode mottagelsen i St. Sunniva kirke. Hun ble overrasket over at så mange møtte opp for å ønske dem velkommen.

– Det var veldig hyggelig. Vi ble alle rørt da vi fikk høre at det var folk som hadde kjørt to og tre timer én vei for å være med på feiringen.

 

fa692792-6e3e-4f89-a55d-3423d15752db.jpg

STORT OPPMØTE: St. Sunniva kirke er sognekirke for en liten menighet. Denne søndagen reiste enkelte troende både to og tre timer med bil og ferge for å bli med på feiringen. Sognepresten forteller at for deres lille menighet, var oppmøtet svært bra. Foto: Harstad menighet

 

Flytting og jobbsøk

I sommerferien skal søstrene etablere seg i den nye leiligheten i menighetens nybygg. De skal også søke jobb og planlegge arbeidet for høsten. Sr. Anna og sr. Giang er allerede i full sving med å bidra til lokalsamfunnet. De har fått seg sommerjobb på et eldrehjem i byen. Søstrene gleder seg til å starte med arbeidet i menigheten til høsten. 

– Menigheten skal prioriteres. Til høsten skal vi begynne med å finne ut av hva behovene i menigheten er. Vi ønsker blant annet å hjelpe til med katekesen, sier sr. Madeleine. 

Priorinnen hadde aldri besøkt Nord-Norge før hun ble sendt til Harstad med de andre søstrene for å grunnlegge kloster. Hun sier at naturen er spesielt vakker.

– Det er veldig fint her, spesielt om sommeren. Jeg har hørt at det blir kaldt og mørkt om vinteren. Det blir fint det også, men annerledes!

 

d7ae0937-d029-4516-b57b-d0fc6a02120a.jpg

PRIORITERER MENIGHETEN: Søstrene er først og fremst opptatt av å imøtekomme menighetens behov. Ved siden av dette bidrar de positivt til lokalsamfunnet gjennom sivilt arbeid. Søstrene i Harstad har erfaring og utdannelse innenfor barnehage- og helsesektor. Foto: Harstad menighet

 


Som å få en presang

Sogneprest p. Gunther Josef Jager er begeistret for søstrenes ankomst til menigheten. Han beskriver det som å få en presang.

– Det var en utrolig gledelig overraskelse, etter 31 år uten søstre i byen! Det er en gave, både for menigheten og for byen.

Det at søstrene også arbeider sivilt ute i samfunnet, mener p. Gunther at uten tvil er en berikelse for byen. I likhet med St. Elisabethsøstrene, som tidligere virket i Harstad, vil de nye søstrenes arbeid igjen synliggjøre den katolske tilstedeværelsen. Samtidig bidrar de også positivt til lokalsamfunnet generelt.

Pater Gunther uttrykker takknemlighet for at søstrene av Det Hellige Kors har sendt tre av sine søstre opp til Harstad, selv om det skaper rom som må fylles for de andre kommunitetene i Hønefoss og i Bergen.

– I Europa i dag er det ytterst sjeldent at klostre blir opprettet. Det vi har fått er en sjeldenhet og et unntak. Det er en stor gave og et stort offer de har gitt oss.

 

3776aca7-d6dd-4801-9be6-038eb75ee6b7.jpg

GJENSIDIG TAKKNEMLIGHET: Både søstre, sogneprest og menighet uttrykker takknemlighet overfor opprettelsen av klosteret. Grunnleggelsen ble videre feiret med utvidet kirkekaffe og varm mat. Søstrene og menigheten fikk mulighet til å hilse på hverandre og bli litt bedre kjent. Foto: Harstad menighet

 

Sta. Sunniva kloster

Som et tegn på menighetens takknemlighet, overrakte p. Gunther en innflytningsgave til søstrene. Gaven var en liten statue av Sta. Sunniva.

Søstrene har valgt Sta. Sunniva som klosterets skytshelgen, ettersom de grunnla klosteret den søndagen menigheten feiret sin patronatsfest. Søstrene ser på dette som et tegn på at de har den hellige Sunnivas beskyttelse.

– Siden vi er i Norge, er det passende å velge Sta. Sunniva som skytshelgen for klosteret. Hennes historie er historien om de første martyrene i Norge, og det er viktig for oss, sier sr. Madeleine.    

 

 

 

FORAN PÅ HIMMELVEIEN: «I dag feirer vi ikke en historisk person
som har vært død i århundrer. Vi feirer at Sta. Sunniva lever hos Gud.
Vi feirer at hun ved sitt eksempel, sitt vern og sin forbønn hjelper
oss frem på den Himmelveien hun selv allerede har gått.» Slik lød Den
katolske kirkes offisielle hilsen ved avdukingen av Sunniva-statuen i 2013.

Om seljumannamessenstandard_compressed_Sankt_Sunniva_4.jpeg

  • Seljumannamesse feires 8. juli hvert år til minne om Norges første martyrer: Sankta Sunniva og Seljumennene.
  • Seljumannamesse er den eldste av de norske helgendagene. 
  • Sankta Sunniva er «patrona Norvegiae». Hun er skytshelgen for Norge, Vestlandet, Bergen, unge kvinner og sjøfarende.
  • Festdagen var med i kristenretten som Hellig Olav fikk vedtatt på Moster i 1024. 
  • I følge Kirkens legende fant kong Olav Tryggvason relikviene etter Sankta Sunniva og seljumennene i hulen på øya Selja i år 997.
  • Like før år 1100 etablerte engelske benediktinermunker St. Albanus-klosteret her på Norges eldste hellige sted. Her ble Kirken i Norge født gjennom martyrenes blod.

 

 

Les mer