Seljumannamessen: Bli med og feir Norges eldste helgen
Årets program finner du lenger ned i saken
PROSESJON: Det lyder av sang og bønn hos pilegrimene på Selja. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
8. juli feires seljumannamesse. Troende over hele landet reiser til øya Selja for å feire i ett av årets viktigste liturgiske høydepunkter for Kirken i Norge.
Tekst: Johannes Ekjord Øyen
ÅRETS HØYDEPUNKT:
Ragnhild Helena Aadland Høen synes flere bør oppdage og
ta del i det vidunderlige som skjer på Selja. Foto: EWTN, Colm Flynn
Hvert år reiser troende til en liten øy på Vestlandet for å feire seljumannamesse. Festdagen feires årlig 8. juli, og er en høytid tilegnet Den hellige Sunniva og hennes ledsagere, seljumennene.
Messen feires blant klosterruinene på øya. Blant værbitte og overgrodde ruiner holdes minnet om Norges skytshelgen og de første martyrer levende. Ragnhild Helena Aadland Høen, som er styreleder i foreningen Venner av Selja klostergård, er en av årets pilegrimer. Hun synes at seljumannamessen er spesielt viktig:
– Man kaller hulen der St. Sunniva døde for Kirkens livmor. Det var her Kirken i Norge ble født gjennom vår første martyr.
Sankta Sunniva
En irsk prinsesse som het Sunniva var kristen. For å unngå å måtte gifte seg med en hedensk høvding, valgte hun å forlate Irland sammen med sine lojale ledsagere. Med tre skip satte de ut mot havet. De landet på øya Selja i den siste halvdel av 900–tallet.
Der ble de landflyktige værende frem til de ble oppdaget av hedninger som overfalt dem. Sunniva og seljumennene flyktet til en hule og begynte å be til Gud om evig hvile og en grav under fallende steiner. Deres bønner ble hørt; hulen kollapset over dem, og deres sjeler ble tatt opp i himmelen.
En lyssøyle over øya trakk til seg noen handelsmenn som fant en velluktende hodeskalle. De brakte den med seg til kong Olav Tryggvason og biskop Sigurd i Trondheim. Begge dro til Selja og fant flere beinrester, samt Sankt Sunnivas legeme uskadet. Grotten ble gjort til et kapell og legemet ble skrinlagt. Siden da har Selja tiltrukket seg troende pilgrimmer.
Slik lyder legenden om St. Sunniva.
Et hellig sted for alle
Relikviene etter St. Sunniva og seljumennene ble etterhvert flyttet fra Selja til Bergen, men selve øya forble et hellig sted.
– Det oppleves som et sted der himmel og jord er ekstra tynn. Man kan nesten ta på himmelen, forklarer Aadland Høen.
Det er ikke nødvendig å være katolikk for å delta på seljumannamessen. Personer fra ulike grener av kristenheten reiser hvert år. Også de som er ikke-troende er blitt bergtatt og har beskrevet øya som helt spesiell.
– Legfolk, lutheranere, medlemmer av frikirker eller den ortodokse kirke er blitt glad i Selja, sier Aadland Høen.
Hun mener at Selja er et sted som ikke bare forener troende på tvers av kirketilhørighet, men som også har til oppgave å samle Kirken.
– Det ble et hellig sted for før delingen mellom Øst og Vest, før reformasjonen. Derfor er det et sted som alle kan kjenne at tilhører dem, forklarer hun.
KLOSTERRUINER: Benediktinerklosteret ble grunnlagt rundt 1100 og var et av Norges første klostre. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Flere bør oppdage Selja
St. Sunniva feires hvert år på festdagen 8. juli. Aadland Høen synes seljumannamessen er et høydepunkt, som man ikke bør gå glipp av:
– Det styrker deg i troen og du opplever et helt spesielt fellesskap. Jeg vil at flere skal oppdage og få del i Selja, som er en stor skatt.
Mange forteller at Selja gjør et sterkt inntrykk på dem, men det er et avsidesliggende sted. Selv med moderne transportmidler, kan reisen være strabasiøs. Avhengig av hvor man kommer fra i landet, kan det bli flere stopp og lang reisetid.
– Ingen kommer hit tilfeldig, sier hun.
Årets program
Båten til Selja koster kr 360,- for voksen og kr 184,- for barn. Billetter kjøpes på https://www.fjordguidingselje.no/. Klosterbåten setter opp flere avganger dersom avganger blir utsolgt, så det er viktig at alle kjøper billett i god tid. Det er også mulig å kjøpe billetter på stedet hvis det er ledig plass.Alle må selv ordne matpakke for turen. Husk matpakke, drikke, godt fottøy og klær etter været. Terrenget er relativt flatt, men det kan være glatt og fuktig på stien. Det er benker i klosterkirkeruinen, men ta gjerne med sitteunderlag hvis det er kjølig.For mer informasjon om transport se:
6. juli
Vår Frue Kirke, Ålesund
Menigheten har bestilt buss fra Ålesund til Selja. Pris for bussen er kr. 200 pr. person. Andre pilegrimer møter opp direkte på kaien i Selje for å delta i høymessen. Vennligst ta kontakt med p. Waldemar snarest, dersom du trenger skyss eller kan ta med flere i bilen din fra Ålesund.
Påmeldingsfrist er 4. juli pr. mail, alesund@katolsk.no, eller kontakt p. Waldemar, tlf. 469 50 579.Kl. 07.45 Avreise fra Vår Frue Kirke, Nørvesund
Kl. 08.30 Ferje Sulesund-Hareid
Kl. 11.00 Ankomst Selje
Kl. 11.30 Båt fra Selje til Selja
Kl. 11.45 Prosesjon fra Bø til Klosterruinene
Kl. 12.30 Høymesse
Kl. 14.45 Vesper
Kl. 15.30 Båt fra Klosterruinene
7. juli
Venner av Selja klostergård
Påmelding til selja.klostergard@gmail.com snarest, og senest innen 6. juli - både for deltakelse i programmet og for båttransport. Ved spørsmål, kontakt styreleder Ragnhild Aadland Høen, mob. 988 50 488.Kl. 18.30 Båt fra Selje til Bø på SeljaKl. 19.00 Vesper på klostergården på Selja, etterfulgt av grillingKl. 22.00 Vigiliemesse i Sunniva-hulen med p. Ole Martin StamnestrøKl. 24.00 Båt fra Bø til Selje
8. juli
Venner av Selja klostergård
Påmelding til selja.klostergard@gmail.com snarest, og senest innen 7. juli. Båtbilletter kjøpes på https://www.fjordguidingselje.no/. Båten til og fra Selja koster kr 250,- for voksen og kr 105,- for barn. Klosterbåten setter opp flere avganger dersom avgangen blir utsolgt, så det er viktig at alle kjøper billett i god tid. Det er også mulig å kjøpe billetter på stedet hvis det er ledig plass.
Ved spørsmål, kontakt styreleder Ragnhild Aadland Høen, mob. 988 50 488.
Alle må selv ordne matpakke for turen. Husk matpakke, drikke, godt fottøy og klær etter været. Terrenget er relativt flatt, men det kan være glatt og fuktig på stien. Det er benker i klosterkirkeruinen, men ta gjerne med sitteunderlag hvis det er kjølig.Kl. 10.15 Båtavgang fra Selje til Selja
Kl. 10.30 Prosesjon fra Bø til klosterruinene
Kl. 11.30 Seljumannamesse med p. Ole Martin Stamnestrø
Kl. 14.30 Båt fra klosterruinene til Selje for dem som vil dra hjem
Kl. 15.00 Grilling, sosialt samvær og årsmøte i Venner av Selja klostergård for alle som vil være med. Privat båttransport til land.For mer informasjon:
VENERASJON ELLER TURISME? Hun speiler den som iakttar henne:
Dagens vakre Sunniva-statue i Selje sentrum av Arne Mæland. Foto: Atle Råsberg.
Om seljumannamessen
- Seljumannamesse feires 8. juli hvert år til minne om Norges første martyrer: Sankta Sunniva og Seljumennene.
- Seljumannamesse er den eldste av de norske helgendagene.
- Sankta Sunniva er «patrona Norvegiae». Hun er skytshelgen for Norge, Vestlandet, Bergen, unge kvinner og sjøfarende.
- Festdagen var med i kristenretten som Hellig Olav fikk vedtatt på Moster i 1024.
- I følge Kirkens legende fant kong Olav Tryggvason relikviene etter Sankta Sunniva og seljumennene i hulen på øya Selja i år 997.
- Like før år 1100 etablerte engelske benediktinermunker St. Albanus-klosteret her på Norges eldste hellige sted, der Kirken ble født i Norge gjennom martyrenes blod.
- Vil du vite mer om St. Sunniva og seljumannamessen?
Sjekk stasunniva.blogspot.com
Les mer
- Refleksjon: Øya der undre skjer
- Vil samle kristenheten om Selja
- Bli med på Seljumannamessen på Selja 8. juli 2022
- Bli med biskop Erik Varden til den hellige øya i havgapet
- Rekordstor seljumannamessefeiring på Selja
- Selja - Norges første pilegrimsmål
- Den hellige Sunniva av Selja (900-t)
- Selja klosters historie
- Sankta Sunniva og Selja av Ragnhil Helena Aadland Høen
- Katolsk Seljumannamesse på Selja: Der Kirken i Norge ble født
- Kongelig markering i majestetiske omgivelser
- Majestetisk feiring av 950 år med menneskefiske i Vest-Norge
- Biskop Eidsvigs tale under Bjørgvin bispedømmes 950-årsjubileum