Roma-institutt i ny drakt

 

 

 

Det norske institutt her i Roma har gjenåpnet sine dører etter en omfattende fornyelse. Katolsk.no har vært på besøk for å se resultatet, og for å høre om høstens planer. 

 

Tekst og video: Arnt Stefansen, Roma

 

En flunkende nymalt fasade er det mest synlige resultatet av prosjektet, som har pågått i flere måneder. Fargevalget er godkjent av Romas Riksantikvar og Kristin Aavitsland, instituttets direktør, jubler:

Vi er kjempefornøyde, og de som har gjort det, har vært superflinke – både entreprenøren og deres veldig, veldig dyktige håndverkere og alle som har vært involvert – arkitekter både her i Italia og i Norge. Det er jo vår eier, altså Universitetet i Oslo, som står for dette prosjektet, sier Aavitsland til katolsk.no.

 

Lenge å vente

Byggeprosjektet har gjort det nødvendig å stenge instituttet fra nyttår, og direktøren medgir at ventetiden har vært en lang:

Ja, det har vært ganske utfordrende, smiler direktør Aavitsland.

– Staben her på instituttet har hatt hjemmekontor, og det har jo sine sider – det vet alle etter Covid, at det kan være stusselig. Vi har vært husløse, og har måttet ha stabsmøter på bar eller i parken. Det var hyggelig det, men allikevel: Vi er veldig glade for å kunne flytte inn igjen, sier direktøren.

 

«Dette er jo en slags bro til et sted, altså Roma, som har vært sentrum i vår kultur i 2000 år.» 

 

Bedre arbeidsforhold

Det gamle praktbygget på Gianicolo-høyden med utsikt over Roma er norsk eiendom, og det har gjennomgått en omfattende fornyelse.

I en av etasjene er alt inventar nytt – nye kontorer for gjesteforskere, vakre gulv i tradisjonell design, og ikke minst: et kjærkomment nytt konferanserom.    

- Her har vi fått et nytt seminarrom, som vi gleder oss til å ta i bruk. Det er blitt stort og lyst og fint, og vi har fått et utrolig flott eikebord, som er spesialbygget for dette rommet, sier Aavitsland.

 

Omfattende høst-program

Kristin Aavitsland kommer til møte med to nyansatte forskere. Sammen går de nå inn i en hektisk høst, med en lang rekke kurs, forelesninger, seminarer og konferanser. 

Norske arkeologer og historikere har en stolt tradisjon i Den evige stad, med deltagelse i viktig forskning – blant annet i Forum Romanum og på Palatin-høyden. Nå følger unge forskere i deres fotspor:

Ja, jeg er aktiv i en utgraving i den etruskiske byen Vulci, sier Irene Selsvold, arkeolog og nytilsatt forsker med Det norske institutt.

– Der jobber vi med det vi tror er en etruskisk helligdom fra 6-700-tallet før Kristus. Vi har store forhåpninger om at dette kan gi veldig mye informasjon om etruskerne og om romernes inntog på Den italienske halvøy, sier arkeologen.  

 

Utbytte for Norge 

– Hva slags utbytte eller glede har Norge av aktiviteten her?

– Jeg får håpe at Norge har stor glede og stort utbytte av dette. Dette er jo en slags bro til et sted, altså Roma, som har vært sentrum i vår kultur i 2000 år. Så jeg tenker at det er veldig viktig å få nye generasjoner av studenter og unge forskere hit for å utforske den forbindelsen Norge har til Roma, sier direktør Aavitsland.

– Er det særlig stort behov for dette nå, når det ser ut som at norsk offentlighet er veldig vendt mot vest, og i mindre grad mot det området som vi har våre sivilisatoriske røtter fra?

– Ja, det kan du si. Ofte får man inntrykk av i norsk offentlighet at man glemmer litt at man faktisk er en del av Europa. Så sånn sett er eksistensen av dette instituttet kanskje en påminnelse om det, avslutter Kristin Aavitsland, direktør ved Det norske institutt i Roma.   

 

Fakta: Det norske institutt i Roma

  • Grunnlagt: 1959
  • Første direktør: Hans Peter L'Orange
  • Er fra1989 underlagt Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo
  • Arkeolog Ingvald Undset, Sigrid Undsets far, var den første som lanserte tanken om et norsk forskningsinstitutt i Roma
  • Er idag en internasjonal møteplass for humanistiske fagmiljøer som tilrettelegger for samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer
  • Tilbyr undervisning på bachelor- og masternivå i kunsthistorie, antikke studier, italiensk, historie, samt et flerfaglig emne om Roma fra antikken til moderne tid.
  • Instituttet holder til i et stort hus i Viale Trenta Aprile 33 på Gianicolohøydens side ned mot bydelen Trastevere. Arkitekt Christian Norberg-Schulz sto i 1960 for ombyggingen.
  • Finn mer informasjon på instituttets nettsted

 

Les mer

 

Se flere av Arnts reportasjer:

750 år siden Den hellige Thomas' død: – Han hjalp oss å lære å tenke

Økumenikk: Kristen splittelse gjør det vanskeligere å tro

 

Olavsfestdagene i Roma 2024:  – Roma, en evig oppdagelsesreise