Bokhøsten: Prinsesser, kyskhet og Sigrid Undset

bokhøsten-2.jpg

KVINNELIGE HELGENER I DISNEY-DRAKT: Ayla Heimly tror Word on Fires nye barnebok kan inspirere unge jenter til å bli helgener. 

 

Biskop Erik Vardens bok om kyskhet er oversatt til norsk med tittelen han egentlig ønsket: HOMO CASTUS.  

 

Tekst og foto: Linda Therese Utstøl 

 

St. Olav bokhandel har flere nye titler inne. Butikksjef Joachim Teigen sier de har satset mer på engelskspråkelige bøker enn tidligere. De har fått inn nyeste bind av Word on Fires bibelserie, hvor Bibelens bøker gis ut med kommentarer og kunstverk, som skal åpne leserens øyne for skriftens skjønnhet. Bokhandelen har også det komplette settet med filosof Peter Kreefts refleksjoner rundt messelesningene «Food of the Soul». 

 

Bokhandlerske Ayla Heimly har tro på «Princesses of Heaven» skrevet og illustrert av Disney-kunstneren Fabiola Garza. Boken presenterer kjente helgener som: Den hellige Jeanne d'Arc, Den hellige Josefina Bakhita, Den hellige Kateri Tekákwitha, Sta. Narcisa de Jesus, Sta. Lucy Yi Zhenmei og Sta. Thérèse av Lisieux. 

– Mange unge jenter er opptatt av Disney. En slik bok kan være en god introduksjon til de kvinnelige helgene for unge jenter.

– Svært få av oss kan bli prinsesser, men alle som vil kan bli en helgen, sier Ayla med et smil.  

 

bokhøsten-4.jpg

ST. OLAV BOKHANDEL: Bøker som gjør det lettere å forstå katolske bautaer som Flannery O'Connor, G. K. Chesterton og ikke minst, Bibelen. 

 

bokhøsten-3.jpg

DET LOVEDE LAND: En samling av bøkene: Dommerne, Josva, Rut, første og andre Samuelsbok og Kongebok.    

 

St. Olav forlag har foreløpig to titler klare for bokhøsten 

 

Veien til det virkelig liv.png«Veien til det virkelige liv» av Bernt T. Oftestad 

«VÅR HERRE HAR FANGET MEG – som så mange andre av min like – inn i sin fårefold direkte fra utmarken.» Slik beskrev Sigrid Undset sin konversjon til Den katolske kirke. Som agnostiker hadde hun gått «som sau på villen hei».

Undset delte ikke tidens moderne kulturoptimisme, så da hun åpnet seg for katolsk tro og ble innlemmet i Kirkens fellesskap i 1924, fant hun et nytt fundament for livet. Den katolske tro og det katolske liv representerte et brudd for henne, en vei inn i «den virkelige virkelighet». I denne boken følger vi hennes vei og undersøker hvordan katolsk tro og tanke preger både hennes romaner og essayistikk.

I de store middelalderromanene om Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn forenes kjærlighetsfortelling og troshistorie. Slik er det også i romanene om den moderne og urbane Paul Selmers vei til katolsk tro, Gymnadenia og Den brennende busk, hvor hun bruker Augustins tanke om «det urolige hjerte» som søker Gud, som et litterært grep. Slik tegner hun de eksistensielle dyp og de rystende erfaringer et menneske opplever på vei mot «den virkelige virkelighet».

 

COVER_HOMO_CASTUS-1.png
«HOMO CASTUS – Om kyskhet» av biskop Erik Varden 

Noen vil tro det er en spøk å løfte frem kyskhetens betydning i det 21. århundre, dette antikvariske idealet som kveler seksualitetens frie utfoldelse. Biskop Erik Varden, cisterciensermunk og bestselgende forfatter, stuper imidlertid inn i dypet av den menneskelige erfaring og våger å hevde: Å være kysk er å være hel. I en tid hvor det kan synes som om lidenskapene har løpt løpsk, peker han på at kyskhet, sansenes orientering mot Gud, er en dyd som skaper gode og helhetlige liv og forskjønner menneskeheten.

«I denne boken håper jeg å sette «kyskheten» fri
etter et fangenskap i altfor snevre kategorier.
Jeg vil la det få tøye ut, strekke på seg, puste fritt,
kanskje til og med synge.» – Erik Varden
 
 
 
 
Homo Castus lanseres på Litteraturhuset 31. oktober.  
 
Årets nummer av SEGL skal lanseres på Litteraturhuset 24. november.