Kardinal Pietro Parolin, Vatikanets statssekretær, uttrykte bekymring over den raske utviklingen i Syria, der et regime som virket så solid, ble «feid bort». Hans håp er at de som overtar makten kan skape «et system som respekterer alle». Han talte bare noen dager etter at president Assad ble styrtet av opprørere, mens det ble holdt møter i presidentpalasset i Damaskus for å danne en ny overgangsregjering.
Kardinal Parolin er i Milano i Italia, i forbindelse med et møte ved Università Cattolica del Sacro Cuore med tittelen «Studier for dialog. Al Issa-forskningsprisen for arabisk-islamske studier», der et forskningsstipend fremmet av generalsekretæren i Den muslimske verdensliga (MWL), Muhammad Al-Issa, for unge forskere som fokuserer på arabisk-islamsk kultur, vil bli presentert.
Raske endringer
Den raske utviklingen i Syria gir «en god mulighet til å fortsette å bygge broer» med den muslimske verden, kommenterte kardinal Parolin da han snakket med journalister som spurte om hans reaksjon på den nåværende situasjonen. Det mest presserende problemet er uroen i Syria de siste 72 timene. «Jeg tror vi alle er bekymret for det som skjer i Syria, særlig på grunn av hastigheten hendelsene har utviklet seg med. Det er vanskelig å forstå hva som foregår», understreket Vatikanets statssekretær. «Det er påfallende for meg at et regime som virket så sterkt, så solid, har blitt fullstendig feid bort på så kort tid.»
Det er påfallende for meg at et regime som virket så sterkt, så solid, har blitt fullstendig feid bort på så kort tid.
Håper på åpenhet
Det er et forsiktig håp om et system som er åpent og respekterer alle. «La oss nå se hvilke scenarier som utspiller seg... Det er kanskje litt for tidlig å spekulere», sier han, og legger til: «Vi har fått noen indikasjoner på respekt for kristne samfunn, så vi håper virkelig at det kan bli en fremtid med respekt for alle.» Håpet «er at de som kommer til makten, vil forsøke å skape et regime som er åpent for og respekterer alle.»
Vi har fått noen indikasjoner på respekt for kristne samfunn, så vi håper virkelig at det kan bli en fremtid med respekt for alle.
Den hellige stol fortsetter sitt arbeid med dialog og diplomati, selv om den ikke har «formelle roller», presiserte kardinalen. I Ukraina, for eksempel, «er det ikke innledet noen formelle forhandlinger, men vi svarer på alle situasjoner for å se etter forhold som muliggjør dialog og problemløsning, slik som våpenhvileavtaler, frigivelse av gisler i Midtøsten og humanitær hjelp. Alt dette er områder der vi er aktivt engasjert.»
Les mer
- Hele saken hos Vatican News (engelsk)
- Vatican News: Efter Assad hoppas Syriens kristna på en ”pånyttfödelse” i landet