Hopp til hovedinnhold

For ukrainske par finnes ekteskapskatekese også for dem som allerede er gift. Pater Myron Kuspys tror ektepar glemmer at det ikke bare er barn de har ansvaret for å oppdra, men også hverandre. 

Bilde
Pater Myron Kuspys
Publisert 7. januar 2025 | Oppdatert 7. januar 2025

Pater Myron Kuspys har ansvar for den ukrainske sjelesorgen i Oslo katolske bispedømme. Flere ukrainere bor langt unna Oslo og p. Myron reiser rundt for å forette sakramenter som dåp og bryllup. I de anledningene feirer han også Den guddommelige liturgi (messe) og tilbyr skriftemål til dem som ønsker det. Han passer alltid på å spørre om hvordan det går i ekteskapet.

 

Er selv gift

P. Myron er prest i Den ukrainske gresk-katolske kirken, er gift og har fire adoptivbarn fra Ukraina. Da han kom til Norge så han raskt behovet for ekteskapsveiledning.

– Nå sliter ikke familier bare på grunn av gnisninger mellom foreldre; det er vanligere at storfamilien heller ikke fungerer så godt. Mange har vanskelige relasjoner til besteforeldre, i tillegg bor de ofte så langt unna at familiene ikke får like mye hjelp og avlasting som tidligere.

Færre er seg bevisst at man ikke bare gifter seg med en person, men også inn i vedkomnes familie, tror p. Myron. 

 

Den ukrainsk-katolsk kirke

Den ukrainsk-katolske kirke har mye til felles med Den ortodokse kirke, men anerkjenner pavens læremyndighet. De har sin egen kirkerett og liturgi, og det er mulig for gifte menn å bli ordinert som prester.

 

Ekteskapskatekese på nett

Etterhvert som behovet for veiledning meldte seg, begynte p. Myron å tenke på hvordan han kunne hjelpe ekteparene han møter.

– Jeg har ingen spesiell utdannelse på dette området, så jeg allierte meg med flere prester og psykologer, forteller han.

I over to år har det blitt arrangert digitale møter to ganger i måneden. De er åpne for alle par, både for dem som er gift – og dem som ikke er det ennå. Det varierer fra gang til gang hvor mange som deltar. P. Myron følger også opp parene med private samtaler.

– Jeg opplever at mange par setter pris på å ha en tredjepart å forholde seg til når det oppstår problemer.

Han forteller at det kan være utfordrende, men at med bønn, vilje til å endre seg og lære, samt tålmodighet, går det fremover.

– Det er et veldig meningsfylt arbeid som gir mange gode frukter.

Ønsker du å være med, ta kontakt via Myron.Kuspys@katolsk.no

 

Målet er ikke at alt skal være idyllisk, det er ikke mulig, sier han. Målet er at familien skal klare de utforingene den møter.

– Det finnes mange ressurser i Kirken som støtter ektepar, men mange vet ikke hvordan man benytter seg av dem. Og flere er seg ikke bevisst hvordan det åndelige livet, eller mangelen på det, påvirker ekteskapet.

 

Bilde
Pater Myron Kuspys
FAMILIEN MÅ KOMME FØRST: Fra naturens side kan det være enklere for kvinner å bli mødre, enn for menn å bli fedre, tror p. Myron. 

 

Kjønnsforskjeller

P. Myron har erfart at flere av utfordringene som går igjen hos par i dag kan spores tilbake til kjønnsforskjeller og normer. Ulike tendenser hos kvinner og menn gjør den ekteskapelige harmonien vanskeligere å oppnå. Kvinner er ofte mer opptatte av at sosiale relasjoner skal være gode og velfungerende, sier han. 

– Mange menn vil ikke snakke om det, og tenker at kvinner bare «skaper problemer».

– De tar til takke med å ha det helt ok.

Den innstillingen kan gjøre at problemer får vokse seg store under overflaten. Som ektepar, sier p. Myron, er man kalt til hellighet, ikke bare å komme seg gjennom hverdagen.

 

P. Myron synes menn burde vise mer respekt for kvinner og lytte til dem.

– Menn gjør klokt i å stole på konene sine, spesielt om hun praktiserer troen.

– De har valgt oss! Og de har stor kapasitet og evne til å gjøre det gode. Det er viktig å huske at kvinner har en veldig god intuisjon.

Gud sa at kvinnen skulle være støtte til mannen, trekker han frem.

– Jeg har ofte opplevelsen av at Gud sier noe til meg gjennom min kone, selv om jeg kanskje ikke føler meg enig i øyeblikket, innrømmer han. 

 

Sett grenser

Pave Frans har poengtert at alle kvinner er kalt til å bli mødre, og alle menn er kalt til å bli fedre. Generelt gjelder ikke dette nødvendigvis biologisk, men i ekteskapet er dette tilfellet for de fleste. Her har p. Myron også erfart en forskjellen mellom kjønnene. Fra naturens side, er det enklere for kvinner å bli mødre, enn for menn å bli fedre tror p. Myron.

– Kvinner opplever det så kroppslig og så nært, mens det er lettere for menn å forbli voksne gutter. De kan tro de har en valgfrihet de egentlig ikke har som fedre og ektemenn.

– Noen menn kan prioritere egne interesser eller jobber mye for å tjene penger til ting man egentlig ikke trenger. Det skaper avstand. Menn som jobber mye kan bli bitre på kona som ikke «gjør noen ting», og kona på en mann som ikke prioriterer familien.

 

Mange kan glemme at det ikke bare er barn et ektepar har ansvaret for å oppdra, men også hverandre.

 

Et råd p. Myron vil gi kvinner, er å ha større tro på egen verdighet, og å ha mer respekt for seg selv.

– Hvis man ønsker en god mann i fremtiden, må man sette grenser.

Ikke som press eller kontroll, påpeker han, men mer som en usyngelig oppgave.

Han tror at mange kan glemme at det ikke bare er barn et ektepar har ansvaret for å oppdra, men også hverandre.

– Mange bor sammen i kanskje 20, 30 år uten å skjønne at adferd, grensesetting og måten man snakker sammen på, danner den andre personen.

Selv om dette kan føre til vanskeligheter på kort sikt kommer man til å bli takknemlig for, denne noen ganger uønskede hjelpen, på lang sikt.

– Utfallet om man ikke modnes, er at man etter hvert mister respekten for seg selv.

– Det kan være vanskelig å leve med at man har vært en dårlig far, mor eller ektefelle.

 

Men den gode nyheten for begge kjønn er at p. Myron synes det er enklest å hjelpe når ekteskapsproblemer handler om synder eller laster.

– Da er det er enklere å finne årsaken og en konkret praksis som kan hjelpe.

– For å bare prate hjelper ikke, man må også gjøre.

 

Bilde
Pater Myron Kuspys
EKTESKAPETS UTFORDRINGER: Det er viktig å skille mellom ekte og falsk kjærlighet, mener p. Myron. 

 

Gud er limet

P. Myron merker om en av partene ikke tar del i bønnelivet og sakramentene.

– Om man har full tillitt til Gud, endrer det deg som person. Det hjelper med å få bukt med lastene. Man blir mer barmhjertig og mindre arrogant, og det kan få paret til å vende seg til hverandre.

– Hjulpet av Kirkens nåde blir øynene deres åpnet, og man ser hvordan kjærlighet kan være mulig.   

 

I sitt 18 år lange ekteskap har han selv opplevd mange faser. Han forteller at han tydelig oppfattet at Jesus ga han råd om hva han skulle gjøre, men at han nektet på grunn av hovmodighet og manglet mot.

– Men Jesus har alltid rett, så nå hører jeg på Ham med én gang.

 

At et ekteskap består av at en mann, en kvinne og av Gud, ser ikke p. Myron bare som et teoretisk faktum. Å være seg dette bevisst kan også være til praktisk hjelp, for eksempel om man er veldig opphengt i hvem som har rett og hvem som tar feil.

– Det kan være lettere å navigere uenighet om begge er enige om at det er Jesus som har rett.

– Den dynamikken kan dessuten skjule noe mer fundamentalt, nemlig behovet for å bli lyttet til og respektert av den andre parten.

 

Uansett hva som står i veien, så helbreder, reparerer og bygger kjærligheten opp på nytt. Stol på at kjærligheten er det beste hjelpemiddel, den beste medisin og rådgiver.

 

P. Myron opplever at det er vanskeligst å hjelpe de familiene som ikke er villige til å samarbeide med Guds nåde.

– De tror ikke egentlig på at noe kan hjelpe, og de mangler tro på seg selv.

Noe av det viktigste er å få dem til å forstå den helbredende kraften i Guds nåde, men det kan være vanskelig. Det er ikke nok å si at Gud elsker deg, mange har opplevd ting som gjør det vanskelig å få øye på det kristne håpet om kjærlighet og et bedre liv.

 

Å ha giftet seg uten å fullt ut forstå hva ekteskapet dreier seg om gjelder alle. P. Myron sier det viktigste er å komme til disse erkjennelsene underveis og være nysgjerrige på ekteskapet som sakrament og mysterium.   

– Uansett hva som står i veien, så helbreder, reparerer og bygger kjærligheten opp på nytt. Stol på at kjærligheten er det beste hjelpemiddel, den beste medisin og rådgiver.

 

– Men husk at det finnes også falsk kjærlighet, poengterer han.

– Den ekte finnes hos Gud, Maria, og i Kirken via sakramentene.