Under høymessen kl. 11 søndag 12. januar vil han selv velsigne den nye Olav i St. Olav domkirke.
– Den ser veldig ny ut nå; den kommer ikke til å se så ny ut om 100 år, det lover jeg, sier biskop Bernt, som har fulgt domkirkens nye Olav helt siden han var et stykke trevirke.
– Den er pen – han kan ha sett slik ut, er biskopens nøkterne vurdering av domkirkens nyeste prydelse.
Han overlater til den enkelte betrakter og troende å skape sin opplevelse av helgenkongeskulpturen, som er plassert rett ved Olavsalteret og Helligdomsarmen.
Takknemlig
Da biskopen fylte 70 år i 2023 ønsket han seg ingenting til seg selv, men derimot gaver til videre utsmykking av domkirken. De troende har gitt generøst, og skulturen ble utført hos Ferdinand Stuflesser 1875, som også har laget sidealterene og lesestolene.
– Det er en ren håndverksbedrift uten noen som helst maskinell kopiering. Dette dalføret i Syd-Tirol er kjent for sin treskjæring, og det kommer til uttrykk i kvaliteten, forteller biskopen.
Han er meget glad for at de troendes generøsitet har kunnet oppfylle hans ønske om å skjenke en ny olavsskultur til kirken som bærer helgenkongens navn:
– Tusen takk! Det har vært min hensikt å si det meget tidligere, men prosjektet har tatt litt tid. Jeg er glad for gavene, og de er blitt vel brukt – og efter hensikten, sier han.
Styrke troen
Den nye skulpturen hentet sin inspirasjon fra hvordan de troende og Kirken æret Olav i middelalderen.
– Jeg håper skulturen kan stimulere folkefromheten, for å kalle det det. Mitt ønske er at den vil hjelpe flere til å be om Olavs forbønn; han virker mer tilnærmelig enn den forrige, sier biskop Eidsvig.
Han har lagt stor vekt på at bispedømmets domkirke, og den første av våre kirker som ble innviet i Norge etter at Den katolske kirke igjen ble tillatt i 1843, skal være et verdig samlingspunkt for de troende. Megen innsats er lagt ned de siste årene, og det er ennå ikke slutt:
– Det kommer nytt orgel, nytt orgelgalleri og nye skriftestoler. Én av våre egne har tegnet dette utstyret, som forhåpentlig kommer på plass tidlig høsten 2025.
– Hvorfor har du prioritert dette forskjønnelsesarbeidet?
– Det var på tide; det var ikke noe å vente med. Hele pseudo-gotikken er et fantasiland, men det skal være et verdig og pent fantasiland. Nå er det det, og det blir enda bedre.
– Og når blir St. Hallvard kvitt skjegget?
– Når Stuflesser sender opp håndverkeren som malte ham til å retusjere vår adonishelgen! St. Hallvard er svært godt malt, det må sies, men de bommet med 50 år.
Sidealterene skal velsignes iløpet av våren 2025. Først må det freses plass til relikviene, så må de legges inn. Dessuten:
– Vi må velge hvilke relikvier vi skal bruke. Vi har en del, så her må det både tenkes og besluttes, konstaterer biskopen.