Hopp til hovedinnhold

I dag, den 8. februar, markeres den internasjonale bønnedagen mot menneskehandel. Denne dagen er en viktig påminnelse om at moderne slaveri fortsatt eksisterer, og at det kreves både politisk vilje og konkret handling for å bekjempe denne grove utnyttelsen av mennesker.

Bilde
Pave Frans omgitt av mange menn og kvinner som smiler mot kamera på sitt kontor i Casa Santa Marta
Publisert 8. februar 2025 | Oppdatert 8. februar 2025

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Caritas Norge, understreker at menneskehandel ikke bare er et globalt problem, men også en realitet i Norge.

– Mange tror at menneskehandel i Norge først og fremst handler om prostitusjon, men menneskehandelen skjer også i arbeidslivet. Ofrene kan være mennesker som utnyttes i jordbruket, byggebransjen og andre lavtlønnede yrker, sier Joys.

 

Jubelåret 2025: Håpets pilegrimer mot menneskehandel

Hun setter kampen mot menneskehandel inn i en større sammenheng og viser til at 2025 er et jubelår i Den katolske kirke.

– Jubelåret fokuserer historisk sett på to ting: å sette fanger fri og å ettergi tyngende gjeld. Tidligere har det vært et sterkt engasjement for gjeldssletting, og vi ser at dette har hatt effekt. Nå må vi rette den samme innsatsen mot moderne slaveri, sier hun.

Joys mener at årets tema for jubelåret, «Håpets pilegrimer», er svært passende.

– Det er håp! Vi har sett at gjeldslette kan endre liv, og vi vet at menneskehandel og moderne slaveri kan bekjempes med politisk vilje og konkret handling, sier hun.

 

Bønn og handling må gå hånd i hånd

Bilde
Ingrid Rosendorf Joys foran statuen dedikert til migranter på Petersplassen

Bønnedagen markerer solidaritet med ofrene for menneskehandel og er en viktig påminnelse om at kampen må fortsette. Men Joys understreker at bønn alene ikke er nok.

– Bønn er viktig, men vi må også handle. Vi trenger et forbedret lovverk, mer ressurser til å beskytte de mest sårbare og et samfunn som ikke tillater at mennesker utnyttes, sier hun.

Hun oppfordrer alle til å engasjere seg, enten gjennom bevisst forbruk, støtte til organisasjoner som jobber mot menneskehandel eller ved å legge press på politiske myndigheter.

– Vi kan ikke akseptere at mennesker utnyttes i vårt eget land. La oss være håpets pilegrimer og arbeide for en verden fri for menneskehandel, sier hun.

– Innvandrere som er lite integrert i samfunnet og har dårlige norskkunnskaper har større risiko for å bli utsatt for menneskehandel og tvangsarbeid enn andre. Caritas Norges landsdekkende integreringsarbeid er derfor viktig for å forebygge slik utnyttelse av mennesker i sårbare situasjoner, legger Joys til.

I Oslo driver Caritas et ressurssenter for innvandrere som driver ulike kurs og aktiviteter og gir praktisk og juridisk veiledning. Lignende tilbud drevet av lokale Caritas-organisasjoner finnes i Drammen, Hønefoss, Sandefjord, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Dersom våre ansatte eller frivillige mistenker at noen av våre besøkende blir utnyttet i arbeidslivet eller kan være ofre for menneskehandel, involverer vi vårt rettshjelpsteam som gir juridisk rådgiving og bistand. Våre jurister samarbeider med andre norske organisasjoner, men også med internasjonale nettverk som Coatnet, et nettverk av kristne organisasjoner som jobber for å bekjempe menneskehandel og å hjelpe ofrene.

 

Les mer