Hopp til hovedinnhold

St. Olav domkirkes orgelkomité har vært på ekskursjon til det vesle tettstedet Åsen i gamle Nord-Trøndelag. Hva gjorde de der?

Bilde
St. Olav domkirkes orgelkomité i  Br. Torkildsen Orgelbyggeris verksted.
Publisert 28. mars 2025 | Oppdatert 28. mars 2025

Komitéen inspiserte orgelet, som er under utarbeidelse hos Br. Torkildsen Orgelbyggeri, Norges eldste orgelbyggeri. Komiteen kom, så og vendte spente ører til pipenes velklang.

– Hensikten ved vårt besøk var todelt, forteller komitéleder Mats Tande:

– For det første skulle vi se hvor langt de er kommet med orgelet. For det annet måtte vi gå gjennom noen detaljer i forbindelse med leveranse og kontrakt, forklarer Tande før han beroliger: Mye er allerede ferdigstilt.

– Et orgel er ikke hyllevare; det lages etter de kravene vi stiller til hva orgelet skal inneholde. I vårt tilfelle er det dessuten spesielt viktig med de fysiske dimensjonene. Galleriet i St. Olav domkirke er nemlig ganske trangt, sier han. 

Det har vært en utfordring for komiteen, men enda mer for orgelbyggerne.

– Lyden skal jo frem – vi kan ikke gjemme pipene bak i en krok, sier Tande, som selv er en habil traktør av orgeltangenter. 

Han forteller at komiteen så langt er meget fornøyd med samarbeidet med orgelbyggerne i Åsen.

– I tillegg samtalte vi om hvordan orgelet skal stemmes. Bach er kjent for såkalt veltemperert stemming. Da skal alle tonearter klinge likt, men det finnes også tempereringer ved stemminger som fremhever enkelte tonearter. Vi som både ønsker å spille barokk og romantisk orgelmusikk har derfor valgt at orgelet skal stemmes etter Johann Georg Neidhardts «für eine große Stadt» 1724. Interessant at Neidhardt mente at tempereringen burde ha ulike nyanser i landsbyer, mindre byer og større byer. Også verdt å merke seg at han hadde egen temperering for keiserens instrumenter som faktisk er identisk med likesvevende temperering, slik som er vanlig nå.

 

 

Nytt orgel i St. Olav domkirke, Oslo

  • Br. Torkildsen Orgelbyggeri fra Åsen i Trøndelag bygger det nye orgelet.
  • Orgelbyggeriet ble etablert tidlig på 1880-tallet og ledes i dag av fjerde generasjon orgelbyggere: Nils G. Torkildsen og Jann-Magnar Fiskvik.
  • Firmaet har historiske orgler på kontinentet som forbilder.
  • Da de bygget orglene i Sakshaug kirke og Nidarosdomen hentet de inspirasjon fra Johan Andreas Silbermann og Aristide Cavaillè-Coll.
  • St. Olav domkirke ble bygget i 1852–1856 i nygotisk stil, og den nye orgel­fasaden er inspirert av domkirkens nygotiske formspråk.
  • Orgelfasadens spissbuer, spir, og ornamentering samspiller med kirkerommet i domkirken og de nye sidealtrene (2021) i nygotisk stil.
  • Det nye orgelets fasade er foreslått holdt i gult og gull, slik at de harmonerer med sidealtrene. Utkastet til fasaden er utarbeidet av Jann-Magnar Fiskvik i samarbeid med arkitekt Tor-Magnus Horten og kunst­historiker Therese Sjøvoll.
  • Fasaden omfavner orgelets Grand Orgue (hovedverk) som spilles fra 1. manual og deler av pedal­verket. Rècit (svellverk), som spilles fra 2. manual plasseres i tårn­rommet bak fasaden med svelluker i front mot kirkerommet.
  • St. Olav domkirke stenges i to perioder i 2025&26 for blant annet å demontere det gamle orgelet og å montere det nye. Kirken stenges i syv uker fra begynnelsen av september og i to uker i januar 2026.
  • Orgelkomitéen består av domorganist Otto Christian Odland, domkantor Vegar Sandholt, Pedro Barrera, Lars-Ole Djupdal, Tor-Magnus Horten, p. Ole Martin Stamnestrø og Mats Tande (leder). Tidligere domorganist Helge Landmark har vært med på det innledende arbeidet.
  • Det nye orgelet har premiere påskenatt 2026, dvs. 4. april.
  • Les mer om Olavsorgelet på www.olavsorgelet.no
  • Vipps gjerne ditt bidrag til 522466. Du kan få skattefradrag for gaven!

 

Prøvehørte pipene

Orgelbyggeriet holder til i lokaler som tidligere huset det lokale meieriet. Der studerte komiteen alt fra små og store tredeler til nystøpte piper.

– Først og fremst tok vi alle de store delene i nærmere øyensyn: De bærende elementene i orgelet er store trekonstruksjoner. I tillegg så vi på det såkalte spillebordet, som er ferdig, men ikke montert. Det gjør de jo i kirken, forteller Mats som entusiastisk legger ut om plassering av registertrekk, knapper og forskjellige løsninger for notestativ.

– Vi så på – og hørte! – våre orgelpiper; de aller fleste er nå ferdig, både rørstemmer og tungestemmer. Mange av disse tungestemmene er laget for hånd av en av brødrene Torkildsens dyktige medarbeidere, Jann-Magnar Fiskvik, som har eget orgelpipeverksted i Levanger, forteller Mats. 

– Hva er status på prosjektet?

– Vi ligger noe etter den opprinnelige planen. Det vi nå er enig om, er at montering av orgelet i domkirken begynner i januar 2026. Og det blir innviet til påske 2026, opplyser Mats. 

 

De første tonene fra det nye orgelet kommer til «Gloria» påskenatt 2026.

Mats Tande

 

Bilde
St. Olav domkirkes orgelkomité i  Br. Torkildsen Orgelbyggeris verksted.

 

Orgelpremieren klar

Når domkirkens eksisterende Jørgensen-orgel skal demonteres og det nye Torkildsen-monteres, må kirken dessverre stenges i perioder.

– Domkirken stenges både høsten 2025 og vinteren 2026. Den første og lengste perioden har egentlig ikke noe med det nye orgelet å gjøre, forteller Mats.

Fra begynnelsen av september 2025 skal det nemlig utføres flere byggearbeider parallelt i domkirken, som blir helt stengt i syv uker.

– Iløpet av den tiden kommer mange ting til å skje: Installasjon av nytt brannvarslingssystem, rens og vask av vegger og gulvfliser, demontering av nåværende Jørgensen-orgel og utvidelse av orgelgalleriet. Andre bygningsmessige endringer er også planlagt gjennomført, forteller komitéleder Mats. 

Domkirken stenges også helt i midten av januar, men da kun i 2 uker. Så åpnes den gradvis.

– Når er orgelet klart for å spille sine første triller?

– De første tonene fra det nye orgelet kommer til «Gloria» påskenatt 2026. I tiden etter påske blir det dessuten arrangert flere konserter med verdenskjente organister. Vi har for eksempel invitert én av de berømte organistene ved Notre-Dame de Paris.

 

Bilde
St. Olav domkirkes orgelkomité i  Br. Torkildsen Orgelbyggeris verksted.

 

Takker menigheten

Kostnadene til ny-orgelet beløper seg til godt over 10 millioner.  Instrumentet finansieres som spleiselag.

– Siden St. Olav er bispedømmets hovedkirke har bispedømmet bidratt, men også domkirkemenigheten. I tillegg har vi hatt en innsamlingsaksjon gående i fire år; vi er fremdeles ikke helt i mål med innsamlingen, men vi er veldig takknemlig for de bidrag som allerede er kommet inn fra generøse givere, sier Mats. 

Orgelkomiteen takker St. Olav domkirkemenighet for konstruktivt samarbeid, spesielt når det gjelder å stenge av kirken.

– Dette er én av landets travleste kirker. Enhver stengning er en utfordring for menighetens pastorale virksomhet. Vi er glade for at vi er kommet til en løsning som er til å leve med for alle parter, sier Mats.

Han minner også om at du fortsatt kan bidra til byggeprosjektet ved å gi en gave via Vipps eller på nettstedet olavsorgelet.no. Der finner du også mer informasjon om prosjektet.

 

 

Br. Torkildsen-orgelet i Steinkjer kirke

Organist: Stephen Hicks