I denne første liturgi i de hellige tre dager minnes vi tre trosmysterier: Herrens bud om nestekjærlighet (fotvaskingen), innstiftelsen av prestedømmet (de tolv apostler), og innstiftelsen av nattverdens sakrament (aftensmåltidet).
Messens tekster
Dagens evangelium
Påskehøytiden var ennå ikke begynt; men Jesus visste at timen var kommet, da han skulle dra fra denne verden over til sin Far. Og som han alltid hadde vist dem som var hans her i verden, hvor han hadde dem kjær, gav han dem nå det ytterste bevis på sin kjærlighet.
Aftensmåltidet var i gang; og djevelen hadde allerede inngitt Judas, sønn av Simon Iskariot, at han skulle forråde ham. Jesus, som visste at Faderen hadde overlatt alt i hans hender, og at som han var utgått fra Gud, var det til Gud han vendte tilbake, reiser seg da fra bordet, legger kappen av seg og binder et klede om seg. Så heller han vann i et fat og gir seg til å vaske disiplenes føtter og tørre dem med det klede han bærer om livet.
Han kommer da også til Simon Peter. Men han sier: «Skal du vaske mine føtter, Herre?»
Jesus svarte: «Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal skjønne det siden.»
Men Peter sier: «Aldri i evighet skal du vaske mine føtter!»
Jesus svarer: «Får jeg ikke vaske deg, har du ingen plass hos meg.»
Da sier Simon Peter: «Ikke bare føttene, Herre, men hendene og hodet med!»
Jesus sier: «Den som har tatt et bad, trenger ikke vaske seg, han er ren over det hele. Og dere er rene – dog ikke alle.» Han visste nemlig hvem forræderen var; derfor var det han sa at de ikke alle var rene.
Da han var ferdig med å vaske deres føtter, og hadde tatt på seg kappen og satt seg til bords igjen, sa han til dem: «Forstår dere hva jeg nå gjorde for dere? Dere kaller meg ‘Mester’ og ‘Herre’, og dere gjør rett i det; jeg er det. Men har da jeg, som er Herren og Mesteren, vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter; det er et eksempel jeg har gitt dere, og hva jeg har gjort for dere, skal også dere selv gjøre.»
Disse tre trosmysteriene henger nøye sammen. Nestekjærligheten kommer til uttrykk i Jesu offer, som nattverden feirer og gir oss del i, og i prestedømmets tjeneste. Prestedømmet fremviser en hyrdegjerning som er tjenende, som er nestekjærlig, og uttrykkes primært i sakramentet prestene er satt til å feire: nattverden. Eukaristien, nattverden, er takksigelsen for Jesu nestekjærlige død på korset og ærerike oppstandelse, og er i sin liturgi utøvelsen av både det hierarkiske prestedømmets tjeneste (prestene) og det alminnelige prestedømmets tjeneste (de døpte).
La meg dvele ved nattverdens sakrament ved noen ord jeg skrev i det siste nummer av St. Olav tidsskrift.
Skjærtorsdagens aftensmåltid er helt grunnleggende forenet med langfredagens korsoffer og påskenattens oppstandelse. Pave Benedikt XVI påpekte tydelig at det ene mysterium kan ikke skilles fra de andre, ei heller kan man forstå ett av dem uten de andre to. Skjærtorsdag peker mot korset, korsets formål blir tydelig i oppstandelsen, og påskemorgens glede er en av gavene skjærtorsdagen gir oss i messen.[1]
Den hellige skrift forteller oss at på skjærtorsdag, dagen før han skulle lide korsets død, var Jesus samlet til påskemåltidet med sine disipler. Ved måltidet tok Jesus brød og kalken med vintreets frukt «i sine hellige og ærverdige hender»[2] og takket Faderen for alle hans rike gaver. Deretter uttalte Jesus over brødet: «... dette er mitt Legeme», og så over vinkalken: «... dette er mitt blods kalk, den nye og evige pakts blod ... Gjør dette til minne om meg.»[3]
Ved disse ordene, «innstiftet vår Frelser det eukaristiske offer av sitt legeme og blod. Det var for å føre videre korsofferet ned gjennom tidene inntil hans komme, men også for å betro Kirken ... det synlige minne om hans død og oppstandelse».[4] De nordiske biskopene har videre påpekt at i vår deltakelse i nattverden «møter vi den levende Kristus ... Når vi deltar i eukaristifeiringen, tar Kristus oss inn i sitt frelsesverk».[5]
For å motta kommunion må vi ha overholdt den eukaristiske faste. Det betyr at vi har avstått fra mat og drikke i minst én time før vi mottar kommunionen.
Tridentinerkonsilet, i dets meget tydelige læreuttalelse om nattverdens sakrament, forklarer at i kommunionen mottar vi «vår Herrens sanne legeme og sanne blod, forenet med hans sjel og guddom».[6] Å gå til kommunion er dermed å ta imot Herren. Det er viktig, derfor, at vi besørger at vår kommunionsgang er verdig og vitner om vår faste tro på nattverden som Herrens sanne legeme, blod, sjel og guddom. Hvordan gjør vi dette?
Jeg tillater meg å peke på fire forhold:
- For å motta kommunionen må vi være i «nådens stand». Det betyr å være uten alvorlige synder. Enhver katolikk som bærer på en alvorlig synd, skal gå til skrifte før han eller hun mottar nattverden. Er det ikke tid til skriftemål skal man avstå fra å motta nattverden. Her er det nærliggende å understreke at «søndagsplikten» er ikke å motta kommunion, men å delta i messen (noe man kan uten å motta nattverden).
- For å motta kommunion må vi ha overholdt den eukaristiske faste. Det betyr at vi har avstått fra mat og drikke i minst én time før vi mottar kommunionen. Jeg inviterer alle til å vurdere å begynne denne faste én time før messen begynner, som et uttrykk for vår tro og forsakelse i møte med nattverden.
- For å motta kommunion bør vi samle oss og rette vår sjel og vårt sinn mot Herren. Det betyr stillhet og bønn i forkant av messen. Kirkerommet skal derfor være preget av ro før enhver messefeiring. Enhver bør komme til kirken i slik tid at man kan knele i bønn – i takknemlighet og lovprising – og dermed begynne vår inngang i messefeiringen også før denne begynner med sakristiklokkens klang.
- Å motta kommunionen på verdig vis kommer særskilt til uttrykk ved den konkrete måte vi tar imot Jesu legeme. Å gripe etter Jesu legeme, å gripe det ut av prestens hånd, å gå av gårde med Jesu legeme, eller å spise det ut av vår håndflate er ikke riktig. Kommunionen skal mottas direkte på tungen («i munnen») eller ved å bli lagt i våre utstrakte hender, en hånd i den annen, og ved at vi derfra fører Jesu legeme til vår munn. Dette skal skje foran presten, ikke på vei bort fra ham eller lengre borte.
Jeg avslutter med ordene fra denne messens prefasjon: «Hans legeme som ble ofret for oss, gir oss styrke; hans blod som ble utgydt for oss, gjør oss rene, hver gang vi tar del i dette hellige måltid».[7]
+Fredrik Hansen
Oslo, 17. april 2025
Noter
[1] Se Benedikt XVI, post-synodale apostoliske formaning Sacramentum caritatis, 22. februar 2007, 10.
[2] Romersk missale, Den romerske kanon.
[3] Romersk missale, de eukaristiske bønner.
[4] Det annet vatikankonsil, konstitusjonen Sacrosanctum concilium, 47.
[5] Den nordiske bispekonferanse, Hyrdebrev om helligholdelse av søndagen, 21. sept. 2009.
[6] Tridentinerkonsilet, dekretet De SS. Eucharistia, 13. sesjon, 11. oktober 1551, kap. 3.
[7] Romersk missale, skjærtorsdagens messe.