I april måned vier pave Frans sin bønneintensjon til nye teknologier og håpet om at bruken av dem «ikke vil erstatte menneskelige relasjoner, vil respektere menneskets verdighet og hjelpe oss å møte vår tids kriser».
I en verden av sosiale nettverk
I en verden som oversvømmes av trender på sosiale medier og det stadig voksende feltet kunstig intelligens, understreker pave Frans at «teknologi er frukten av intelligensen Gud ga oss». Han advarer imidlertid mot å misbruke den, fordi dette kan få negative konsekvenser.
Paven viser for eksempel til problemer med isolasjon og fraværet av ekte relasjoner. Han sier at «noe er galt hvis vi bruker mer tid på mobiltelefonene våre enn med mennesker». Pave Frans advarer om at den økende bruken av skjermer i alle former «får oss til å glemme at det er ekte mennesker bak dem som puster, ler og gråter». Resultatet er at nettmobbing og hat får grobunn på sosiale medier.
Noe er galt hvis vi bruker mer tid på mobiltelefonene våre enn med mennesker. Skjermene får oss til å glemme at det er ekte mennesker bak dem som puster, ler og gråter.
Dessuten er teknologi et gode som ikke bør «komme bare noen få til gode, mens andre ekskluderes», fordi dette fører til økonomiske, sosiale, arbeidsmessige, utdanningsmessige og andre ulikheter.
Teknologi i menneskets tjeneste
For å unngå disse farene oppfordrer paven alle til å «sette teknologien i menneskets tjeneste» som et middel til å forene mennesker, hjelpe dem som trenger det, forbedre livene til de syke, fremme en kultur for møter og beskytte planeten.
Det er når vi ser hverandre i øynene at vi oppdager hva som virkelig betyr noe: at vi er brødre, søstre, barn av den samme Faderen.
Teknologi er ikke ment å skille mennesket fra virkeligheten og relasjoner. Derfor innbyr pave Frans alle til å «se mindre på skjermene» og «se hverandre mer i øynene». Ved å balansere teknologi med relasjoner vil hver og en av oss kunne «oppdage hva som virkelig betyr noe: at vi er brødre, søstre, barn av den samme Faderen».
Les mer