Hellige pave Johannes Paul II: Ti år siden helligkåringen

 

IMG_0783.jpg

ØIVIND MØTER EN KOMMENDE HELGEN: Etter morgenmessen i Det apostoliske palass 30. mai 1989 møtte Øivind Østang daværende pave Johannes Paul II, den kommende Den hellige pave Johannes Paul. Foto Arturo Mari, Osservatore Romano

 

– Han er den eneste som jeg har møtt som er helgenerklært, sier Øivind Østang, som fulgte paven på hans reise i Norden.

Lørdag er det tiårsjubileum for pave Johannes Paul II’s helligkåring. 27. april 2014 feiret Den katolske kirken en ny helgen og Petersplassen var fylt med troende fra hele verden. 

Men allerede ni år før kunne man på radio, TV og i selve Vatikanet, høre klapping og utrop: «Santo subito»: helgen nå!

 

Tekst: Marta Teresa Wade

 

Én av dem som stod på Petersplassen den gangen og deltok i pavens begravelse, var Øivind Østang.

– Det virket helt riktig å klappe den gangen, sier han i dag.

 

Et øyeblikk med paven

Datidens redaktør i Den norske kirkes informasjonstjeneste har fått møte paven fire ganger. Han husker mye fra disse møtene. Minnene har satt seg godt og han har tatt vare på dem gjennom å skrive dem ned, bevare lydopptak og bilder.

– Det var en så spesiell opplevelse, at jeg husker veldig mye, sier han.

4.oktober 1986, bak i paveflyet fra Roma til Lyon, fikk Østang møte Johannes Paul II for første gang. Da han spurte om det ble planlagt et besøk til Norden, fikk han høre tilbake:

– Den som lever, får se, sa Johannes Paul II.

Ikke lenge etter, 1. juni 1989, satt den polske paven på flyet mot Oslo og Øivind Østang var der med ham.

Siden han representerte Den norske kirke og satt i pressekomiteen, fikk han ti dager sammen med paven. Han fulgte Johannes Paul II til Oslo, så videre Trondheim, Tromsø, ut til Island, Finland, Danmark og Sverige.

Reisen i Norden var preget av møter og mye stod på programmet for den da 68 år gamle paven, men på flyet mot Oslo fikk reporterne fra Norge og Island endelig sitt pave-møte, som varte i nesten 20 minutter.

– Vi satt på gulvet ved ham, sier Østang i det han tenker tilbake.

– Paven stilte oss blant annet spørsmål om Norge og nevnte en kjent forfatter som han hadde lest, men ikke husket navnet på. Flere prøvde å gjette, men fikk et nei. Så sa han 'la grande cattolica' (den store katolikken) og da sa jeg: 'Sigrid Undset.' Paven svarte fornøyd: 'Sigrid Undset, Sigrid Undset!'

 

1989-06-01_07_JPII_Roma-Oslo_Arturo_Mari_OR.jpeg

PÅ FLYET: Fra Roma til Oslo 1. juni 1989. Fra venstre Anna Bjarnadottir, Johannes Paul II, Kari Arnøy, Joaquin Navarro-Vals, Øivind Østang. Foto Arturo Mari, Osservatore Romano

 

Hellige pave Johannes Paul II (1920-2005) i Norge:

1. juni: Møter med statsoverhode og religiøse ledere. Møte med kongen. Messe på Festningsplassen på Akershus festning.

2. juni: Møte med prester og lekfolk i st. Olav domkirke. Avreise til Trondheim og Nidaros. Økumenisk gudstjeneste i Nidarosdommen. Messe i Trondheim, i aulaen på NTNU. Avreise til Tromsø med kveldsgudstjeneste.

3. juni: Messe på Torget i Tromsø og avreise til Island.

Økumenisk varme

2. juni var det tid for en økumenisk gudstjeneste i Nidarosdomen i Trondheim. Paven ble tatt imot av biskop Kristen Kyrre Bremer.

– Det var en enkel og varm tale, sier Østang, som fikk stå ved en søyle og oppleve øyeblikket på nært hold.

Det var også vakkert å se Bremer og paven ta farvel med hverandre utenfor kirken. Da løp pavens privatsekretær Stanislaw Dziwisz, senere polsk kardinal, til Østang på pressetribunen for å fortelle at «dette var en fantastisk opplevelse», før han igjen stormet ut for å rekke bilen.

Den hellige Johannes Paul II var filosof og poet. Han kunne også flere språk. Før besøket i Norge fikk paven lært seg en god del norsk og brukte det han kunne under reisen.

– Det han sa var godt uttalt av ham og godt skrevet, bekrefter pavens reisefølge.

– Han snakket også mye om Hellige Olav, noe ingen av Den norske kirkes representanter gjorde under besøket. Jeg tror det var stas og spennende for ham å være i Norden, legger han til.

 

Skiturer

Den hellige Johannes Paul II var kjent for sine mange interesser – én av dem var ski, som jo også er populært og kjært i Norge.

Det visste han godt. På flyet til Oslo, 1.juni 1989, ble han spurt av Østang:

Burde Deres Hellighet kanskje ha tatt med skiene til Norge?

– Ja, jeg har hørt at mitt beste bidrag til økumenisk arbeid kanskje hadde vært en skitur med kongen. Mine venner i Norge har ofte invitert meg hit, med ski, svarte paven tilbake.

 

Før han ble valgt ut til Peters etterfølger tilbragte han mye tid med unge voksne i Polen. Han veiledet dem på deres trosreise og dro ut med dem på kajakkturer, fjell eller ski. Mye av hans litteratur om ekteskap ble også inspirert av disse møtene. 

Da han kom til Norge, skal han ha ønsket å besøke et polsk vennepar på Lillestrøm. Dessverre var sikkerhetsopplegget altfor strengt til noe vennebesøk, forteller Østang.

I Italia hendte det at man stengte et skianlegg, så paven kunne kjøre der. Den daværende italienske presidenten var like godt med og skal ha sagt til skientusiasten under en av turene:

«Deres Hellighet, De flyr jo som en svale!»

 

Møtte en helgen

Østang forteller at det er naturlig å være gira og usikker i møte med en pave, men at alt dette ble borte i det man fikk de unike minuttene med Johannes Paul II.

Tre dager før Norgesbesøket, 30. mai 1989, så de hverandre igjen i morgenmessen i Det pavelige palass.

– Selv om det var mennesker der fra hele verden, var han så konsentrert på å feire messen. Det var tydelig hvor viktig det var for ham. Så snakket han med oss etterpå, sier Østang.

– Han var til stede i øyeblikket og så bare deg, legger han til.

 

img414.jpegTIL STEDE: Pave Johannes Paul II hilser på nordiske pressefolk på Petersplassen 19. april 1989. Foto Arturo Mari, Osservatore Romano.

 

I juni 1995 fikk Østang og konen Marit møte paven i en generalaudiens. Til sammen har han fått møte helgenen fire ganger.

– Han er den eneste som jeg har møtt som er helgenerklært, sier journalisten og forfatteren.

Han selv er ikke katolikk, men innrømmer kanskje ikke å være så langt fra å være en.

– Rett før du ringte, lurte jeg på om jeg skulle spørre paven om hjelp til å si det riktige nå, sier Østang.

 

I 2030 er det 1000års jubileum for Norges kristning. Øivind Østang er enig i at et pavebesøk er passelig for en så stor markering.

– Man kan jo be ham (Johannes Paul II) om å pushe på dem som kan invitere paven, sier han og ler.

Selv kommer han til å være aktiv i ukene fremover. Slik som for fem år siden, da det var 30-årsjubileum for pavens besøk i Norge, skal han nå igjen på sosiale medier dele minner fra den gangen han fikk følge paven i 1989.

 

«Siden han er en av dem som nå er hos Gud, så vet vi at det er mulig at han husker oss hos Gud og det er en fin tanke.»

 

Les mer: