Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 28. juli 2021 | Oppdatert 1. august 2021

  

Bilde

SØSTRE I ARBEID:  – Vi bruker såpe for å gjøre rent, og vi leter etter Gud med et rent hjerte; på en åndelig måte må vi derfor hver dag vaske hjertet, sier sr. Brigitte Pinot, priorinne ved Tautra Mariakloster. Søstrene selger sine kremer og såper på markedet ved Nidarosdomen under olsok.

 

Du kan gå etter lukten for å finne søstrene på Tautra. Lavendel! Liljekonvall! Bjerk og einer! Det er såper, kremer, oljer med dufter som balsam for sjelen.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Det begynte med et forsøk på å destillere eterisk lavendelolje i Missisippi, USA, og endte med kremer, såper, oljer og salver av allehånde slag på en liten øy i Trondheimsfjorden, Norge. Vårherre ville at det skulle dufte himmelsk fra søstrenes gjemme, og slik ble det.

– Såpe- og kremproduksjonen, vårt daglige arbeid, er én av de klosterverdiene som fører oss til Gud og til mennesker gjennom åndelige og materielle relasjoner, sier sr. Renata, som er ansvarlig for klosterets såpeproduksjon.

Hun sitter sammen med Sr. Brigitte, klosterets priorinne, utenfor søstrenes salgsbod ved Nidarosdomen. Produktene har også en symbolsk dimensjon, forteller hun:

– Vi bruker såpe for å gjøre rent, og vi leter etter Gud med et rent hjerte; på en åndelig måte må vi derfor hver dag vaske hjertet. Kremen tar vare på huden vår, slik Guds mildhet verner oss mot skader. Salve kan helbrede sår, som vi får på hud, men også i hjertet, når vi tenker symbolsk i en bibelsk sammenheng.

 

Bilde

SÅPER, KREMER, SJAMPO, OLJER: Søstrenes sortiment er rikholdig – og fornyes stadig. Nå lager de både en ny husholdningssåpe og sheabutter. – – Når folk kjøper våre produkter, så gir de oss muligheten til å utføre vårt åndelige virke, sier sr. Renata, som er ansvarlig for søstrenes såpeproduksjon. 

 

Arbeidet fører dem sammen

Å produsere såper og krem passer søstrene godt. Kanskje er det fordi de trives med arbeidet, at de lykkes så godt: Kundene er fornøyde og de glade tilbakemeldingene er mange.

– Den første klosterkremen vår var agurk-kremen: Den skulle hjelpe andre – lindre og hele, kanskje var det den åndelige begynnelsen for hele vår produksjon, forteller sr. Renata.

Mens søstrene arbeidet med såpene og kremene, ber de: Selv om de er opptatt med sine oppgaver, fortsetter bønnen. Den er ikke alltid uttalt, for den følger arbeidet som en dypere strøm.

– Vi er ikke eremitter; vi er sammen hele tiden: Vi ber sammen, vi spiser sammen – og vi må arbeide. Såpe- og kremproduksjonen må gjøres sammen, den er komplisert: Noen lager såper, noen fyller over i beholdere, andre tar imot bestillinger og sender ut. Slik får alle mulighet til bidra, hver på sin måte, sier sr. Brigitte.

Slik lærer søstrene å leve sammen. Arbeidet bygger relasjoner, og det bygger kommuniteten.

– Vi følger en timeplan for produksjonen, som ikke er lik den du finner i noe firma: Bønn kommer først, så kommer arbeid, sier sr. Brigitte.

Søstrene står opp kl. 4, så er det vigilie kl. 4.20 og laudes kl. 7.30. Mellom vigilien og laudes spiser de frokost, setter av sid til privat bønn og lectio divina.

– Vi snakker først sammen etter frokost, sier Brigitte.

Et utmerket tips som mange i den almindelige verden kan ta etter.

Så kommer prouksjonen: Først 2,5 timer på formiddagen, deretter 2,5 timer på ettermiddagen.

 

Bilde

PRIORINNENS FAVORITT: Søstrenes nye husholdningssåpe er blitt priorinne Brigittes favoritt. – Den er veldig til oppvask og det hele, sier hun.  

 

Et livgivende hjerte

Såpe- og kremsalget utgjør storparten av søstrenes inntekter, som brukes til å drive klosteret: De skal ha tett tak over hodene, mat og klær. Og tid til å fullføre ordenens oppdrag, naturligvis.

– Når folk kjøper våre produkter, så gir de oss muligheten til å utføre vårt åndelige virke – vi har dessuten et gjestehus; vi tilbyr plass til alle som har behov for stillhet, bønn og åndelig veiledning. Vi tilbyr dette til alle, uansett økonomi. Hvis man ikke kan betale for seg, er våre dører likevel åpne, forteller sr. Renata.

For henne er det kontemplative klosterliv som Kirkens hjerte; de utgjør et nødvendig organ, som pumper blod, næring og oksygen til resten av legemet, slik at det lever og fungerer.

– Kanskje det er godt for andre mennesker å se at vi behøver penger, slik som dem, for å klare oss. Vi sitter ikke hele dagen i kirken for å be; vi må arbeide som alle andre, og vi forstår dem dermed – og er med i skapelsen.

Klosterets produkter er kjent for sin høye kvalitet; og Tautra-såpe eller Tautra-krem er blitt en merkevare i seg selv.

– Vårt mål er ikke å tjene mest mulig penger, vårt mål er å arbeide, slik at vi tjener nok til å kunne spise oss mette og kjøpe praktiske klær. Vi skal ikke ha mest mulig profitt, men ønsker å selge til lave priser. Det har faktisk St. Benedict pålagt oss, men råvarene koster og alt lager vi for hånd; det er ingen industriell såpe- og kremproduksjon på Tautra. Alt dette bidrar til at prisene er som de er, sier sr. Renata.

 

Bilde

SKJØNNHET OG FUNKSJON: Klosterets såper og kremer er ikke bare gode mot hud og hår, de lukter og ser godt ut også. Søstrene har flere nye produkter under utvikling, sist lansert er Sheabutter og Husholdningssåpen – som kan fås med kost. 

 

Søstrenes favoritter

Søstrenes sortiment er imponerende: Ringblomstkrem, Agurkkrem, Nypekrem, Lavendelkrem, St. Olavs krem, Hudbalsam, Leppebalsam og Sheabutter.Beroligende olje, olje mot hodepine. Husholdningssåpe, flytende såper – og skumsåper, ovale såper og kunstsåper med en mengde lukter og farver. 

– Agurkkremen og St. Olavs krem er mest populære. Blant såpene har lavendel vært salgssuksess nummer én helt fra begynnelsen.

Søstrene har også sine personlige favoritter, selv om det sitter langt inne å innrømme det:  

– Nypekrem til ansiktet. Den er riktig fin, og den anbefaler jeg gjerne, sier sr. Renata.  

– Havresåpen er behagelig, dessuten liker jeg den nye husholdningssåpen. Den er veldig til oppvask og det hele, sier priorinne Brigitte.  

Søstrene har flere nye produkter under utvikling, sist lansert er Sheabutter og Husholdningssåpen – som kan fås med kost!

 

 

RIK TRADISJON: Cistercienserklosteret fra 1207 opphørte som
selvstendig klostersamfunn i 1532 og ble lagt under kronen i 1537.
Tautra Mariakloster hører også til cisterciensernes
klosterfamilie i Den katolske Kirke. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Fakta om Tautra Mariakloster

Bilde

 

Les mer