Hopp til hovedinnhold

Laudato Si’ (2015) er pave Frans’ grønne encyklika, som handler om «omsorgen for vårt felles hjem». «Laudato Si’» betyr «Lovet være du». Tittelen er hentet fra Den hellige Frans av Assisis «Solsangen», som priser Gud og hele Hans skaperverk: «Lovet være du, min Herre, med alt du har skapt. Særlig herr broder Sol, som gir oss dagen, og du gir oss lys ved den.»

En encyklikas målgruppe begrenser seg ikke lenger nødvendigvis til biskopene eller troende katolikker. Pave Johannes XXIII skrev i 1963 Pacem in terris («Fred på jorden») også til ikke-troende av god vilje, og pave Frans adresserer Laudato Si’ til «til enhver levende person på denne planeten».

Slik forklarer Frans formålet med encyklikaen: «Jeg appellerer inntrengende om en ny dialog om hvordan vi skal utforme vår planets fremtid. Vi trenger en samtale som forener oss, for miljøutfordringen som vi står overfor, og deres menneskelige røtter, interesserer og berører oss alle» (14, norsk utgave, St. Olav forlag 2015).

Pave Frans gjør en helhetlig og grunnleggende analyse av verden av idag; den tar for seg økologi, økonomi, teknologi, menneskelig fellesskap, nasjonalt og internasjonalt styresett. Grunnleggende for hele hans resonnement er at jorden er Guds skaperverk og vårt felles hjem; begge deler forplikter mennesket til å forvalte jordens rikdommer og forholdet til andre mennesker med omsorg.

Frans skriver at «menneskets væren er grunnlagt på tre fundamentale relasjoner, som er knyttet nært til hverandre: relasjonen til Gud, til ens neste og til jorden.» Disse relasjonene ble ødelagt av synden, noe som førte til at vi heller ville legge jorden under oss fremfor å «dyrke og passe på den» (1 Mos 2,15). Når vi nå fortsetter å ødelegge naturen, er det synd på linje med krig og vold, ifølge pave Frans. Han trekker frem nettopp Den hellige Frans av Assisi som eksempel på hvordan vår relasjon til Skaperverket kan helbredes (66, norsk utgave, St. Olav forlag 2015).

Bruddet med vår relasjon til naturen har ført til det pave Frans kaller «det teknologiske paradigmes» dominans. Vi bruker teknologi til å underlegge oss naturen på alle vis, uten å kjenne til hverken våre egne evners begrensninger eller etiske skranker. Dette gjelder også økonomi: Naturen har kun verdi når vi kan tjene penger på den, og menneskene er kun interessante som forbrukere. Natur og mennesker er midler, ikke mål i seg selv.

Som motstykker setter pave Frans opp «en helhetlig økologi» og «det felles gode». Den hellige far påminner oss at «naturen ikke kan betraktes som separat fra oss selv, som en ren ramme om våre liv. Vi er en del av naturen, inkludert i den og dermed i stadig interaksjon med den». 

For å løse det han kaller en «kompleks sosio-økologisk krise», finnes ingen enkle, adskilte løsninger: Vi må tenke og handle helhetlig og inkludere økonomiske, kulturelle, sosiale og demografiske faktorer. Utgangspunktet er den katolske sosiallærens prinsipp «det felles gode»: «Summen av alle de forhold i samfunnslivet som kan gjøre det lettere for mennesket å realisere seg selv fullt ut både individuelt og kollektivt.»

Paven innleder encyklikaen med å vise til Den hellige Frans av Assisis lovsang «Lovet være du, Herre», og han avslutter med å formane oss til å be for Skaperverket:

En bønn for vår jord

Allmektige Gud, du er nærværende i hele universet
og i de minste av dine skapninger.
Du omfavner med din mildhet alt som eksisterer.
Utgyt over oss din kjærlighets kraft,
så vi kan beskytte livet og skjønnheten.
Fyll oss med fred, så vi kan leve
som brødre og søstre uten å skade noen.
O, Gud for de fattige,
hjelp oss å redde de forlatte og glemte på denne jord,
så dyrebare i dine øyne.
Skjenk oss helbredelse i våre liv,
slik at vi kan beskytte verden og ikke tære på den,
slik at vi kan så skjønnhet, ikke forurensning og ødeleggelse.
Berør hjertene
til dem som bare ser etter profitt
på bekostning av de fattige og jorden.
Lær oss å oppdage hver tings verdi,
å bli fylt med ærefrykt og ettertanke,
å erkjenne at vi er dypt forenet
med alle skapninger
mens vi er på vei mot ditt uendelige lys.
Vi takker deg for at du er med oss hver dag.
Vi ber deg, gi oss mot i vår kamp
for rettferdighet, kjærlighet og fred.