Den hellige Cronan (Crónán; lat: Cronanus) ble født en gang på 500-tallet i Irland. Det virker som det var svært vanlig at helgener ved navn Cronan også bar den irske diminutivformen Mochua. Rev John O’Hanlon (1821-1905) siterer i en fotnote i biografien om Cronan av Clashmore i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae: «Colgan sier at i våre menologier er det åtte ved navn Cronan og atten ved navn Mochua med distinkte minnedager, og i nesten alle tilfeller er den samme helgenen en gang kalt Cronan og et annet sted Mochua. Dermed har vi i martyrologiene fra Tallaght, Marianus Gorman og Donegal den 22. juni den hellige Cronan, abbed av Ferns, kalles Mochua. På samme måte den 30. mars Mochua, abbed av Balla, og den 6. august kalles Mochua av Clondalkin for Cronan». Den hellige Oengus av Clonenagh («the Culdee») (d. ca 824) oppgir i sin Homynomous Saints (bok I, kapittel 19) at over femti helgener i martyrologiene bærer navnet Mochua og at mange av dem også kalles Cronan. Cronan av Clashmore kalles Mochua lokalt, men Cronan i alle martyrologiene.
Opplysningene om Cronan er både få og til dels forvirrende. Han kalles sønn av Meallán, og O’Hanlon mener at han levde og virket i grevskapet Waterford i den sørlige provinsen Münster, hvor han først omfavnet det monastiske liv og ble en åndelig sønn av den hellige Carthagus den Yngre (ca 555-637). Carthagus’ biografi forteller at Cronan fra sin ungdom hadde vært munk i det berømte klosteret Rathan. Han skal ha vært den første som avla sine monastiske løfter under Carthagus i Rathan og at på et tidspunkt 877 munker sto under denne abbedens åndelige oppsyn. Der utnyttet Cronan alle fordelene fra opplæringen under den store helgenen, og han gjorde betydelige fremskritt i alle dyder.
Med tiden satte Carthagus ham over en grunnleggelse nær Rathan. Dette stedet kalles Cluain Dachran (cluain = eng). Det sies at det er identisk med Clonrane i grevskapet Westmeath. Da Cronan ble utnevnt dit, hadde han fått vite at Cluain Dachran verken ville bli stedet for hans død eller hans oppstandelse.
Samtidig eller senere fikk han ansvaret for kirken i Clashmore (Glais Mhór), rundt seks kilometer nord for Youghal i baroniet Decies-within-Drum i det nåværende grevskapet Waterford. Den lå ikke langt fra elven Blackwater. Historisk er Clashmore nest etter Ardmore det viktigste sognet i baroniet Decies. Cronan skal ha dødd i 631, enten av sykdom eller drept av en gruppe fiendtlige innbyggere eller pirater.
Det virker som om Colgan trodde at Cronan av Clashmore kan ha blitt martyrdrept av «danskene» i Swords i grevskapet Dublin. Han er ikke alene om dette, for kalenderen til Cathal Maguire skriver under 10. februar:
Cronanus, vel est Mochua de Miliuc, id est, Cronanus filius Mellani de Glaismor in Desiis Momoniee, & Lismorioe colitur: vel Glaismor est Ecclesia juxta Surdum ad austrum.
Det legges til en kommentar som sier at Glasmor var en kirke nær Swords i sør, og at nordmennene en natt kom fra Inbhear Domnann (kanskje Malahide) og slaktet ned Cronan med alle hans munker, slik at ingen av dem unnslapp. Imidlertid mener O’Hanlon at denne martyren Cronan er en annen helgen enn Cronan av Clashmore. Forvirringen oppsto på grunn av sammenblandingen mellom Clashmore i grevskapet Waterford med Glassmore nær Swords i grevskapet Dublin i noen av de senere kalenderne.
Cronans minnedag den 10. februar er veldokumentert i irske kalendere, som i Oengus’ martyrologium. «St Mochua» feires fortsatt i Clashmore den 10. februar, og den folkelige kulten er sentrert rundt den hellige kilden som er viet til ham. Det senere martyrologiet fra Donegal knytter Cronan til Waterford og Lismore, men nevner også Glassmore nær Swords og vikingenes massakre. Kalenderen fra Cashel forbinder ham også med både Lismore og Swords, mens det eldre martyrologiet fra Tallaght har Cronan, sønn av Mellain, fra Decies og i Lismore. Cronan minnes også samme dag i Skottland, men da ikke som martyr.
En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De to viktigste er ved siden av Cronan av Clashmore de hellige Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637), Cronan av Clondalkin (5/600-t), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan av Tomgrancey (500-t), Cronan Beg av Nendrum (600-t), Cronan garveren (d. 617) og Cronan Mochua av Sliabh Eibhlinne. En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).
Kilder: Ó Riain, CE, zeno.org, brigid-undertheoak.blogspot.com, discoverclashmore.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 28. desember 2012