Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Rumon (Ruan, Ruadan; wal: Rhufon; lat: Romanus; eng: Ronan) ble født rundt 515 i Wales, Devon eller Irland. Navnet Rónán er avledet av rón = sel og bæres av mange hellige i irsk tradisjon, inkludert ni i listen over homonyme helgener. Ifølge relikvielistene i Glastonbury var prins Rumon en bror av den hellige biskop Tudwal av Tréguier (Tudgual, Tugdual) (ca 528-ca 564) og dermed en av sønnene av (den hellige) kong Hoel I Mawr (den store) av Armorica (Bretagne) (d. 544), sønn av kong Budic II av Bretagne, som ble kalt Emyr Llydaw («keiser av Bretagne») av waliserne, og nevø av den engelske High king Arthur.

Rumons mor var den hellige Pompea (Pompaea, Pompaïa; fr: Pompée), søster av fyrst Rigald (Rigual, Riwall, Riwal) av Domnonea (fr: Domnonée) (ca 500-20). I noen kilder kalles hun også Alma (Pompea) av Domnonée eller til og med Almapompa. En av hennes døtre var den hellige Sewa (fr: Sève; bret: Seo), og en annen sønn skal ha vært den hellige Leonorius (Lunarius; fr: Léonore, Lunaire, Lormel, Lourmel) som noen kilder imidlertid sier at er en rent legendarisk skikkelse. Kongefamilien i Bretagne hadde blitt tvunget til å søke tilflukt i Wales, så Pompeas og Hoels barn ble født der.

Tradisjonen sier at Rumon fikk sin utdannelse i Britannia, trolig i Wales, men at han senere fulgte den hellige Breage (Breaca) da hun vendte tilbake fra Irland til hennes hjemland Cornwall. I likhet med Tudgual hadde han formodentlig reist til Irland for å studere De hellige skrifter. Han sies å ha bodd i en eneboercelle på Inis Luaidhe nær Iniscathy, og han ble med tiden bispeviet. I Cornwall grunnla han kirker i Ruan Lanihorne (ved elven Fal), Ruan Major og Minor (nær halvøya Lizard), et nedlagt kapell i Redruth og i Romansleigh i Devon, men han flyttet raskt videre til Cornouaille i Bretagne med den hellige Senan som ledsager.

Mange kirker i Devon og Cornwall i England fikk sitt navn etter ham. Rumon er hovedsakelig skytshelgen for Tavistock i Devon, men også åpenbart for flere kirker i Cornwall og Bretagne, hvor han kalles Ruan og Ronan. Det er ikke absolutt sikkert at den skikkelsen det refereres til på disse stedene, var en og samme mann.

Noen kilder mener at han er den samme som den hellige Ronan av Locronan som æres i Bretagne den 1. juni og som angivelig skal ha blitt bispeviet av den hellige Patrick (relikviene i Tavistock skal ha vært hans). Andre mener at Ronan og den hellige Kea var britiske munker som grunnla et kloster i Street i grevskapet Somerset. Hans minnedag er 30. august.

Kilder: Baring-Gould (7), CSO, earlybritishkingdoms.com, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juli 2015