Hopp til hovedinnhold
Publisert 17. september 2006 | Oppdatert 17. september 2006

 Se også:

To katolske prester i Jaffna, nord i Sri Lanka, sies å være i livsfare og har forlatt sine sogn av frykt for å møte samme skjebne som Fr. Jim Brown, som forsvant 20. august.

Som dagene går, uten nyheter om Fr. Jim Brown, sier kirkelige organisasjoner i Jaffna at prestene blir utsatt for angrep fordi de fortsetter med å forsvare sivilbefolkningen, som bærer de største byrdene ved nye fiendtligheter mellom Sri Lankas hær og de opprørske tamiltigrene. Noen tror at Fr. Browns "forsvinning" var ment å tjene som advarsel til Kirken om å avstå fra sin lederskapsrolle i forhold til rettferdighet og menneskerettigheter.

"Senter for fred og forsoning" (CPR), som drives av Kirken og er stasjonert i Jaffna, sa at to prester - som av sikkerhetsgrunner ikke navngis - ble kalt til å komme til biskopens hus etter at de ble utsatt for trusler "særlig fra sikkerhetsstyrkene eller fra deres medarbeidere".

"Disse prestene er i livsfare. De er anklaget for å ha gitt stemme til de som ikke blir hørt", sa CPR 9. september. "Det eneste håpet og trøsten folket har er at prestene er med dem. Ingen vil gjerne tale folkets sak hvis prestene setter livet til".

CPR sa at en prest var anklaget for å ha gitt en forklaring til politiet i forbindelse med at Fr. Jim Brown og hans hjelper, Vimathalas, forsvant. Den andre presten "unnslapp med nød og neppe da en hvit varebil kjørte fram til presteboligen hans om natten. Noen av de menneskene som hadde søkt tilflukt i sognekirken hans skrek opp for å redde prestens liv. Inntrengerne løp sin vei etter at folk begynte å samle seg."

Innbyggerne i Jaffna er blitt vettskremte av de hvite varebilene som kjører rundt uten nummerskilt og bortfører folk: de er en dyster manifestasjon av et system med undertrykking som er i virksomhet i byen, den såkalte "femte styrke" (etter politi, hær, flåte og luftstyrke).

"Avstengninger, gjennomsøkninger og arrestasjoner er blitt helt vanlige", uttalte Kommisjonen for rettferdighet og fred i bispedømmet Jaffna i en situasjonsrapport tidligere i måneden. "Fire til åtte mennesker blir daglig drept eller bortført av uidentifiserte geværmenn. De fleste av dem ser ut til å være [medlemmer av] sikkerhetsstyrker, som er tilstede overalt, eller som tilhører deres støttegrupper".

Kommisjonen sa at Kirken representerte en hindring for voldsutøverne fordi den sto i spissen for anstrengelsene for å forsvare menneskerettighetene. "Den overordnede planen ser ut til å ta sikte på å undertrykke dette lederskapet ved å ta i bruk trusler og skremselsaksjoner og gjennom aksjoner som forsvinningen til Fr. Brown og hans hjelper".

Kirken må ta på seg det meste av tyngden av støtte- og menneskerettighetsarbeidet, delvis fordi myndighetene, ifølge CPR, legger betydelige restriksjoner på ikke-statlige organisasjoner, enten de er lokale, nasjonale og internasjonale

Den beleirede sivilbefolkningen på Jaffna-halvøya trenger all den hjelp de kan få. Siden urolighetene brøt ut 11. august mellom de stridende partene, har de blitt fanget i kryssilden og avskåret fra resten av landet, slik at de raskt går tom for livsviktige forsyninger. Over 42 000 mennesker er på flukt og et ukjent antall er blitt drept.

De to prestene er anonyme av sikkerhetsgrunner. En unnslapp takket være et mirakel: folkets inngripen viste seg utslagsgivende da de advarte ham mot farene.

AsiaNews (17. september 2006)

Mer om: