Hopp til hovedinnhold
Publisert 24. oktober 2007 | Oppdatert 24. oktober 2007

 Se også:

En av de syrisk-katolske prestene som ble kidnappet i Irak, forteller at pave Benedikt XVIs appell om løslatelse ga dem mot og håp i fangenskapet.

P. Mazen Ishoa (35) og p. Pius Afas (60) ble kidnappet på vei til messefeiring i Mosul den 13. oktober. Dagen etter, under sin tale ved den ukentlige Angelus-bønnen på Petersplassen, appellerte Den hellige far til gjerningsmennene om å sette de to prestene fri. En uke senere kunne paven bekrefte nyheten om løslatelsen - også da i anledning Angelus-bønnen på Petersplassen.

"Pavens appell ga oss mye mot. Oppfordringen til gjerningsmennene om å sette oss fri, var uten tvil en stor, stor hjelp," fortalte p. Afas til Vatikanradioen den 22. oktober. "Vi ble ikke utsatt for tortur. (...) Vi har hatt vanskelige stunder, men jeg mistet aldri tilliten, håpet eller bønnens ånd."

P. Afas uttrykte glede og takknemlighet over den "fantastiske solidaritet" de to prestene opplevde fra hele verden, for de mange bønner og for pavens appell.

De to prestene ble løslatt søndag morgen den 21. oktober, og p. Afas forteller at de umiddelbart tok en drosje til kirken. Samme ettermiddag feiret de messe. "Det var mange mennesker til stede som ønsket å takke Gud," forteller han.

Til tross for opplevelsen, oppfordrer p. Afas kristne til å bli værende i Mosul. "Vi er bekymret over at dette kan ødelegge vennskapet med våre muslimske brødre, som vi har levd side ved side med i flere århundrer," uttaler han. "Og vi fortalte våre kidnappere dette: Vi ønsker ikke å ødelegge dette vennskapet, miste dette muslimsk-kristne brorskap. Vi blir derfor værende i Irak; og vi ønsker ikke å gi opp, siden vi - kristne og muslimer i fellesskap - er her for å fremme fred mellom irakere."

Den syrisk-katolske erkebiskop Basile Georges Casmoussa av Mosul uttaler etter kidnappingene:

"Vi er svært bekymret for fremtiden. Vi representerer en minoritet i Irak, og mange irakiske kristne presses til å forlate sine hjem i Bagdad eller Mosul. Mange familier forlater disse byene. Noen ganger mottar de trusler om at de må forlate sine hjem, andre ganger oppfordres de til å konverterer til islam i bytte mot frihet, og dersom de ikke gjør det, må de forlate byen."

"Vanligvis har forholdet vårt til den muslimske befolkningen vært veldig godt; vi har levd side ved side i en vennskapelig ånd og i samarbeid. Med fundamentalistene som i dag kjemper mot de amerikanske troppenes nærvær, har imidlertid situasjonen blitt ekstremt farlig for oss."

ZEN - Zenit (24. oktober 2007)

Mer om: