Hopp til hovedinnhold
Publisert 4. mars 2008 | Oppdatert 4. mars 2008

 Se også:

Terroristene som den 29. februar kidnappet den kaldeiske erkebiskop Paulos Faraj Rahho av Mosul, har kommet med et nytt og forhøyet krav om løsepenger og fremmer også politiske betingelser for løslatelse. Det forteller kirkelige lokale kilder til nyhetsbyrået AsiaNews. Kvelden den 3. mars ringte gjerningsmennene til kirkeledelsen, fra erkebiskopens mobiltelefon, men de antydet ingenting om erkebiskopens tilstand. Bekymringen for den 67 år gamle prelaten stiger, ettersom han på grunn av dårlig helse trenger daglig medisinsk behandling.

I Iraks bispedømmer bes det kontinuerlig for erkebiskop Rahho. Lokale TV-stasjoner viser stadige appeller om løslatelse fra kristne ledere og pave Benedikt. Også shia- og sunnimuslimske ledere har fordømt kidnappingen og betegner den som "i strid med ethvert prinsipp i islam." Den 4. mars uttalte den irakiske statsminister Nuri al Maliki at "angrep på kristne betyr angrep på det irakiske folk." I et budskap til den kaldeiske patriark og kardinal Emmanuel III Delly, sier statsministeren videre at han har instruert "innenriksministeren og sikkerhetsstyrkene i Niniveh-provinsen om å arbeide kontinuerlig for å garantere, så snart som mulig, løslatelse av erkebiskopen av Mosul." Kardinal Delly har nettopp returnert til Bagdad fra et besøk til Amman.

Erkebiskopen av Mosul ble kidnappet fredag den 29. februar, etter å ha ledet korsveien i katedralen Den Hellige Ånd øst i Mosul. Under angrepet ble tre av hans ledsagere brutalt myrdet. Det berettes nå om at Mosul mer eller mindre er under full kontroll av terrorister og islamistiske militser. For kun noen uker siden bestemte amerikanske styrker å iverksette massive militære operasjoner i området. Sivile lider, uansett religion. Kristne står imidlertid i en særlig vanskelig posisjon, da de stadig trues til å måtte velge enten å forlate sine hjem, konvertere til islam, drepes eller betale jizya (en skatt som pålegges ikke-muslimer for "beskyttelse" fra den islamske majoriteten).

AsiaNews (4. mars 2008)

Mer om: