Hopp til hovedinnhold
Publisert 5. januar 2010 | Oppdatert 19. januar 2011

 Se også:

Malaysisk høyesterett har overprøvd et påbud fra 2007, hvor malaysiske myndigheter vedtok en lov som hindrer alle andre enn den muslimske majoriteten å kunne omtale Gud som "Allah".

Myndighetene har truet med å stenge den katolske avisen "The Herald", og trekke tilbake dets publiseringstillatelse, så lenge redaktøren insisterer på å kalle den kristne Gud for "Allah", både i bibeloversettelser og på nett.

I følge myndighetene kan "Allah" kun brukes av muslimer, da andre religioners bruk av ordet vil være misvisende.

Katolske ledere i landet, sammen med The Heralds sjefredaktør f. Lawrence Andrew, har hele tiden argumentert med at "Allah" er en felles oversettelse for "Gud", og at termen har blitt brukt av malaysiske kristne i mange generasjoner. Høyesterett har nå altså gitt den katolske avisen medhold.

Dommen fra høyesterett har skapt sterke reaksjoner og stor debatt i Malaysia, som har en muslimsk befolkning på rundt 60 %.

Avgjørelsen har blitt møtt med demonstrasjoner, og avisens nettsider har siden dommen blitt hacket flere ganger, senest mandag den 4. januar. En gruppe på Facebook som protesterer mot kristnes bruk av ordet "Allah", har fått over 43 000 medlemmer siden dommen falt den 30. desember.

Malaysia har betydelige religiøse minoriteter, blant annet buddhister, hinduister og kristne, deriblant 5 % katolikker.

Den malaysiske regjering, med statsminister Datuk Seri Najib Razak i spissen, har annonsert at de vil anke avgjørelsen fra høyesterett.

Les mer:

Malaysian protesters and hackers target Catholic newspaper after `Allah' ruling (CNA)

Malaysian Supreme Court authorizes Christians to use the word Allah. Government appeals (AsiaNews)

Malaysia "Allah" row spills on to Facebook (Reuters)

AsiaNews; Andreas Dingstad (5. januar 2009)

Mer om: