Mandag 5. oktober: Minnedag for den hellige Faustina Kowalska

Swieta-Siostra-Faustyna-obraz-z-kaplicy-na-Zytniej-560x330.jpg

 

 

 

Den 5. oktober inntreffer en ny «valgfri minnedag» for den hellige  Faustina Kowalska - i år for første gang.

 

 

Den 18. mai 2020, på hundreårsdagen for pave Johannes Paul IIs fødsel, utstedte Liturgikongregasjonen (Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsordningen) et dekret som slo fast at minnedagen for Faustina Kowalska er innskrevet i Kirkens generalkalender den 5. oktober med rang av valgfri minnedag.

 

Født i Polen

Den hellige Faustina ble født i i Polen i 1905 og døde i Kraków i 1938. I Dekretet kan vi lese:

«Hun levde sitt korte liv blant Søstrene av Vår Frue av Barmhjertigheten, lot seg velvillig prege av kallet hun hadde fått fra Gud og endte med et meget rikt åndelig liv, fylt med mystiske gaver og i trofast harmoni med disse. I sin sjels Dagbok – helligdommen for møtet med Herren Jesus – fortalte hun hva Herren utvirket i henne for alle mennesker: Mens hun lyttet til ham som er Kjærligheten og Barmhjertigheten, forstod hun at ingen menneskelig elendighet kunne måle seg mot barmhjertigheten som strømmer ut fra Kristi hjerte. Derfor ansporet hun til å forkynne og utbre Den guddommelige barmhjertighet over hele jordens krets».

 

 

Her er Dekretet på italiensk

Her er Dekretet på engelsk

 

Foreløpig versjon

Dekretet publiseres her i en førsteversjon på norsk (Det er en foreløpig utgave av tekst. Liturgikommisjonen vil fortsette arbeide med oversettelse av Dekretet).

 

 Faustina1.PNG

 Faustina2.PNG

 Faustina3.PNG

Faustina4.PNG

Faustina6.PNG

Faustina7.PNG

 

Liturgikommisjonen foreslår:

«Det står (som vanlig) I MESSENS LESNINGSORDNING oppført egne bibelske tekster til messen når den hl. Faustina feires. Disse tekster er det kun meningen skal brukes unntaksvis. I  de innledende bemerkninger til Messens lesningsordning, nr. 83, heter det nemlig:

 

Det finnes også noen relevante lesninger, det vil si slike som belyser et særskilt aspekt ved helgenens åndelige liv eller virksomhet. I slike tilfeller er bruken av disse ikke viktig, med mindre en pastoral grunn taler sterkt for det. Men de fleste lesningene i fellestekstene angis for å gjøre valget lettere. Det dreier seg da bare om forslag: Istedenfor en lesning som er relevant eller som bare er oppgitt, kan en hvilken som helst lesning fra de angjeldende fellestekster velges.

Den prest som feirer med folket, skal legge særlig vinn på det åndelig vel for de troende, og unngå å påtvinge dem sin personlige smak. Fremfor alt må han passe på at han ikke for ofte og uten tilstrekkelig grunn utelater lesningene som er knyttet til de enkelte dager i hverdagslektionariet. For Kirken ønsker at et mer rikholdig bord med Guds ord skal dekkes for de troende».