PÅSKELYS: – Om du har et kapell, et husalter eller en liten bønnkrok så har vi påskelysene som passer, sier butikksjef Joachim Teigen.
Vårnyhetene og påskepynten har ankommet til St. Olav bokhandel.
Tekst og foto: Linda Therese Utstøl
KORT: St. Olav bokhandel har en stor
samling kort med katolske motiver og ikoner.
– Vi har fått inn mange fine kort til påske, sier Joachim.
St. Olav bokhandel opplever hvert år stor interesse for påskelysene sine, mange har nok et sted i hjemmet dedikert til bønn de vil pynte litt ekstra til påske, sier bokhandler Joachim Teigen. I sin lille Oslo-leilighet har han selv funnet plass til en bønnevegg med påskelyset plassert på en krakk ved siden av.
– Om man i tillegg klarer å finne en vegg som er østvendt, er det enda bedre, men man kan ikke være for kravstor, spesielt i Oslo sentrum, smiler han.
Bønnekranser
En av vårens nyheter, kan Joachim fortelle, er greske bønnekranser. En komboskini, som det heter, brukes i de orientalske katolske kirker og i ortodokse kirker. Den brukes for å be Jesusbønnen. Én knute representerer én repetisjon, slik som en perle gjør det i rosenkransen.
Jesusbønnen
Herre, Jesus Kristus, Guds Sønn, forbarm Deg over meg, en synder.
Joachim forteller at de også har fått inn combat-rosenkransen med perler av stål, som det skal godt gjøres å ødelegge.
– Vi gleder oss over å ha stadig større utvalg av gjenstander som kan hjelpe folk til å be, sier han.
PÅSKE FOR HELE FAMILIEN: For de små anbefaler Joachim påskekalender eller aktivitetshefte. – Her finner foreldre mye hjelp til å åpne opp påskens mysterium for barna sine.
Om man har tenkt til å bruke påskeferien som retrett eller har mye tid til å lese anbefaler Joachim boken «The Power of the Cross – Good Friday Sermons from the Papal Preacher» av kardinal Raniero Cantalamessa.
– Han er blitt veldig populær, også blant ikke-katolikker, sier Joachim.
PAVENS PREDIKANT: Både innsiktsfulle prekener om påskens mysterium og et spennende eksempel på en ny måte å evangelisere på.
Av påskepynt har Joachim også fått inn håndmalte trefigurer av den seirende Kristus.
– Det er et område i Nord-Italia som spesialiserer seg på slike figurer.
Vårnyheter
Én av vårens kanskje største nyheter er Bibelselskapets Bibel med katolsk kanon som for første gang i historien blir utgitt på norsk. I anledning dette har bokhandelen tatt inn flere bibelutgaver.
– Spesielt på engelsk har vi fått et større utvalg, sier Joachim.
ENGELSKE BIBLER: I St. Olav bokhandel finnes også Word on Fire sine skinnbibler som inneholder både kommentarer, malerier og essay.
BØNNEKRANSER: Både den greske bønnekransen på bildet under, og
combat-rosenkransen er nye tillegg til bokhandelens religiøse gjenstander.
Andre utgivelser Joachim gjerne vil trekke frem er «Bokens folk» av Joel Halldorf. Ifølge forlaget er boken en fortelling om hvorfor boken inngår i sivilisasjonens grunnmur. Hva innebærer den digitale revolusjonen vi gjennomlever, og hva risikerer vi å miste?
Joachim snakker varmt om antologien «Kristen spiritualitet og teologi» redigert av Kim Larsen og Ståle Johannes Kristiansen.
– Her finner du virkelig gullrekka av artikler om katolsk spiritualitet.
Noe av det vanskeligste med å drive en katolsk bokhandel, er at Kirken har så mange helgener, ordener og åndelige tradisjoner, at det er utfordrende med de små lokalene våre å føre et bredt sortiment innenfor alle disse temaene, forteller Joachim.
– Derfor er det så fint med utgivelser som denne, fordi den favner så bredt og inkluderer så mye forskjellig.
De har også fått inn Laudate Deum på engelsk, som er en fortsettelse av encyklkaen Laudato Si' og som enda tydelige vektlegger hvor akutt klimakrisen er. Den norske oversettelsen finnes på våre nettsider.
Den siste utgivelsen som Joachim vil trekke frem som særlig spesiell er Tertullians «Forsvarsskrift for de kristne». Tertullian var advokat, og hans Forsvarsskrift for de kristne fra år 197 e.Kr., består av 50 kapitler der han tilbakeviser angrepene på de kristne og forklarer hva kristen tro egentlig består i. Forlaget vektlegger at utgivelsen formidler en bemerkelsesverdig tidlig argumentasjon for fri religionsutøvelse.
Les mer