Viganò ekskommunisert for skisma

 

 

En pressemelding fra Dikasteriet for troslæren erklærer ekskommunikasjonen «latae sententiae» pålagt den tidligere nuntius til USA, som ikke anerkjenner pave Frans eller Det andre vatikankonsils legitimitet.

 

Tekst: Vatican News

 

Erkebiskop Carlo Maria Viganò, tidligere apostolisk nuntius til USA, er ekskommunisert «latae sententiae» for å ha forlatt fellesskapet med Romas biskop og Den katolske kirke.

En pressemelding utstedt av Dikasteriet for troslæren sier: «4. juli 2024 møttes kongressen i Dikasteriet for troslæren for å avslutte den utenomrettslige straffesaken i henhold til kirkeretts kanon1720 CIC mot den mest ærverdige Carlo Maria Viganò, titularerkebiskop av Ulpiana, anklaget for lovbruddet skisma (kanonene 751 og 1364 CIC; art. 2 SST).»

Kommunikeet fortsetter: «Hans offentlige uttalelser, som viser at han nekter å anerkjenne og underkaste seg paven, at han avviser fellesskapet med Kirkens medlemmer, som er underlagt ham, og legitimiteten og den magisterielle autoriteten til Det annet vatikankonsil, er velkjente.

«Ved avslutningen av straffesaken ble den mest ærverdige Carlo Maria Viganò funnet skyldig i lovbruddet skisma.»

 Videre bemerker pressemeldingen: «Dikasteriet erklærte ‘latae sententiae’ ekskommunikasjon i samsvar med kirkerettens kanon 1364 § 1 CIC. Opphevelsen av sanksjonen i disse tilfellene er forbeholdt Den apostoliske stol.»

Til slutt sier uttalelsen: «Denne avgjørelsen ble formidlet til den mest ærverdige Viganò 5. juli 2024.»

 

 

NTB_9LGeiWSLNK0.jpg

SKYLDIG I SKISMA: Erkebiskop Viganò taler under en messe i New York i 2015. Foto: NTB / Reuters, Gregory A. Shemitz

 

Saken mot Viganò

Det var erkebiskop Viganò selv som 20. juni avslørte prosessen mot ham. Prelaten brukte sosiale medier-plattformen X for å publisere hele innkallelsen til. Innkallelsen tilbød ham muligheten til å forsvare seg eller utpeke en advokat til å gjøre det, og å møte opp personlig eller legge frem et skriftlig forsvar. Siden han ikke valgte å benytte seg av disse mulighetene innen den angitte tidsfristen, ble han tildelt en offentlig forsvarer som påtok seg Viganòs forsvar i henhold til kirkerettens normer.

Ved flere anledninger de siste årene har den tidligere nuntius til USA erklært at han ikke anerkjenner pave Frans eller Det annet vatikankonsils legitimitet. Enkelte forbrytelser i kirkeretten medfører en automatisk («latae sententiae») straff utfra selve det faktum at lovbruddet er begått; for lovbruddet skisma er straffen ekskommunikasjon.

 I henhold til kirkeretten (kanon 1331, paragraf 1) er en ekskommunisert person forbudt å feire Eukaristien og de andre sakramentene, motta sakramentene, administrere sakramentalier og feire andre liturgiske seremonier og fra å delta aktivt i de ovennevnte feiringene. Videre er de forbudt å utøve noen kirkelige embeter, plikter, tjenester eller funksjoner og å utføre styringshandlinger.

 Den andre paragrafen av kanon 1331 lister opp konsekvensene som følger av at «latae sententiae»-ekskommunikasjonen formelt erklæres. Ekskommunikasjon betraktes som en «terapeutisk» straff som har som mål å invitere lovbryteren til anger. Som sådan er det alltid håp om at den ekskommuniserte vil vende tilbake til Kirkens fulle fellesskap.

 

 

Les mer