Vatikanet og Kina forlenger avtale

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

KORSET ØVERST: Katolsk kirke i Kina. Fastlandet har offisielt rundt 6 millioner katolikker, trolig det samme antall uregistrerte katolikker. FOTO: Vatican Media

 

Den hellige stol og Kina forlenger den midlertidige avtalen om utnevnelse av biskoper.

 

Etter «passende rådførsel og evaluering» har Den hellige stol og Folkerepublikken Kina blitt enige om å forlenge den midlertidige avtalen om utnevnelse av biskoper med ytterligere fire år, skriver Vatican News.

 

Fire nye år 

«På bakgrunn av den enighet som er oppnådd om en effektiv tilpasning av den midlertidige avtalen om utnevnelse av biskoper, og etter passende konsultasjon og evaluering, har Den hellige stol og Folkerepublikken Kina blitt enige om å forlenge avtalens gyldighet ytterligere i fire år fra dags dato», heter det i et kommuniké publisert av Den hellige stols presserom tirsdag 22. oktober 2024.

 

«Vatikanet», heter det videre, «er fortsatt opptatt av å fremme en respektfull og konstruktiv dialog med Kina, med sikte på å videreutvikle de bilaterale forbindelsene til fordel for Den katolske kirke i Kina og det kinesiske folk som helhet.»

 

Tredje fornyelse

Dette er den tredje fornyelsen av avtalen som, med undertegnelsen 22. september 2018, åpnet et historisk kapittel i forholdet mellom Den hellige stol og Folkerepublikken Kina, og i selve Kirken i Kina, ved å tillate alle biskoper å være i fullt hierarkisk fellesskap  med paven.

Den nye undertegnelsen av den midlertidige avtalen fra begge parter forlenger avtalens  gyldighet med ytterligere fire år. Dette følger opp den første fornyelsen av avtalen som gjaldt en toårsperiode, og som fant sted for nøyaktig to år siden, den 22. oktober 2020.

 

Et nytt scenario

Den midlertidige avtalen gjorde slutt på flere tiår med bispevigsler uten pavens samtykke, noe som har ført til et radikalt endret scenario i løpet av de siste seks årene. Siden da har rundt ti biskoper blitt utnevnt og vigslet, og Beijing har offisielt anerkjent flere biskopers offentlige rolle, noen som tidligere ikke ble anerkjent.

Et tegn på det nye samarbeidet er også tilstedeværelsen av biskoper fra det kinesiske fastlandet på synoder i Vatikanet og på andre møter i Europa og Amerika, samt tilstedeværelsen av unge mennesker på Verdensungdomsdagen i Lisboa i fjor, og en generell deltakelse fra kinesiske troende på pave Frans' apostoliske reiser til Asia de siste årene. (Vatican News)