
Mandag 24. mars, minnedagen for Den hellige Óscar Romero, ledet biskop Mark Seitz av El Paso katolske bispedømme i Texas en marsj og vigilie ved grensen til Mexico. Dette gjorde han for å vise solidaritet med flyktninger og migranter til USA, sammen med representanter for andre kirkesamfunn og lokale organisasjoner.
Biskop Seitz, som er formann i migrasjonskomiteen til USAs katolske bispekonferanse (USCCB), har tidligere sagt at Trump-administrasjonens innvandringspolitikk utgjør en fare for sårbare familier og barn. I en uttalelse fra 22. januar skrev han blant annet at nasjonal egeninteresse ikke rettferdiggjør politikk som strider mot moralloven (det moralsk rette).

Han reagerer særlig på Trumps stans i muligheten for å søke asyl ved grensen, samt trusler om massedeportasjon (utvisning) av flere millioner ulovlige innvandrere fra USA. Dette vil blant annet innebære å splitte familier, sier han.
I et åpent brev som inviterte til marsjen, skriver biskopen at «å nekte [folk] rettssikkerhet og å splitte familier rammer samfunnet vårt og er alvorlige angrep på menneskets verdighet». Han fortsatte: «Trusselen om massedeportasjoner er uholdbar og umoralsk, og krever en troverdig respons.»
Den meksikanske bispekonferansen har beskrevet Trumps politikk som «bekymringsfull», men sier i en video publisert 10. mars: «Alle disse sakene kan løses i et klima preget av samhold mellom de ulike politiske kreftene i Mexico, for å fremme en respektfull dialog og en klok åpenhet overfor den amerikanske regjeringen, slik at de kan bli enige om et gjensidig samarbeid.»
Katekismen om innvandring
«Bedrestilte nasjoner har plikt til, i den grad det er mulig, å ta imot utlendinger på leting etter trygghet og livsressurser som de ikke kan finne i sitt hjemland. Offentlige myndigheter skal påse at naturretten, som setter en gjest under deres beskyttelse som tar imot ham, blir overholdt.
De politiske myndigheter kan, av hensyn til det allmennvel de er ansvarlige for, underkaste utøvelsen av innvandringsretten visse juridiske betingelser, særlig med hensyn til overholdelsen av de plikter innvandrerne har overfor mottagerlandet. Innvandreren er forpliktet til i takknemlighet å vise aktelse for mottagerlandets materielle og åndelige arv, å overholde dets lover og bidra til dets forpliktelser.» (Den katolske kirkes katekisme, 2241)
Hundrevis marsjerte
Over 400 mennesker deltok i marsjen, deriblant katolske prester, ordensbrødre og -søstre samt legkatolikker. Flere bar plakater med slagord og bannere med Vår Frue av Guadalupe. Det ble ropt ¡Aqui Estamos, y No Nos Vamos! («Her er vi, og vi drar ikke!»).
Fremst gikk biskop Seitz, sammen med flere katolske biskoper fra USA, Mexico og Canada: erkebiskop Gustavo García-Siller av San Antonio (Texas), erkebiskop John Wester av Santa Fe (New Mexico), biskop Peter Baldacchino av Las Cruces (New Mexico), biskop John Stowe av Lexington (Kentucky) og biskop Noël Simard av Valleyfield (Quebec), blant andre.

Også kardinal Fabio Baggio, undersekretær i Dikasteriet for helhetlig menneskelig utvikling, var til stede og sa noen ord til de oppmøtte. Han oppfordret til å be for «alle ofrene for de ulike migrasjonsrutene» i verden, og påpekte at mange mennesker dør underveis til noe de tror vil være et bedre liv.
Marsjen gikk fra sentrum i El Paso til en jesuittkirke viet Jesu hellige hjerte som ligger nær grensen til Mexico, hvor det ble holdt en bønnevigilie. Her talte biskop Seitz og beskrev Trumps innvandringspolitikk som et «angrep på innvandrere» og et «angrep på de fattige».
I denne «krigen» er «alt kastbart: land, vann, miljø, helse, kvinner ... ekteskap, de ufødte, de fattige, menneskerettigheter», sa biskopen. «Og til dem som har ansvar for landet vårt og som forvalter det felles gode, kommer jeg med denne innstendige bønnen», sa han: «Stopp asylforbudet. Stopp deportasjonene.»
Les mer
- OSV/NCR: Hundreds join El Paso bishop's protest against migrant mass deportation, asylum bans
- The Tablet: Border bishop invites diocese to protest Trump migration policies
- OSV/NCR: Mexican bishops decry 'culture of death' in Mexico, reiterating calls for unity