Hopp til hovedinnhold

Katolsk årsskrift for religion og samfunn inviterer potensielle forfattere til å sende ideer til redaksjonen innen 20. april. 

Bilde
Øivind Varkøy og SEGL
Publisert 1. april 2025 | Oppdatert 1. april 2025

«SEGL – Katolsk årsskrift for religion og samfunn» utkom første gang i 2012 på St. Olav forlag. Fra 2023 er SEGL godkjent som vitenskapelig tidsskrift. Gjennom årene er mange, både innenfor og utenfor Den katolske kirke, blitt kontaktet av redaksjonen med spørsmål om å bidra til årsskriftet. Fra og med 2025 ønsker imidlertid redaksjonen å gå enda bredere ut, sier redaktør Øivind Varkøy. 

– Vi er glade for at vi nå kan komme med et åpent ‘call for abstracts’, bl.a. på katolsk.no, sier han. 

 

Styrke og svakhet

Varkøy forteller at tematikken er inspirert av refleksjon omkring hvordan Kristus bærer disse paradoksene og ulike gudsbilder. Så vel som av den globale politiske og kulturelle situasjonen, hvor spriket mellom det liberale demokratiet og illiberale, autoritære politiske tendenser knytter seg på både til bruken og misbruken av religion.  

– Mens noen drømmer om tider hvor religion hadde stor makt, snakker andre om en svak Gud i positiv forstand, sier Varkøy.  

– De ulike gudsbildene og koblingen til religionens rolle i samfunnet, trigget interessen vår for tematikken, sier han videre. 

 

Med styrke og svakhet som tema, og undertittelen «Hvordan bærer Kristus disse paradoksene, og hvilken Gud lengter vi etter i dag?» ønsker redaksjonen tekster som blant annet utforsker ulike gudsbilder og konsekvensene av disse. 

– Vi er åpne for forskjellige innfallsvinkler både når det gjelder tilnærmingen til temaet og den faglige vinklingen. Tekster knyttet til både teologi, filosofi, historie, idéhistorie, samfunnsvitenskap, og kunstfag, er derfor velkomne, i tillegg til tekster av populærvitenskapelig, personlig og essayistisk karakter, sier Varkøy.    

– Selv om vi nå er godkjent som vitenskapelig tidskrift, kommer vi til å fortsette å publisere ikke-fagfellevurderte tekster også. 

 

SEGLs redaktører er i 2025 Ståle Johannes Kristiansen (professor i teologi, religion og filosofi ved NLA), Heidi Marie Lindekleiv (journalist i Vårt Land), og Øivind Varkøy (professor i musikkpedagogikk og musikkvitenskap ved Norges musikkhøgskole). Andre redaksjonsmedlemmer er Heidi Øyma (forlagsredaktør i Bibelselskapet/Verbum), Peder Solberg (førstelektor i teologi, religion og filosofi ved NLA), sr. Else-Britt Nilsen (teolog og sosiolog, Katarinahjemmet), Sebastian Ekberg (ph.d.-stipendiat ved Det Teologisk Fakultet, Universitetet i Oslo), og Kristine Dingstad (forlagssjef i St. Olav forlag).

 

Call for abstracts – SEGL 2025

SEGL – Katolsk årsskrift for religion og samfunn inviterer potensielle forfattere til å sende et abstract til redaksjonen innen 20. april. I abstractet skal det gjøres kort rede for hva den mulige artikkelens tematikk, og hva forfatteren ønsker å bidra med til SEGLs kommende nummer (publiseres november/desember 2025). Abstractet må maksimum være på 200 ord.

SEGL er godkjent som vitenskapelig tidsskrift på nivå 1. Dette betyr at tekster, etter å ha vært gjennom en tradisjonell vitenskapelig fagfellevurdering, kan publiseres som vitenskapelig artikkel. SEGL vil imidlertid fortsatt publisere flest ikke-fagfellevurderte tekster, dvs. tekster av mer populærvitenskapelig, personlig og essayistisk karakter. Potensielle forfattere må i abstractet informere om de ønsker å publisere en vitenskapelig eller en populærvitenskapelig tekst.

Innsendte abstracts vil vurderes av redaksjonen, alle som har sendt inn abstracts vil få en tilbakemelding fra redaksjonen innen 30. april, og de aktuelle forfatterne vil inviteres til å sende et ferdig utkast til full tekst innen 20. juli.

SEGL har hvert år et tema. I 2025 er temaet «STYRKE OG SVAKHET». Hvordan bærer Kristus disse paradoksene, og hvilken Gud lengter vi etter i dag?» Vi er åpne for forskjellige innfallsvinkler både når det gjelder tilnærmingen til temaet og den faglige vinklingen. Tekster knyttet til både teologi, filosofi, historie, idéhistorie, samfunnsvitenskap, og kunstfag, er derfor velkomne. I vurderingen av abstractene (både til vitenskapelige og populærvitenskapelige tekster) vil redaksjonen legge vekt på nærhet til tematikken og forfatterens formidlingsevne.

 

Send abstracts til redaktør Øivind Varkøy på epost oivind.varkoy@nmh.no.

Ståle Johannes Kristiansen, Heidi Marie Lindekleiv & Øivind Varkøy (redaktører)

Mer om: