Hopp til hovedinnhold

Har du vært innom San Carlo al Corso-kirken eller Piazza della Rotonda foran Pantheon de siste årene, er sjansen stor for at du har møtt Øyvind Justin Lone. Han er Roma-kjenner og Olavsalterets nye sakristan. Denne påsken inviterer han og katolsk.no deg med på vandring til syv av Romas sentrale pilegrimskirker. 

Publisert 9. april 2025 | Oppdatert 10. april 2025

Du kan ta følge med Øyvind til de syv kirkene fra og med mandag 14. april til og med søndag 20. april, påskedag. Turen skjer på katolsk.no’s Facebook og Instagram-sider, der vi daglig publiserer videoer av Øyvinds pilegrimsvandring fra kirke til kirke. Videoen øverst i denne saken introduserer de syv pilegrimskirkene for deg. 

– Hvorfor valgte du disse 7 kirkene?

– Den første kirken valgte jeg på grunn av tilknytningen til Den hellige Filip Neri (1515–1595).  Han har vært svært viktig for pilegrimer i Roma. Sopra Minerva-kirken valgte jeg, fordi at man her finner én av Europas skytshelgener og for nordmenn er et besøk til Olavsalteret selvsagt. I alle de andre kirkene finner man graven til én eller flere bibelske personer, sier Øyvind.

De syv kirkene er ikke bare et digitalt påsketilbud til katolsk.no's brukere. Det er en anbefaling til alle pilegrimer som skal til Roma nå i Jubelåret 2025. Turen kan du gå alene, i en gruppe – og Øyvind kan selvsagt guide.  Du finner kontaktinformasjonen hans i sakens faktaboks. 

Hvor lang tid vandringen tar, avhenger naturligvis hvor mye den enkelte gjør utav løypen. Du kan gå hurtig fra kirke til kirke på et par timer, eller du kan sette av tid til å oppleve både kirkene og veien med små stopp for å se og større stopp for å spise. Da tar det fort noen flere timer.

– Det er to viktige faktorer for tidsbruken, sier Øyvind:

– Den første gjelder hvorvidt du får dine føtter vasket i turens første kirke, Santissima Trinità dei Pellegrini. Den andre gjelder hvor lang kø det er inn i Peterskirken. Jeg vil anslå at de fleste vil bruke fra tre til fem timer på turen.

– Hvordan er det å være pilegrim i Den hellige stad i et hellig år?

– Pavens dårlige helse den siste tiden har preget byen og flere arrangementer er derfor blitt anderledes, fordi han ikke har kunnet delta. Så langt i år har det også vært forholdsvis rolig i Roma, så man har ikke sett at de store folkemengdene som ble varslet. Derfor vil jeg virkelig anbefale at du tar turen.

 

 

Øyvinds praktiske pilegrimstips 

Bilde
Logo for jubelåret 2025
  1. Overnatting: Det finnes mange klosterpensjonater å bo på i Roma. Du kan søke dem opp her: monasterystays.com
  2. Billetter: Skal du til Colosseum og Vatikanmuseene, kjøp billetter i forkant. De legges ut for salg 30 dager før. Bruk de offisielle sidene når du kjøper billetter. Gå ikke gjennom en tredje aktør som selger de samme billettene dyrere.
  3. Drikke: Ta med vannflaske når du går rundt. Springvannet i Roma er godt drikkenes.
  4. Jubelapp: Det finnes en mobilapp for pilegrimer som heter «Iubilaeum25». Her kan du registrere deg, noe som for eksempel gjør at du lettere kommer inn gjennom Den hellige dør i Peterskirken.
  5. Kirkeapp: Sjekk også ut mobilappen «Cicero». På den finner du mye informasjon om byens kirker.

 

 

 

Olavs mann i Roma

Biskop Bernt Eidsvig utnevnte nylig Øyvind til ny sakristan for Olavsalteret i San Carlo al Corso-kirken, Norges nasjonalhelligdom i Roma. 

– Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Det var en glede da jeg ble spurt om jeg ønsket å overta som sakristan for Olavsalteret, og jeg svarte «ja» umiddelbart! Som fastboende nordmann i Roma og katolikk, er jeg takknemlig for å kunne tjene Kirken i denne rollen, sier Øyvind Justin Lone.  

 

Nå er det ikke noen relikvie av Olav den Hellige i alteret. Dette er noe jeg håper vi kan jobbe mot og ha på plass til jubileet for Hellige Olav i 2030.

Øyvind Justin Lone

 

– Hva gjør en sakristan for Olavsalteret? 

– Først og fremst er jeg kontaktpersonen for katolske prester fra Norge som ønsker å feire messe ved alteret. Etter en henvendelse fra en av dem, kontakter jeg rektoren ved kirken og koordinerer med ham, slik vi kan sette av et tidspunkt. Vi har tre faste messer ved alteret gjennom kirkeåret, og da kjøper jeg inn blomster til alteret og ser til at alt det praktiske. Jeg har også dialog med Venneforeningen for St. Olavsalteret, forteller Øyvind. 

Han står i en voldsom tradisjon og etterfølger Cis Rieber-Mohn (1890–1978), Olga Thérèse (Olgese) Mowinckel (1926–2002) og storartede Lilli Stenius som alterets sakristan.

– Det er en ære å kunne være alterets sakristan, se til at alteret er i god stand og gjøre prestene som bor i komplekset tilknyttet kirken, observant på at nordmenn er takknemlige for alteret og at vi ønsker å bruke det. Det er blant annet dette mine forgjengere har utført så eksemplarisk. Spesielt dramatisk var det på 1960-tallet. Da mistet vi nesten alteret, fordi prestene i San Carlo al Corso-kirken ønsket å bruke kapellet til noe annet. Takket være fru Mowinckel,  skjedde ikke dette. Stenius bor bare et par steinkast fra meg, så henne kjenner jeg godt. Det er Lilli som har lært meg opp og introdusert meg til presteskapet som bestyrer kirken.  

 

Bilde
Sakristan Øyvind Justin Lone foran Olavsalteret, Roma.

 

Byen valgte Øyvind

– Du bor, akkurat som de foregående sakristanene, i Roma. Hva gjør du der?

– Siden koronapandemien har jeg jobbet som guide i Roma på fulltid. Jeg tar imot bestillinger fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter. Noen ganger foreslår jeg et opplegg eller tema, men vanligvis har kundene et ønske om hva de vil se i Roma, og da avtaler vi en tur derefter. Turene varierer noe i lengde, men de er vanligvis på mellom tre og fire timer.  

 

Her ønsker jeg å bli. Jeg må også tilstå at været i Roma er å foretrekke; det regntunge vestlandsværet savner jeg ikke. 

Øyvind Justin Lone

 

– Hva vi du si om Olavsalteret? Hva gjør det så spesielt? 

– Historisk har Den katolske kirke i Norge vært marginal, både i vårt land, men også i den katolske verden. At vi fikk et alter i en av de sentrale og viktige kirkene i sentrum av Roma dedikert til vår nasjonalhelgen, er et mirakel. For nordmenn som besøker Roma, vil jeg si at Olavsalteret er noe enhver nordmann må få med seg. 

Nå er det ikke noen relikvie av Olav den Hellige i alteret. Dette er noe jeg håper vi kan jobbe mot og ha på plass til jubileet for Hellige Olav i 2030.    

 

– Hvorfor valgte du å bosette deg i Roma? 

– Etter mitt første besøk til Roma i 2009, sto det klart for meg at «hit må jeg flytte en dag». Det føltes som om det var Byen som valgte meg. Min trosreise starter også ved dette besøket. Jeg konverterte og ble opptatt i Kirkens fulle fellesskap i 2015 i St. Svithun menighet,  Stavanger. Jeg flyttet til Roma i 2016 for å studere ved Angelicum. Der studerte jeg teologi og kirkehistorie. Med unntak av ett år i Jerusalem, har jeg bodd i Roma siden da. Her ønsker jeg å bli. Jeg må også tilstå at været i Roma er å foretrekke; det regntunge vestlandsværet savner jeg ikke. 

 

– Du kjenner byen bedre enn de fleste, og i år er det Jubileumsår og mange norske pilegrimer kommer nedover. Bortsett fra Olavsalteret, hva MÅ de få med seg? 

– Kirken San Salvatore in Lauro! Den er viet til Madonna av Loreto, og i kirken finner man et rikt utvalg av relikvier, blant annet av apostelen Judas Taddeus, Padre Pio og av pave Johannes Paul II. Dette er også en av de offisielle jubileums-kirker for det hellige året 2025, så man kan oppnå avlat ved et besøk. Etter en visitt til San Salvatore in Lauro passer det godt å legge turen til Peterskirken. Der anbefaler jeg at man finner sakramentskapellet, som er kun forbeholdt bønn. 

 

 

Øyvind Justin Lone

  • Aktuell: Ny sakristan for Olavsalteret i San Carlo al Corso-kirken, Roma
  • Født: 26.08.1990
  • Fødested: Sandnes
  • Bosted: Roma
  • Stilling: guide i Roma og sakristan for Olavsalteret
  • Utdannelse: studier i teologi
  • Oppdrag: Ta kontakt for for kortere eller lengre byvandringer i Roma.  Øyvind kontaktes på oyvind.lone@gmail.com eller mobil +47 410 60 816.