Hopp til hovedinnhold
Publisert 19. september 2006 | Oppdatert 19. september 2006

 Se også:

Trusler, demonstrasjoner og protester mot paven fortsetter med uforminsket styrke i den muslimske verden. Irans åndelige leder ayatollah Ali Khamenei snakker om et korstog inspirert av USA og sionistene, en saudi-arabisk avis beskriver et sammenstøt mellom sivilisasjoner, al-Quaida truer med flere angrep, og en indonesisk gruppe vil korsfeste paven.

Etter at paven søndag utdypet og forklarte sine synspunkter på islam, fortsatte protestene mandag. Reaksjonene kom over et bredt register: Varierende uttrykk for vrede og trusler, brudd i diplomatiske forbindelser med Den hellige stol, brenning av bilder av Benedikt XVI, anklager om at paven står i ledtog med USA og sionismen, pavens forklaringer var ikke gode nok eller fullstendig uvesentlige.

På vegne av World Union of Muslims Ulemas, har Yusuf al-Qaradawi oppfordret til "en dag med sinne" fredag denne uke. I et intervju med al-Jazera sier han at Benedikt XVI ikke ba om unnskyldning. Derfor bør alle verdens muslimer uttrykke sitt raseri i en timelang demonstrasjon ved å bli sittende inne i moskeene etter fredagsbønnen, men uten å angripe noen kirker, tilbedelsessteder eller andres eiendom. Yusuf al-Qaradawi rettet også en sterk oppfordring til ambassadørene fra muslimske land om å uttrykke en formell, skriftlig protest overfor Den hellige stol, og boikotte alle seremonier i Vatikanet.

I Egypt har noen parlamentsmedlemmer krevd at de diplomatiske forbindelser med Vatikanet brytes. Den palestinske Hamas-talsmannen Sami Abi Zuhri uttalte at det paven sa søndag, ikke er i nærheten av å kunne kalles en unnskyldning. Den iranske regjeringstalsmannen Gholam-Hossein Elham fulgte opp med å si at paven ga en "god, men langtfra tilstrekkelig" forklaring på sine uttalelser i Regensburg.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, sa mandag at pave Benedikts bemerkninger om islam føyer seg inn i det han kalte USAs og sionistenes korstog mot islam, som begynte med invasjonen av Irak i 2003 og fortsatte med Muhammed-karikaturene og uttalelser fra enkelte vestlige poliitikere. Den viktigste del av dette prosjektet, sa Khamenei, er å skape konflikt mellom religionene forat "korsfarerne" skal nå sine sataniske mål. Khamenie oppfordret de troende (muslimene) til å inkludere 'den store Satan' - USA - i sin protest mot paven.

Noen jordanske parlamentarikere, blant dem både muslimer og kristne, var blant de vel femti demonstrantene som deltok i en sitt-ned-aksjon i Amman som fordømte sionisme. Etter deres syn er pavens ord "bensin på bålet i en ond og hatfull kampanje som den internasjonale sionisme fører mot vårt land og vår fremtid." Den kristne parlamentarikeren Awdeh Kawass sa at pavens kritikk var "en fornærmelse mot alle arabere, både kristne og muslimer, og hans forklaringer var utilstrekkelige." For den saudi-arabiske avisen Al-Youm er pave Benedikts uttalelser ikke en "liten feil", men en demonstrasjon av "total enighet med ekstreme høyre-ideer i USA om kollisjon mellom kulturer."

Også overhodet i Chinese community, Kinas sterkt kontrollerte 'offisielle' kirke, Chen Guangyuan, hevdet at Benedikt XVI "fornærmet både islam og dets profet Muhammed på en gang."

I Basra i Irak brente 500 demonstranter bilder av pave Benedikt, mens al-Quaida i Irak sa at paven burde forberede seg på angrep av den type man daglig ser i Irak, Afghanistan og Tsjetsjnia. En annen terroristgruppe, Ansar al-Sunna, har fremsatt trusler på internett mot Vesten og spesielt Italia. "Mot deres arroganse bruker vi sverdet," heter det. I Indonesia krevde en annen ekstrem gruppe, Den islamske forsvarsfronten, at paven måtte korsfestes.

AsiaNews (19. september 2006)

Mer om: