Hopp til hovedinnhold
Publisert 15. november 2024 | Oppdatert 27. november 2024

 

 

Utsendinger fra 25 land har de siste dagene vært samlet i Roma for å drøfte et av de mest smertefulle spørsmål i den katolske kirke – seksuelle overgrep mot barn og unge. Katolsk.no møtte de nordiske biskopenes norske representant på konferansen.

 

Tekst og video: Arnt Stefansen, Roma

 

Tutela Minorum, Beskyttelse av mindreårige, er navnet på konferansen. Det er også navnet på den pavelige kommisjonen som er oppnevnt av pave Frans, og som arbeider for å forhindre overgrep i den katolske kirken:

– Vårt endelige mål er å bygge et nettverk over hele Europa, sier konferansens leder, Teresa Devlin til katolsk.no:

– Slik kan vi lære av hverandre og dele god praksis når det gjelder å beskytte barn og sårbare voksne.

– Vi vil utvikle samarbeidet, slik at de som har mye erfaring, kan fortelle om dette, og at de som er i startfasen, kan lære av de andre, sier hun.

 

Fra hele Europa 

Mer enn 100 utsendinger fra katolske kirker i Europa deltar på konferansen, som blir holdt i lokalene til Roma bispedømme. En av delegatene – sr. Karolina Bogoczová CSSE, kommer fra Norge:

– På konferansen kan vi utveksle erfaringer, få nye impulser, og ikke minst: Knytte kontakter med folk som jobber med samme tema rundt i Europa, sier hun. 

Søster Karolina er født i Tsjekkia, men har bodd i Norge i mer enn 20 år. Hun er nå tilknyttet den katolske kirke i Tromsø, og er priorinne for St. Elisabethsøstrene i Tromsø. 

 

– Vil hjelpe Kirken jeg elsker 

Karolinas tittel er «forebyggingsrådgiver». Det betyr at hennes jobb er å forebygge overgrep innen Kirken. Hun kommer til Roma med et stort mandat: som utsending for de katolske bispedømmene i hele Norden. Hva betyr denne oppgaven for henne?

– Jeg tror det er et behov hos meg for å gjøre Kirken til et tryggere sted, og å hjelpe dem som trenger det, sier hun.

– Jeg hadde gode samtaler med min forgjenger Ewa Bivand før jeg begynte å arbeide med dette, og jeg følte at jeg skal prøve å gjøre alt jeg kan for å hjelpe min Kirke, som jeg elsker, og som jeg vil være til hjelp for, sier Karolina Bogoczová til katolsk.no.  

 

Sjokkerte en hel verden

Overgrepssakene i den katolske kirken ble kjent på 1990-tallet, og de fikk en enorm oppmerksomhet over hele verden. Hvor skadelig har disse sakene vært for kirken?

– I Den katolske kirke, som skal være et trygt sted for alle, er det kanskje ekstra sårende, sier søster Karolina.

– Så jeg tror at det er veldig viktig å innrømme feil, og innrømme at det vonde også kan skje i Den katolske kirke. Vi må se fremover, forebygge, gjøre kirken trygg og være åpne om de vonde sakene også, sier hun.

 

– Aldri 100 prosent sikker

– Hva er blitt gjort så langt for å bøte på skaden overgrepene har gjort? spør katolsk.no.

– Jeg må da uttale meg om Den katolske kirke i Norge, og der er det blitt gjort veldig mye, sier Karolina.

– Vi har veldig gode rutiner for forebygging – rutiner som gjør at Kirken blir til et trygt sted. Vi har kurs og brosjyrer, og vi har rutiner i menighetene rettet mot våre frivillige. Vi må fortsatt være på vakt, og vi må fortsatt være åpne om temaet, og vi må gjøre alt for å forebygge at det vonde ikke skje, understreker hun.   

– Føler du deg trygg på at det ikke skjer slike overgrep fortsatt?

– Man kan aldri være 100 prosent sikker. Det sier jeg også på mine kurs. Men vi må gjøre alt for å forebygge og gjøre Kirken trygg.          

 

Utfordringer i øst

Den tre dager lange konferansen i Roma er en viktig milepæl i kampen mot seksuelt misbruk i Den katolske kirke. Men utfordringene er fortsatt store – ikke minst i det østlige Europa. 

– I øst ligger vi langt etter de tiltak som trengs for å beskytte ofrene og å sette dem i første rekke. Det sier presten Marek Drabek Praem fra Den katolske kirke i Tsjekkia.   

– Mange er mest opptatt av å beskytte Kirkens interesser. Så jeg mener det er svært nyttig å snakke sammen og å utveksle ideer og kulturelle forskjeller, slik at vi kan samle oss om de prinsippene som bør gjelde både i øst og vest, sier den tsjekkiske utsendingen til katolsk.no.

 

Stor inspirasjon  

For søster Karolina har Roma-konferansen være til stor inspirasjon, og hun ser frem til å dele sine erfaringer med kolleger både i Norge og i andre nordiske land:

– Dette betyr for meg at vi kan fortsette, kanskje med nye impulser, med det arbeidet vi gjør. Det å kunne informere om nye erfaringer og ny kunnskap til dem som arbeider med feltet i Sverige, Finland, Island eller i Danmark, er veldig viktig, sier forebyggingsrådgiver sr. Karolina Bogoczová. 

 

Sett deg inn i Kirkens rutiner ved mistanke om overgrep:

 

Les mer

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Katolske og lutherske geistlige i Roma

 

Norsk Roma-institutt i ny drakt

 

750 år siden Den hellige Thomas' død: – Han hjalp oss å lære å tenke