Presten står selv på kirketrappen og håndhilser på sine sognebarn. Det feires katolsk messe i fattigkvartalet Rocinha, og advent er en viktig tid for de troende i favelaen:
– Det er å frigjøre seg fra det daglige, sier en av innbyggerne, Severina de Almeida, til katolsk.no.
– Det er en fornyelse. Kristus er blitt født, men hvert år må vi minnes dette. Det er ikke nok å feire jul, delta i festen og spise gode måltider. Vi må bevare den kristne tro i vårt indre, sier hun.
Troen lever
Troen er fortsatt sterk og levende her i Brasil, og kirken er fylt til siste plass når pater Antonio og hans medarbeidere holder adventsgudstjeneste.
– Hvordan er det å være prest i et fattig område som Rocinha?
– Jeg har vært prest i 40 år, men dette stedet er helt forskjellig fra alle andre, sier presten, Antonio Michels.
– Det er den største favelaen i Brasil. Det store flertallet kommer fra Nordøst-Brasil. Arbeidere. Mye fattigdom. Men også en befolkning som er svært religiøs, svært generøs og svært deltagende. Det er mange problemer, men også mye glede, smiler presten.
Den gode reise
Vi er i menigheten Nossa Senhora da Boa Viajem – Vår Frue av den gode reise, et navn knyttet til portugisiske sjøfarere og deres reiser over Atlanteren i kolonitiden.
Det var portugiserne som brakte kristendommen til Brasil, og fortsatt har landet den største katolske befolkningen i verden.
De siste tiårene har de såkalte pinsekirkene vært i sterk fremgang, men i Rocinha står Den katolske kirke fortsatt sterkt:
– Rocinha er en av bydelene her i Rio de Janeiro der flertallet fortsatt er katolsk, sier pater Antonio Michels.
– Flertallet kom hit fra det indre av Nordøst-Brasil, og det er en befolkning som fortsatt er svært religiøs og svært katolsk, sier han.
Mennesker på leting
Et stort maleri pryder murveggen ved siden av kirken. En lokal kunstner har laget sin egen utgave av «Nattverden», med en farget Kristus og folk fra favelaen som deltakere i måltidet.
– Jeg liker dette maleriet. Det viser at innbyggerne i Rocinha slutter opp om sin kirke, sier presten;
– For mange er kirken et viktig møtested. Den siste tiden har jeg sett en sterk økning i tallet på ektepar som kommer sammen til kirken. Det er kanskje ikke en sterk tro som driver dem. Det er mer et første skritt mot troen. Men det er mennesker på leting, sier pater Antonio Michels i favelaen Rocinha i Rio de Janeiro.