Hopp til hovedinnhold

– Med tanke på overgangen til ny biskop, ble årets møte ekstra spennende – og litt annerledes enn de vi pleier å ha, sier Ane Ugland Albæk, leder av pastoralrådets arbeidsutvalg

Bilde
Pastoralrådet i OKB 2025
Publisert 7. april 2025 | Oppdatert 8. april 2025

Idet øyeblikk biskop Bernt Eidsvig går av blir koadjutorbiskop Fredrik Hansen ny biskop av Oslo. Ved bispeskiftet blir det også andre endringer på bispedømmeplan: presterådet og pastoralrådet opphører, og vil bygges opp igjen av den nye biskopen. Mye av pastoralrådets møte ble dermed brukt til gruppe- og plenumssamtaler om pastoralrådets funksjon, rolle og fremtid. 

 

Pastoralrådet

  • I 1960 opprettet biskop Jacob Mangers et Legmannsråd i Oslo katolske bispedømme til avløsning av det tidligere St. Olav Forbund. Det var dette legmannsrådet som etterhvert ble Pastoralrådet.
  • Tanken om et pastoralråd i Oslo katolske bispedømme (OKB) oppstod i 1986.
  • Pastoralrådet i Oslo katolske bispedømme (PRO) ble stiftet 17. februar 1990 av biskop Gerhard Schwenzer.
  • Mer om rådets historie finner du her.

 

Biskopen er pastoralrådets formann. I tillegg består arbeidsutvalget (AU) av Ane Ugland Albæk (leder), Helge Ottesen, Liv Anette Waraas, Stephen Trotter, Anne-Mette Ringdal og p. Oddvar Moi

 

For tiden er antallet 30 i PRO, og sammensetningen er som følger:

  • et medlem fra hver menighet (til sammen 20)
  • tre prester/diakoner
  • to legmedlemmer fra ordenssamfunn/sekularinstitutter
  • et medlem fra legfolk ansatt i menighetene eller foretak under en menighets myndighet
  • et medlem fra legfolk ansatt i bispedømmet eller foretak under bispedømmets myndighet
  • to medlemmer fra Norges Unge Katolikker (NUK) i bispedømmet
  • et medlem fra Norges Katolske Kvinneforbund (NKKF) i bispedømmet

 

Full oversikt over medlemmer finner du her.

 

Bruker tid på å bli kjent

Biskop Fredrik Hansen har ikke bodd i Norge på 25 år, og han har liten erfaring som menighetsprest. Dette var punkter biskop Fredrik selv innledet sin presentasjon på Mariaholm med. Han forklarte her, og har tidligere uttrykt, at dette er en periode hvor han stiller seg lyttende og spørrende. Han ønsker å bli kjent med bispedømme før han overtar ansvaret da biskop Eidsvig går av med pensjon. 

 

Bilde
Ane Ugland Albæk
SKIFTE SKAPER SPENNING: Det er gledelig med en biskop som er så ivrig etter å bli kjent med bispedømmet, sier leder av arbeidsutvalget Ane Ugland Albæk. 

 

Jeg mener det er viktig at lekfolk får en stemme, og at de kan hjelpe til med å formidle hva som skjer i menighetene til biskopen.

Ane Ugland Albæk

 

– Med tanke på overgangen til ny biskop, ble årets møte ekstra spennende – og litt annerledes enn de vi pleier å ha, sier Ane Ugland Albæk, leder av pastoralrådets arbeidsutvalg. Når rådet i fremtiden automatisk opphører, kan man ikke helt sikkert vite hva som vil skje videre.  

Hun sier det er gledelig med en biskop som er så ivrig etter å bli kjent med bispedømmet og de troende, og at det har vært fint med en evaluering av pastoralrådets funksjon og rolle. I Oslo katolske bispedømme er det mange troende, stort mangfold og store avstander.   

– Jeg mener det er viktig at lekfolk får en stemme, og at de kan hjelpe til med å formidle hva som skjer i menighetene til biskopen, sier Albæk. 

– Det ivaretar Kirkens synodalitet, og dessuten er det viktig å bygge fellesskap på tvers av menighetene, slik at vi kan dele erfaringer, støtte og inspirere hverandre, fortsetter hun.  

Hun forteller at møtene en gang i halvåret på Mariaholm, gir ny energi som kanaliseres inn i det lokale arbeidet.

 

Bilde
Pastoralrødsmøte gruppesamtaler
EVALUERING: Spørsmål knyttet til Pastoralrådets formål og struktur ble diskutert både i mindre grupper og i plenum. 

 

Vaffelkoordinator

Tema som ofte går igjen i PRO er arbeid rettet mot barn og ungdom og nasjonale grupper. I år var det barn og ungdom som var i fokus. Terese Ranek fra Kateketisk senter presenterte en undersøkelse, som de har utført om katekesen i menighetene i OKB. De ville kartlegge hva som finnes av tilbud, hva som funker og hva man ønsker hjelp til. Ranek forteller at funnene fra denne undersøkelsen viser blant annet at det kan være utfordrende å rekruttere nok kateketer. Hvorvidt foreldrene engasjerer seg i kateksen varierer veldig, det samme gjelder hvordan katekesen gjennomføres. Hun forteller at det er få ungdomslag i bispedømmet, at det er geografiske utfordringer, en del menigheter sliter med lokaler og at mange menigheter ikke har råd til en katekesekoordinator. Videre ga hun noen råd om hva som kan gjøres lokalt. 

– Det går an å se på hvordan man kan integrere katekesen i det helhetlige menighetslivet. Kanskje ungdomslag trenger voksenstøtte? Hvordan kan foreldrene engasjeres? Kan barna bidra mer selv, for eksempel i messen? Eventuelt så kan man tenke på hvordan messen er tilrettelagt for barn og ungdom. 

 

Bilde
Gruppearbeid pastoralrådsmøte 2025
GRUPPESAMTALER: Hva funker i de ulike menighetene? 

 

For å få enda mer inspirasjon om samme tema delte Huyen Nguyen erfaringer fra barne- og ungdomsarbeidet i St. Hallvard kirke i Oslo. Hun poengterte flere ganger at man må stille krav til foreldrene, så stiller de opp. Hun kunne også røpe at St. Hallvard har hatt stor suksess med å engasjere en vaffel-koordinator til katekese-lunsjen. Her var det også satt av tid til gruppesamtaler og plenumsoppsummeringer. Flere deltakere fortalte at de setter stor pris på møtet som rom for erfaringsutveksling, læring og som inspirasjonsarena. 

 

Møtet varte fra fredag 4. april til søndag 6. april, 24 menigheter, Caritas, Norges Unge Katolikker, Norges Eldre Katolikker, og Søsterrådet var representert i tillegg til geistlige og kurien.