Hopp til hovedinnhold

A quaresima, de 40 dagene, heter fastetiden her i Brasil. Hva betyr fasten i verdens mest folkerike katolske land? Katolsk.no har vært på gudstjeneste i Rio de Janeiros mektige katedral.

Publisert 4. april 2025 | Oppdatert 4. april 2025

Den heter Catedral Metropolitana og er viet Rios skytshelgen San Sebastian.

Den ruvende katedralen ligger midt i sentrum av byen, og alle hverdager kl. 12 er det messe i et av kapellene. For Brasils katolikker er fasten en viktig tid, med sterke familietradisjoner og et aktivt bønneliv.   
– Fasten er en tid for å styrke kontakten med Gud, sier Franklin da Silva fra Rio, en av deltagerne under gudstjenesten, til katolsk.no.

 

Fasten er en tid der vi skal være mer opptatt av Gud enn av oss selv

P. Claudio

 

– Det beste av meg selv

Silva kommer fra en gammel katolsk familie, og ble tidlig opplært til å ta del i fasten:
– Det er en tid for å tenke over hvordan vi lever, og for å minnes det offer som Kristus gjorde for oss. Vi søker sjelens frelse, for oss og for alle andre, understreker han.
– I fastetiden prøver jeg å dyrke de beste sidene av meg selv og å ta særlig hensyn til andre, sier Franklin da Silva  
– Hvilke rutiner har du nå i fastetiden? 
– Når det gjelder mat, avstår jeg fra å spise kjøtt på fredager. Jeg har også valgt å droppe alt av søtsaker i hele fasteperioden, sier han.

 

– Mer opptatt av Gud

   Pater Claudio er leder for prestekollegiet i Rio-katedralen, og han holder også mange av gudstjenestene. 
– Hva betyr fasten for Brasils katolske kirke? 
– Fasten er en tid der vi skal være mer opptatt av Gud enn av oss selv, svarer han. 
– Vi kler oss til og med i en nedtonet farge, i fiolett. Men når påsken kommer eksploderer det i gledens farger – i gyllent og hvitt. I fastetiden må se på oss selv og endre våre hjerter og vårt indre for å være gode for Gud i den verden vi lever i, sier presten.

 

– Faste kan være så mangt

Den mektige Rio-katedralen rager høyt mot himmelen og minner oss om fastens mål: Å komme nærmere Gud ved å motstå fristelser. 
– Faste kan være så mangt, sier pater Claudio.  
– Pave Frans gjør oss oppmerksom på dette. Det kan være å unnlate å kjøpe noe, å la være å fordømme andre, eller unnlate å snakke stygt om noen, smiler han. 
– Dette er ting som er viktige hvis vi vil unngå å såre Guds hjerte. Slike ting hører derfor også til fasten. Det er botsøvelser og hører med i fastetiden.

 

Nye i kirken

Blant dem som feirer messen i katedralen, finner vi to nykommere i Den katolske kirke: ekteparet Gazpar fra Rio. De deltar foreløpig ikke i fasten, men mener det er en god tradisjon.
– Ja, det mener jeg, sier Larissa Gazpar. 
– Faste og bønn er botsøvelser som fordyper vår selvforståelse og bedrer vårt indre liv. 
– Så neste år deltar du kanskje i fasten? 
– Ja, det vil jeg prøve, smiler hun.

 

Renselse før påsken

Fasten er en forberedelse til påsken, Kirkens viktigste høytid. Og pater Claudio har gjort seg noen originale tanker om årets påskefeiring:  
– Påsken 2025 skjer bare en gang. Den er unik. Det blir ingen annen påske i 2025, sier han han med et glimt i øyet. 
– Derfor må vi bruke denne tiden, dette øyeblikket som Gud gir oss, til å bli enda bedre forberedt til gleden over oppstandelsen som påsken vil bringe oss, sier pater Claudio i Rio-katedralen til katolsk.no.