
«Mine minner om pave Frans vil alltid dreie seg om ansiktet hans. Han var en mann som alltid strålte av glede med et smil», minnes erkebiskopen av Westminster når han blir spurt om hvordan han vil huske pave Frans. Han understreker at «det ikke var glede eller optimisme for sin egen skyld», men «en åpning av det første forholdet vi har til Kristus».
«Det andre som slo meg, var at han alltid ønsket å formidle og styrke en følelse av håp i folks liv», sier han. «Uansett hvilke vanskeligheter noen måtte havne i, ville han at vi skulle se forbi det og forstå at Guds barmhjertighet var der.»
«Dilexit nos»
Av de mange tekstene til pave Frans, trekker kardinal Nichols frem den siste encyklikaen Dilexit nos som den mest avslørende: «Jeg tror alt annet han lærte og gjorde, faktisk var basert på den. Så den var som et siste ord, men også et første ord.» For erkebiskopen av Westminster gjenspeiler encyklikaen Frans’ dypeste overbevisninger, et «hjerte-til-hjerte forhold mellom en disippel og Jesus».
Jeg tror alt annet han lærte og gjorde, faktisk var basert på den. Så den var som et siste ord, men også et første ord.
Han minnes et avsnitt fra teksten som gjorde dypt inntrykk på ham, det som fremhever at alles navn er innskrevet i Herrens hjerte (Dilexit nos, 115):
«Jeg kan forstå at Jesu navn kan være skrevet i mitt hjerte, men det motsatte er enda mer forbløffende.» Den forbløffende sannheten, sier han, «er det som gir opphav til gleden. Og det er den som gir opphav til håpet.»

Minner fra konsistoriet
Kardinal Nichols ble kreert til kardinal av pave Frans under hans første konsistorium i 2014. Når han reflekterer over øyeblikket, minnes han: «Det var faktisk et fantastisk øyeblikk. Det var veldig høytidelig, men det ga familier og venner en privilegert følelse av å være i Peterskirken, av å føle denne enheten med Den hellige far.»
Vi blir samlet fra hele verden, og så drar vi tilbake. Noen har jeg ikke sett siden.
Selv om den var kortvarig, skapte opplevelsen sammen med de andre kardinalene en varig følelse av tilhørighet til den universelle Kirken: «Vi blir samlet fra hele verden, og så drar vi tilbake. Noen har jeg ikke sett siden», sier han.
«Fratelli tutti»
Pave Frans’ Kristus-sentrerte spiritualitet ga opphav til hans bredere sosiale og moralske visjon, sier kardinal Nichols. Han henviser til pavens encyklika Fratelli tutti og fremhever hvordan den inviterer til et forandret syn på mennesket: «Vi begynner å se hverandre ikke bare som brødre og søstre, men også som noen som bringer Kristus til meg, uansett hvem jeg måtte være.»
Dette perspektivet, mener han, omformer selve samfunnet: «Man begynner å se samfunnsstrukturen i et annet lys. Det handler om et ønske om sannhet, et ønske om å tjene hverandre og et ønske om å bygge et samfunn som i mye større grad er et mønster og en måte å leve på, som en familie, en menneskelig familie. Det er det som gjør oss store.»
Mangfoldig arv i England og Wales
På spørsmål om hvordan pave Frans vil bli husket av katolikker i England og Wales, gir kardinal Nichols et nyansert svar: «Noen vil se det fra forskjellige vinkler.» Noen vil huske at han utfordret økonomiske systemer: «Hvis du vil vite hvor god økonomien din er, gå og spør en som er arbeidsledig», gjentar han etter Den hellige far. Andre vil huske hans økologiske visjon og hans presserende budskap om omsorg for skaperverket. «Mange vil huske hans prioritering av migrantenes verdighet og skjebne... Hans første reise var til Lampedusa.»
Andre igjen vil tenke på hans ignatianske røtter: «En følelse av hans spiritualitet som var sentrert om å skjelne hva som er det neste beste å gjøre.» Og mange vil huske hans sterke oppfordringer til fred, ofte uttrykt gjennom handlinger, som da paven møtte lederne for det krigsherjede Sør-Sudan i Vatikanet: «Han knelte på gulvet og kysset føttene deres som en slags bønn: finn en måte for å få slutt på dette.»

Pave Frans og periferien
Frans vil bli husket som «periferienes pave», og et av områdene hvor denne misjonen ble konkret, var kampen mot menneskehandel. «Han så menneskehandel gjennom ofrenes øyne», sier kardinal Nichols, og viser blant annet til Santa Marta-gruppen, som ble opprettet i 2014 for å forhindre moderne slaveri og hjelpe ofrene ved å samle ledere fra politi og grensemyndigheter, veldedige organisasjoner og ordenssøstre som ofrene ofte setter sin lit til. «Han brukte uttrykket at menneskehandel er et alvorlig sår i menneskehetens kropp, og derfor er det et sår i Kristi kropp.»
Les mer
- Saken hos Vatican News (engelsk)
- Biografi om kardinal Vincent Nichols
- Bispekonferansen i England og Wales: Santa Marta-gruppen